Tucson NX4
Trzaski plastiku z okolic tabletu kierowcy
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: Trzaski plastiku z okolic tabletu kierowcy
Mnie to "lata"
- daniel.tucson4
- Autor
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Napęd 4x4: Nie
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
Odgrzewając temat.
Lato w pełni - samochody się nagrzewają więc...
Jak tam Wasze tablety? Cichutko czy coś strzela, trzeszczy, skrzypi? U mnie niezmiennie słychać trzeszczenie jak w jakimś gównianym rozeschniętym trabancie.
Efekt uboczny takiego szajsowatego plastiku jest taki, że mieliśmy kupić dla żony drugiego Hyundaia - tym razem mniejszego - Bayon i po wejściu do środka i obmacaniu tapi...eee plastiku, (bo tapicerka tam nie występuje) pomysł zakupu Bayona poszedł się wietrzyć. Ale tam, w masakrycznie gównianoplastikowym Bayonie tablet nie skrzypiał, a w Tuconie N-Line Executive, skrzypi
Lato w pełni - samochody się nagrzewają więc...
Jak tam Wasze tablety? Cichutko czy coś strzela, trzeszczy, skrzypi? U mnie niezmiennie słychać trzeszczenie jak w jakimś gównianym rozeschniętym trabancie.
Efekt uboczny takiego szajsowatego plastiku jest taki, że mieliśmy kupić dla żony drugiego Hyundaia - tym razem mniejszego - Bayon i po wejściu do środka i obmacaniu tapi...eee plastiku, (bo tapicerka tam nie występuje) pomysł zakupu Bayona poszedł się wietrzyć. Ale tam, w masakrycznie gównianoplastikowym Bayonie tablet nie skrzypiał, a w Tuconie N-Line Executive, skrzypi
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- daniel.tucson4
- Autor
Jeżeli chodzi o tablet to potrafi cyknąć, pyknąć, strzelić, jest to powtarzające się, jednak jest to pojedyncze i rzadkie i stąd niewystarczająco frustrujące. Dodam, że jak pchnie się, naciśnie lekko tablet to wydaje kilka dodatkowych odgłosów. Powinno być bardziej masywne i odizolowanie przy kontakcie z kokpitem gumami etc.
Natomiast, podobne cykanie wydostaję się gdzie z okolic lusterka/szyby od strony kierowcy zauważane TEŻ przez innych na grupie NX4 fb.
Gdyby było mało - szklany dach skrzypi (jego część uchylna) CZASAMI niemiłosiernie , po 30 minutach mniej, po 2 godzinach prawie w ogóle - na 99% to uszczelki, które "parcieją" już po zasłużonych 8 miesiącach
Natomiast, podobne cykanie wydostaję się gdzie z okolic lusterka/szyby od strony kierowcy zauważane TEŻ przez innych na grupie NX4 fb.
Gdyby było mało - szklany dach skrzypi (jego część uchylna) CZASAMI niemiłosiernie , po 30 minutach mniej, po 2 godzinach prawie w ogóle - na 99% to uszczelki, które "parcieją" już po zasłużonych 8 miesiącach
- Zibi70
- Mistrz
Nie no, to zrozumiałe. W przypadku uszczelek hyundaia 8 miesięcy to kupa czasu. Z przewagą kupy.daniel.tucson4 pisze: ↑15 sie 2022, 10:53...na 99% to uszczelki, które "parcieją" już po zasłużonych 8 miesiącach
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150KM MHEV Executive N-Line
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Shadow Grey
Przejechane raptem 7000 km. Poniżej lista bolączek które wystąpiły/występują w moim egzemplarzu:
- GPF wypalany 2 razy (okres zimowy), obecnie spokój - samo wypalanie idzie mi dobrze, proces trwa około 7 minut
- trzaski z okolic tableta z zegarami (przy dużych wahaniach temperatury bardziej słyszalne), serwis może rozkręcić i zmontować ponownie przy ryzyku, że będą jeszcze większe luzy i będzie jeszcze gorzej, zatem odpuszczam póki co
- okazjonalne stuki w prawym tylnym kole, w okresie zimowym przy zimnym aucie to norma, serwis póki co nie widzi przyczyny, jeździć obserwować
- skrzypiący fotel pasażera, każdy zakręt, nierówność piszczy niemiłosiernie - w październiku będę oddawał na serwis celem weryfikacji
- pod światło widzę, że zaczyna wycierać się kierownica z tej pseudo skóry! - również do weryfikacji przez serwis w październiku
- GPF wypalany 2 razy (okres zimowy), obecnie spokój - samo wypalanie idzie mi dobrze, proces trwa około 7 minut
- trzaski z okolic tableta z zegarami (przy dużych wahaniach temperatury bardziej słyszalne), serwis może rozkręcić i zmontować ponownie przy ryzyku, że będą jeszcze większe luzy i będzie jeszcze gorzej, zatem odpuszczam póki co
- okazjonalne stuki w prawym tylnym kole, w okresie zimowym przy zimnym aucie to norma, serwis póki co nie widzi przyczyny, jeździć obserwować
- skrzypiący fotel pasażera, każdy zakręt, nierówność piszczy niemiłosiernie - w październiku będę oddawał na serwis celem weryfikacji
- pod światło widzę, że zaczyna wycierać się kierownica z tej pseudo skóry! - również do weryfikacji przez serwis w październiku
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6
- Kolor: SB
U mnie też słychać plastik
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
- Świeżak
- Twój samochód: Ruskom 1.6 Tgdi 48v 150hp
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Czarny
U mnie trzeszczy tablet. Przy ruszaniu,hamowaniu nawet na parkingu. Obrzydził mi to auto tak, że jak tylko je spłacę, sprzedaję od razu.Zibi70 pisze: ↑22 mar 2022, 21:31Niemal od początku w moim Tośku słychać trzaski spowodowane mikroruchami spasowań plastikowych elementów, dochodzące od tabletu wyświetlającego zegary. Przy delikatnym naciskaniu tabletu po bokach pojawiają się dokładnie te same dźwięki. Oprócz tego słychać je w trakcie jazdy, a także pod wpływem nagrzewania się tapicerki.
Coraz bardziej mnie to wkurza, bo w końcu to jednak nie Dacia za 8 dych i trzaski gównianego plastiku nie powinny się pojawiać.
Pytanie.
Czy ktoś miał podobne i czy udało się je skutecznie wyeliminować oraz w jaki sposób?
- Zibi70
- Mistrz
Jak się zrobi ciepło zamierzam się za to zabrać - teoretycznie wiem jak się dobrać do demontażu. Potem zamierzam zmontować na taśmach piankowych co powinno sprawę załatwić. Jeśli to zrobię - postaram się opisać.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Ruskom 1.6 Tgdi 48v 150hp
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Czarny
Nie wiem czy to coś da, czy to nie jest kwestia beznadziejnego plastiku. Tak jak w dziadowskich tv LCD które strzelają po nagrzaniu…