Tucson TL
Tucson 1,7 CRDI 7DCT
- jag888
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 2016 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM) BlueDrive , wersja Style
- Kolor: Phantom Black
Tucson 1,7 CRDI 7DCT
Co powiecie o takiej konfiguracji?
i dlaczego ten sam silnik w wersji MT ma moc 115KM?
jakie uciążliwości z automatem i tym silnikiem? jak hałas podczas jazdy?
i dlaczego ten sam silnik w wersji MT ma moc 115KM?
jakie uciążliwości z automatem i tym silnikiem? jak hałas podczas jazdy?
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.7 CRDI 141KM 2WD 7DCT
- Kolor:
Re: Tucson 1,7 CRDI 7DCT
Tucson 1,7 CRDI 141 7DCT Zdecydowałem się na zakup diesla bo nie przeszkadza mi delikatne grzechotanie pod maską a koszty zużycia paliwa są rozsądne . Dynamika ok ,moment obrotowy 340Nm wystarczający do codziennej jazdy a nie jest mały ..Silniki uważane w śród warsztatowców za dobre .Skrzynia 7DCT; Po kilku jazdach różnymi wersiami Tucsona zdecydowałem się na nią [mimo ,że początkowo wogle nie braliśmy automatu pod uwagę ]Dlaczego, bo jazda jest bardzo przyjemna .Biegi zmieniane są niemal bezodczuwalnie .W manualu strasznie szybko trzeba zmieniać biegi [w podpowiedziach].Dodam ,że poprzednie samochody manuale.Jako warsztatowiec muszę napisać, że obsługa napewno jest drorzsza a i ewentualne naprawy nie tanie. Ale mamy przecierz 5 lat gwarancji . Trzeba zdawać sobie sprawe z tego ,że w razie awarii ałtomatu nie cholujemy za daleko ALEEE assistans mamy Tak naprawde samochody są już tak naszpikowane wszystkim czym się da ,że naprawy na drogach się skończyły.Napewno nie żałuje wyboru , jestem zadowolony pisałem to ja Wbrodaty
SILNIK: 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM)
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Mi coraz bardziej automatu właśnie brak w 1.6
- jag888
- Weteran
a wiecie może dlaczego ten sam silnik w wersji MT ma moc 115KM?
Podniesienie mocy 1.7 CRDI 7DCT
https://www.youtube.com/watch?v=bEVvoXIIdl4
https://www.youtube.com/watch?v=bEVvoXIIdl4
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 1,7 CRDI 2WD 7AT Style
- Kolor: White
Właśnie trafiłem niedawno na powyższy film, wysłałem tez zapytanie do tego serwisu. Dziś dostałem info - 1600 zł taka przyjemność kosztuje. Czekam jeszcze na info co z gwarancją?
JA wybrałem diesla głównie ze względu na automat. Jestem bardzo zadowolony - skrzynia moim zdaniem super. Oglądając rożne auta przed zakupem - w większości spotykałem skrzynię CVT, która zupełnie inaczej pracuje. Tu z DCT jazda jest dużo przyjemniejsza. Może KM mogłoby być więcej, ale ostatnio na trasie w 5-ciu chłopa z wyprzedzaniem przy 120 nie było problemu....
MOżna byłoby się zastanowić nad podniesieniem mocy - tylko czy nie będzie to kosztem szybszego zużycia silnika?
Ktoś pisał że w ASO robią to na tych silnikach? To pewne?
JA wybrałem diesla głównie ze względu na automat. Jestem bardzo zadowolony - skrzynia moim zdaniem super. Oglądając rożne auta przed zakupem - w większości spotykałem skrzynię CVT, która zupełnie inaczej pracuje. Tu z DCT jazda jest dużo przyjemniejsza. Może KM mogłoby być więcej, ale ostatnio na trasie w 5-ciu chłopa z wyprzedzaniem przy 120 nie było problemu....
MOżna byłoby się zastanowić nad podniesieniem mocy - tylko czy nie będzie to kosztem szybszego zużycia silnika?
Ktoś pisał że w ASO robią to na tych silnikach? To pewne?
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
- Kolor: Stargazing Blue
Pytania do tych, którzy mają 1,7 CRDI 7DCT 141KM.
Niektóre mogą wydać się dziwne, ale bardzo proszę o Waszą opinię .
W szczególności wołam @jag888 @kst20 @Wbrodaty @kambier
1. Czy u was też jest tak, że przy ruszaniu z miejsca czy też przyspieszaniu, czas reakcji pomiędzy naciśnięciem pedału gazu a zwiększeniem obrotów wynosi około 0,5 sekundy? I to nawet kiedy nie ma potrzeby redukcji biegu, nawet w trybie manualnym skrzyni, nawet w trybie sport.
2. Czy nie macie czasem wrażenia, że ślizga się wam sprzęgło? A konkretnie, to co zauważam, że czasem przy dociśnięciu pedału gazu obroty wchodzą wysoko, a przez 1 sekundę samochód w ogóle nie przyspiesza tylko wyje.
3. Czy dźwięk waszego silnika jest idealnym mruczeniem, czy dostrzegacie w nim cichy element "szeleszczenia" czy "cykania" przy pryspieszaniu? A może słyszycie w tym dźwięku delkatne "harczenie"? Mam na myśli dźwięk typu przesterowanego głośnika.
4. Dla parkujących na zewnątrz - czy zauważacie wyraźną różnicę w dźwięku zimnego silnika przy mrozie i cieplejszych temperaturach? Jeśli tak - jak byście opisali dźwięk zimnego silnika przy mrozie?
