Tucson NX4
Tucson NX4 czy inny? Jaki? Porównanie marek i modeli

Opinie o Hyundai Tucson NX4 od 2020 - ciekawostki i subiektywne oceny użytkowników.
Pedr
Twórca
Twój samochód: Tucson
Napęd 4x4: Nie
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Dark Knight

Re: Tucson NX4 czy inny? Jaki? Porównanie marek i modeli

Post autor: Pedr » 21 sie 2022, 22:16

Mam Tucsona niecałe 4 miesiące i często ludzie pytają mnie czy jestem zadowolony. Chociaż jest sporo rzeczy, które mnie drażnią, odpowiadam, że generalnie tak. Wybrałem Hyundaia ze względu na kozacki design, no i rewelacyjny stosunek wyposażenia/napędu, do ceny. IMHO w 2021 Hyundai miał najlepszą ofertę na rynku, co już zresztą widać po ilości Tucsonów na drogach. Inne opcje i dlaczego nie:

1. Skoda Karoq / VW Tiguan / Honda CR-V – więcej emocji przy zakupie byłoby dla mnie przy kupnie pralki. W ogóle nie brałem pod uwagę.
2. Cupra Formentor – super wygląda na zewnątrz ale środek to niestety w dalszym ciągu bardzo plastikowy Seat.
3. RAV4 – to wnętrze pamiętające chyba wczesne lata 2000, skrzynia CVT
4. Mazda CX- 5 – bardzo ładny samochód. Nie miałem okazji wypróbować ale jechałem kiedyś 6 z silnikiem 2.0 i miałem wrażenie, że bardzo mało żwawy.
5. Ford Kuga – całkiem ładny (szczególnie wersja ST-line) i przestronny ale wnętrze słabe i ten wystający tablet.
6. Peugeot 3008 – to był mój faworyt. Bardzo podobał mi się z zewnątrz i wewnątrz. Jakość wnętrza klasa wyżej niż Tucson. Nie było już jednak silnika 1.6 tylko 1.2 130KM a hybrydy kosmicznie drogie.
7. Nissan Qashqai – najnowsze wydanie całkiem zgrabne ale brak sensownego silnika.
8. Kia Sportage – w 2021 była jeszcze stara wersja. Teraz poważnie zastanowiłbym się.

Za te pieniądze trzeba chyba zaakceptować nienajlepszą jakość niektórych elementów. Niektórzy youtuberzy piali z zachwytu i sugerowali, że Tucson jakością ociera się o premium. No nie ☹ Jak wejdzie się do Mercedesa GLA, Volvo XC40/60, czy Lexusa to widać, że jest lepiej. Tylko za ile?

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
Rok produkcji: 2024
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 22 sie 2022, 9:19

Zibi70 pisze:
21 sie 2022, 17:49
Nissan - ten pokurcz z silniczkiem od kosiarki? :shock:
Żeby jeszcze z kosiarki :D Ale czy ten wspaniały 1.3-T HR13 z Nissana, to nie jest czasem jakaś odmiana H5HE4
z Dacia Duster :lol:
No bo wiecie , ten sam koncern ( Renault-Nissan) , ta sama pojemność 1332 cm3, więc tak sobie myśle :lol:
Toż ten cud techniki nie ma nawet podjazdu do Tośki :D

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Wersja: TL
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 22 sie 2022, 10:16

Dreaminalist pisze:
22 sie 2022, 9:19
wspaniały 1.3-T HR13 z Nissana
Tak... trochę znajomych pokupiło to cudo, a później kupili jakieś używane dizle do 20k żeby dało się nimi w trasę jeździć :)
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

mpek
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
Rok produkcji: 2021
Kolor: Silky Bronze

Post autor: mpek » 15 maja 2026, 10:39

No to przez cztery lata trochę się zmieniło :D
Nissan qashqai: tak, ale tylko e-power. Auto napędzane silnikiem elektrycznym, który zasila silnik spalinowy. Jest nieźle wyciszony.
Mazda CX-5: nie, bo to nie jedzie. 141KM to jakiś żart. Poza tym słabo wyciszona i tabletoza :?
I denko od słoika na kierownicy :lol:
Na plus wyciszenie piszczałek jednym przyciskiem.
Volvo XC40: Tak, fajnie się odpycha i nieźle wyciszony, chociaż z kół dość duży szum. Dla mnie wyświetlacz beznadziejny i nie da się zrobić na cały ekran Car Play, który podobno działa tylko po kablu? Meh.
Skoda Karoq jest taki szum, więc nie. To już lepszy Kamiq.
Do Toyoty nawet szkoda czasu wsiadać.
Ale jedno jest mega wkurzające w nowych autach. Prowadzenie auta po środku pasa jedynie z aktywnym tempomatem. W Tucson włączam jeden przycisk i jedzie. Póki co w wyciszeniu żadne nowe auto nie jest lepsze niż pięcioletni HT.
A nowy? Na razie wolę nie komentować :lol:

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu