Jest w instrukcji, że przed użyciem tempomatu trzeba co najmniej raz użyć hamulca. Pewnie jakiś "self check" systemu hamowania.
Edit: Strona 5-117. Sprawdzałem tą instrukcję aby dowiedzieć się jak dokładnie działa tempomat. W poprzednim samochodzie było to troszkę inaczej rozwiązane. No i w instrukcji jest 12 stron na ten temat tak strasznie nieprzejrzyście opisane, że sobie odpuściłem...
Tucson TL
Tempomat
Re: Tempomat
Sprawdziłem u siebie i jest dokładnie tak jak piszesz - aby "zablokować" jakąś prędkość to trzeba przynajmniej raz nacisnąć na hamulec. Teoretycznie ma to sens, np. jeśli wystąpi jakaś "awaria" aby auto samo nie pojechało bez kierowcy Tak wiem, że tempomat działa dopiero od 30km/h ale zabezpieczenia się dubluje. Osobiście mi to nie przeszkadza i gdyby nie ten post to bym się nawet nie zorientował, że tak jest. Zresztą aby odpalić auto i tak muszę nacisnąć sprzęgło, a jak naciskam sprzęgło na postoju to mi noga automatycznie sama leci na hamulec
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 Premium
- Kolor: Czarny
Cześć.
Jeżeli ktoś nie ma nawet zwykłego tempomatu, to wystarczy wymienić przycisk na ten z Ali i będzie działać
https://www.youtube.com/watch?v=Knl-O3ZZTZE
Jeżeli ktoś nie ma nawet zwykłego tempomatu, to wystarczy wymienić przycisk na ten z Ali i będzie działać
https://www.youtube.com/watch?v=Knl-O3ZZTZE
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 2WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Shadow Grey
witam
podepnę się do tematu , posiadam Tucsona III wersja N-Line 1,6 T-GDI czy jest taka opcja jak występuje np w VW że jak wyłączy się tempomat na jakieś zadanej prędkości dajmy to 120h. I wyłączy się tempomat na przycisku czy pedałem hamulca to czy jest szansa aby po włączeniu ponownie tempomat samochód sam przyspieszyła do wcześniej zadanej prędkości tj.120h.
dzięki
podepnę się do tematu , posiadam Tucsona III wersja N-Line 1,6 T-GDI czy jest taka opcja jak występuje np w VW że jak wyłączy się tempomat na jakieś zadanej prędkości dajmy to 120h. I wyłączy się tempomat na przycisku czy pedałem hamulca to czy jest szansa aby po włączeniu ponownie tempomat samochód sam przyspieszyła do wcześniej zadanej prędkości tj.120h.
dzięki
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 2WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Shadow Grey
oki dzięki "krowa" poczytam