Tucson TL
Tempomat jak włączyć ?
-
- Mistrz
- Twój samochód: Aaa
- Kolor: Biały
Re: Tempomat jak włączyć ?
Tak jak pisałem wcześniej, w Peugocie 308 tempomat był lepiej rozwiązany. Przycisk był umieszczony na manetce (od kierunkowskazów, albo wycieraczek) było to parę lat temu i dokładnie już nie pamiętam.
Jadąc autostradami do Chorwacji używałem praktycznie tylko tempomatu, bez dotykania pedału gazu i hamulca.
Wystarczyło włączyć tempomat i ustawić prędkość. Gdy musiałem zwolnić wystarczyło przyciskiem wyłączyś tempomat i auto zwalniało, a gdy chciałem przyśpieszyć, tym samym przyciskiem włączałem tempomat i auto przyspieszało.
W Tucsonie trzeba robić to dwoma przyciskami na kierownicy
Jadąc autostradami do Chorwacji używałem praktycznie tylko tempomatu, bez dotykania pedału gazu i hamulca.
Wystarczyło włączyć tempomat i ustawić prędkość. Gdy musiałem zwolnić wystarczyło przyciskiem wyłączyś tempomat i auto zwalniało, a gdy chciałem przyśpieszyć, tym samym przyciskiem włączałem tempomat i auto przyspieszało.
W Tucsonie trzeba robić to dwoma przyciskami na kierownicy
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Kwestia przyzwyczajenia się.
Tu też daje się sterować prędkością w czasie tylko przyciskami na kierownicy.
Podobnie miałem w poprzednim aucie, ale z lewej strony
Tu też daje się sterować prędkością w czasie tylko przyciskami na kierownicy.
Podobnie miałem w poprzednim aucie, ale z lewej strony
-
- Mistrz
Tylko że w Peugocie wystarczył jeden przycisk, a w Tucsonie trzeba to robić dwoma.
Jest to pewnie jakieś zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem tempomatu. Ale dlatego w Peugocie było to w manetce i szybciej dało się sterować prędkościoł auta.
Przycisk włączony i auto przyśpiesza do zadanej prędkości, przycisk wyłączony i auto zwalnia jak po zdjęciu nogi z gazu. I znowu jedno przyciśnięcie i przyśpiesza.
Nie trzeba było patrzeć na kierownicę i szukać przycisku iak w Tucsonie, tylko intuicyjne wystarczyło wyszykać manetki i przycisk był na jej szczycie wyczuwalny. Bez odrywania wzroku od drogi.
Jest to pewnie jakieś zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem tempomatu. Ale dlatego w Peugocie było to w manetce i szybciej dało się sterować prędkościoł auta.
Przycisk włączony i auto przyśpiesza do zadanej prędkości, przycisk wyłączony i auto zwalnia jak po zdjęciu nogi z gazu. I znowu jedno przyciśnięcie i przyśpiesza.
Nie trzeba było patrzeć na kierownicę i szukać przycisku iak w Tucsonie, tylko intuicyjne wystarczyło wyszykać manetki i przycisk był na jej szczycie wyczuwalny. Bez odrywania wzroku od drogi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
Kwestia przyzwyczajenia. Jeździłem Francuzami ponad 15 lat i było wygodnie. Teraz jeżdżę Hyundaiem i też jest wygodnie.
Tempomat obsługuję kciukiem bez patrzenia.
Górny guzik wyłączam, dźwignia do góry powrót do ustalonej prędkości. Pod jednym palcem.
Tempomat obsługuję kciukiem bez patrzenia.
Górny guzik wyłączam, dźwignia do góry powrót do ustalonej prędkości. Pod jednym palcem.
-
- Mistrz
Jechałem ostatnio 600 kilometrów na tempomacie i powiem szczerze, że w mojej wersji, czyli bez wyświetlania zadanej prędkości na tempomacie jest beznadziejnie.
Ciągle trzeba było przyciskać 2 przyciski, albo specjalnie dotykać pedału hamulca.
Jest to bardzo źle rozwiązane, w Peugocie było rozwiązane idealnie.
Ciągle trzeba było przyciskać 2 przyciski, albo specjalnie dotykać pedału hamulca.
Jest to bardzo źle rozwiązane, w Peugocie było rozwiązane idealnie.
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
Jesteś w błędzie mam Citroëna z tempomatem takim samym jak w Peugocie i na zdjęciu wyżej.
Mimo iż nie wyświetla prędkości zadanej Tucson ma świetny tempomat i używam tylko 1 przycisk podczas jazdy.
Co nie można powiedzieć o Citroënie gdzie bez przeryw klikam 3 klawisze.
Mimo iż nie wyświetla prędkości zadanej Tucson ma świetny tempomat i używam tylko 1 przycisk podczas jazdy.
Co nie można powiedzieć o Citroënie gdzie bez przeryw klikam 3 klawisze.
-
- Mistrz
Może Citroen różnił się od Peugeota
Ja jechałem do Chorwacji i z powrot ponad 3000 km
I całą trasa autostradami obsłuda tylko jednym przyciskiem (po ustawieniu prędkości)
Zbliżam się do aut i trzeba zwolnić, przycisk OF
Chcę nadal jechać z zadaną prędkością, ten sam przycisk ON
Ja jechałem do Chorwacji i z powrot ponad 3000 km
I całą trasa autostradami obsłuda tylko jednym przyciskiem (po ustawieniu prędkości)
Zbliżam się do aut i trzeba zwolnić, przycisk OF
Chcę nadal jechać z zadaną prędkością, ten sam przycisk ON
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
@Wyga, kup Peugeota i problem rozwiązany
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
@Wyga no właśnie to co piszesz 1 przycisk tak samo jest w Tucsonie
rozpędzam się do 140 programuje tempomat i gotowe potem tylko 1 przycisk zero klikania więcej
Citroën bynajmniej u mnie ma jakąś dziwną manię aby jak najszybciej przyspieszyć do zadanej prędkości, redukuje biegi i na duże obroty wchodzi dlatego wiecznie 3 przyciski klikam.
rozpędzam się do 140 programuje tempomat i gotowe potem tylko 1 przycisk zero klikania więcej
Citroën bynajmniej u mnie ma jakąś dziwną manię aby jak najszybciej przyspieszyć do zadanej prędkości, redukuje biegi i na duże obroty wchodzi dlatego wiecznie 3 przyciski klikam.