Tucson TL
Wskazania komputera pokładowego
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT
- Kolor: Black Phantom
Re: Wskazania komputera pokładowego
Aaaa juz dopatrzylem. Dct
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
DCT
Takie same auta, GO wprowadzili zamiast Design.
Takie same auta, GO wprowadzili zamiast Design.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6GDI
- Kolor: srebrny
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Przejechałem już ponad 30kkm i zawsze jest tak samo. Tankowanie do pełna. Zerowanie licznika. Trasa 300km bez przerwy. W czasie jazdy pokazuje np 7.1. Bezpośrednio po wyłączeniu silnika przed dystrybutorem 7.4 (niby z ostatniej jazdy powinno być tak samo.) Ale po zatankowaniu okazuje się że spalił 8.1. A co do wskazania 1/2 baku to nie masz racji. Bak ma fizycznie 62l ale komputer widzi tylko 58l (sprawdzałem) więc połowa powinna wynosić 29l Wiem że jak wskazuje 1/2 to wypaliłem 31 bo nie raz tankowałem przy tym wskazaniu. Teraz pokazuje 31/27 - to lipa. Co do zasięgu to miałem to też w Octavii. Komputer co 20km sczytywał aktualną średnią spalania i przez tą wartość dzielił pozostałe w baku paliwo. Zawsze się zgadzało. Tu nie ma filozofii. Moje pytanie było proste. Czy tylko u mnie się tak dzieje?Tucson pisze: ↑01 mar 2019, 12:30U mnie przekłamuje o max 1 lub 2 setki od wskazania na dystrybutorze.
Zbyt wiele udzieliłeś sobie założeń i domyślnych wartości - dlatego obliczenia wychodzą źle. To że jeśli po zatankowaniu pokaże Ci że spalił 7.1 (na jakiej podstawie skoro nic nie przejechałeś?) a po odpaleniu silnika i dojechaniu do domu trochę żwawiej lub trochę bardziej w korku 7.4 to chyba oczywiste
Logicznym jest faktem że 1/2 baku to połowa litrów - ale to też jest Twoje założenie skąd wiesz że tak jest naprawdę? Zasięgu nikt nie jest w stanie wyliczyć co do kilometra ponieważ nikt nie wie jakie będziesz miał warunki do pokonania przyszłej drogi - to są dane tylko i wyłącznie mocno szacunkowe na podstawie tego co działo się z autem na przestrzeni ostatnich X kilometrów i stąd brane są pod uwagę szacunki co do zasięgu.
Jeśli chcesz mieć rzeczywiste wskazania zasięgu dynamicznie zmieniane na podstawie chyba ostatnich kilku kilometrów - polecam zakup Fiata Tipo. W tym gruzie nigdy nie wiadomo jaki masz orientacyjny zasięg ponieważ dane brane do próbki są po prostu za małe
-
- Świeżak
Fajne wyliczenia ale jak jest u Ciebie ze wskazaniami spalania? Zgadza się czy nie? Jeżdżę w długie trasy, spaliłem już mnóstwo paliwa i zaczyna mnie drażnić ta atrapa komputera.rwicik pisze: ↑01 mar 2019, 14:50Jeśli chcesz mierzyć spalanie i porównywać, to trzeba przejechać kilka baków, tankować np. zawsze do pierwszego odbicia.
Nie warto sobie zawracać głowy spalaniem z krótkich odcinków.
Moje wyliczenia
http://members.chello.pl/r.wicik/Tucson.xlsx
-
- Świeżak
U mnie po mieście też pali bardzo ekonomicznie. Ale autostrada to co innego. Zastanawiałeś się czemu starcza 132KM?rwicik pisze: ↑01 mar 2019, 20:16Ja głównie kręcę się po mieście i pod miasto, więc sporo świateł, spory ruch, ale prędkości niewielkie.
Gdy robię krótkie odcinki, to spalanie pokazuje jakieś kosmiczne.
Ale najczęściej jeżdżę po 20-30 km. Wtedy spalanie rzadko wychodzi powyżej 7.
Często schodzę z danego przejazdu ze spalaniem w pobliże 6.
-
- Świeżak
Przeważnie trasa. Po mieście jest bardzo ekonomiczny ale na autostradzie już nie może bo to jak kiosk na kółkach I jeszcze jeden "myk" konstruktorów który pozwala jeździć dynamicznie mimo tylko 132KM ale wpływa na spalanie.