Niektóre mogą wydać się dziwne, ale bardzo proszę o Waszą opinię .
W szczególności wołam @jag888 @kst20 @Wbrodaty @kambier
1. Czy u was też jest tak, że przy ruszaniu z miejsca czy też przyspieszaniu, czas reakcji pomiędzy naciśnięciem pedału gazu a zwiększeniem obrotów wynosi około 0,5 sekundy? I to nawet kiedy nie ma potrzeby redukcji biegu, nawet w trybie manualnym skrzyni, nawet w trybie sport.
2. Czy nie macie czasem wrażenia, że ślizga się wam sprzęgło? A konkretnie, to co zauważam, że czasem przy dociśnięciu pedału gazu obroty wchodzą wysoko, a przez 1 sekundę samochód w ogóle nie przyspiesza tylko wyje.
3. Czy dźwięk waszego silnika jest idealnym mruczeniem, czy dostrzegacie w nim cichy element "szeleszczenia" czy "cykania" przy pryspieszaniu? A może słyszycie w tym dźwięku delkatne "harczenie"? Mam na myśli dźwięk typu przesterowanego głośnika.
4. Dla parkujących na zewnątrz - czy zauważacie wyraźną różnicę w dźwięku zimnego silnika przy mrozie i cieplejszych temperaturach? Jeśli tak - jak byście opisali dźwięk zimnego silnika przy mrozie?
2016 Hyundai Tucson
SILNIK: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
KOLOR: Stargazing Blue
WERSJA : Style / dach panoramiczny / el. klapa / felgi 19''
KOLOR: Stargazing Blue
WERSJA : Style / dach panoramiczny / el. klapa / felgi 19''
- kst20
- Nowicjusz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.7 CRDi 7DCT STYLE
- Kolor: Biały
Cześć, zapoznaj się proszę z tymi wątkami:
dziwne-dzwieki-t203.html
diesel-dziwny-dzwiek-po-odpaleniu-na-mrozie-t118.html
Jeśli chodzi o Twoje pytania to:
1. Tu w sumie nie zwróciłem uwagi
2. Tak czasem obroty podskakują do góry, to normalne.
3. Tak miałem przed wymianą zespołu sprzęgieł, podczas przyspieszania było słychać takie "cykanie"
3. Tu też przed wymianą sprzęgła występował dziwny stuk zaraz po odpaleniu zimnego silnika problem pojawił się po ok 9000 km.
Jeszcze lista objawów które mnie niepokoiły i zgłosiłem je w serwisie:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/111 ... sterki.pdf
Generalnie winowajcą dziwnych dźwięków był tłumik drgań skrętnych ale HMP zalecił wymianę całego zespołu podwójnego sprzęgła, koła zamachowego no i oczywiście tłumika drgań. Teraz auto hula zupełnie inaczej. Praktycznie po wymianie wszystkie objawy z listy powyżej zniknęły.
dziwne-dzwieki-t203.html
diesel-dziwny-dzwiek-po-odpaleniu-na-mrozie-t118.html
Jeśli chodzi o Twoje pytania to:
1. Tu w sumie nie zwróciłem uwagi
2. Tak czasem obroty podskakują do góry, to normalne.
3. Tak miałem przed wymianą zespołu sprzęgieł, podczas przyspieszania było słychać takie "cykanie"
3. Tu też przed wymianą sprzęgła występował dziwny stuk zaraz po odpaleniu zimnego silnika problem pojawił się po ok 9000 km.
Jeszcze lista objawów które mnie niepokoiły i zgłosiłem je w serwisie:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/111 ... sterki.pdf
Generalnie winowajcą dziwnych dźwięków był tłumik drgań skrętnych ale HMP zalecił wymianę całego zespołu podwójnego sprzęgła, koła zamachowego no i oczywiście tłumika drgań. Teraz auto hula zupełnie inaczej. Praktycznie po wymianie wszystkie objawy z listy powyżej zniknęły.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2017, 15:57 przez kst20, łącznie zmieniany 1 raz.
HYUNDAI Tucson 2016
KOLOR: POLAR WHITE
WERSJA : STYLE / EL. KLAPA / FELGI 19''
- jag888
- Weteran
ad1.Pawel pisze: ↑10 mar 2017, 8:261. Czy u was też jest tak, że przy ruszaniu z miejsca czy też przyspieszaniu, czas reakcji pomiędzy naciśnięciem pedału gazu a zwiększeniem obrotów wynosi około 0,5 sekundy? I to nawet kiedy nie ma potrzeby redukcji biegu, nawet w trybie manualnym skrzyni, nawet w trybie sport.
obserwuje takie zachowanie, zwłaszcza z dołu obrotów, dlatego pierwszą czynnością jak odpalę jest przełączenie w tryb sport (tu odczuwam to mniej) - mankamentem dla mnie jest to że tryb odmiennie od wersji w MT się wyłącza za każdym razem
ad2.
tak, czasami tak obserwuje, aczkolwiek w trybie sport mniej
ad.3 i 4
nie dostrzegam dziwnych odgłosów, ani jak było zimno, ani jak jest cieplej, rzekłbym że bez zmian od zakupu - nawet po przeczytaniu wszystkich wątków z forum specjalnie sprawdzałem
- kst20
- Nowicjusz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.7 CRDi 7DCT STYLE
- Kolor: Biały
jag888 kiedy odbierałeś auto?
HYUNDAI Tucson 2016