Ciąg dalszy z szarpaniem przy dodawaniu/odejmowaniu gazu:
Dzisiaj mnie olśniło. Mamy 31 stC i klimatyzacja włączona na max. Przy każdym dotknięciu pedału gazu Tucsonem szarpie jak ruskim czołgiem - co jest? Przełączam klimę na „0” i ………auto płynie reaguje na pedał gazu.
Tak falują obroty na biegu jałowym przy klimie włączonej na pozycję "4":
https://www.youtube.com/shorts/ka4kLXMpmuY
Tucson 1.6 wersja Modern rok 2022 aktualny przebieg 60tys km.
Tucson NX4
Szarpanie przy odjęciu gazu
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI Executive 2WD
- Rok produkcji: 2023
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Amazon Gray
Re: Szarpanie przy odjęciu gazu
O kurde bela, jutro mam trasę to przetestuje to z odłączeniem klimatyzacji, ale na klimie identycznie faluje niezależnie od ustawienia jeżeli chodzi o machanie obrotami (wystarczy włączyć AC i dać jakąś dużo niższą temperaturę), jak wyjeżdżam z garażu (~20* w podziemnym) to nie faluje mimo klimy, jak postoi pod pracą 8h na słońcu, wsiadam i klima się załączy to identyko mam z falowaniem. To może być to, ale co to znaczy? (Wcześniej A6 C6 3.0Tdi przez 8 lat jak ją miałem to falowanie było minimalne - tak z 50 obrotów/min góra dół mimo klimy na maxa - swoją drogą chłodziła lepiej niż w tucsonie ;D) Silnik nie daje rady napędzać sprężarki - w sensie ledwo daje? (też mam zwykła benę 150KM)fantango pisze: ↑27 cze 2024, 17:24Ciąg dalszy z szarpaniem przy dodawaniu/odejmowaniu gazu:
Dzisiaj mnie olśniło. Mamy 31 stC i klimatyzacja włączona na max. Przy każdym dotknięciu pedału gazu Tucsonem szarpie jak ruskim czołgiem - co jest? Przełączam klimę na „0” i ………auto płynie reaguje na pedał gazu.
Tak falują obroty na biegu jałowym przy klimie włączonej na pozycję "4":
https://www.youtube.com/shorts/ka4kLXMpmuY
Tucson 1.6 wersja Modern rok 2022 aktualny przebieg 60tys km.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Dark Blue
@szdunek
Spróbuję trochę usystematyzować moje obserwacje:
1. Szarpanie przy dodawaniu/odejmowaniu gazu jest bardzo wyraźne przy klimatyzacji włączonej na maksymalne chłodzenie. Jeżeli występuje jakiś defekt w sterowaniu mieszanką, to wydaje się, że pobór mocy stawiany przez włączoną klimatyzację zdecydowanie intensyfikuje ten efekt.
2. Falowanie obrotów przy włączonej klimatyzacji. Falowanie występuje tylko na jałowym biegu – to jedyna „anomalia” jaką zaobserwowałem. Czy falowanie w tak dużym zakresie rpm jest czymś naturalnym dla HT?, tego nie jestem w stanie ocenić - być może wypowie się tutaj ktoś bardziej kompetentny (zakres falowania to ok. 600-800 rpm). Podczas jazdy wskazówka obrotościomierza zachowuje się normalnie.
1. Szarpanie przy dodawaniu/odejmowaniu gazu jest bardzo wyraźne przy klimatyzacji włączonej na maksymalne chłodzenie. Jeżeli występuje jakiś defekt w sterowaniu mieszanką, to wydaje się, że pobór mocy stawiany przez włączoną klimatyzację zdecydowanie intensyfikuje ten efekt.
2. Falowanie obrotów przy włączonej klimatyzacji. Falowanie występuje tylko na jałowym biegu – to jedyna „anomalia” jaką zaobserwowałem. Czy falowanie w tak dużym zakresie rpm jest czymś naturalnym dla HT?, tego nie jestem w stanie ocenić - być może wypowie się tutaj ktoś bardziej kompetentny (zakres falowania to ok. 600-800 rpm). Podczas jazdy wskazówka obrotościomierza zachowuje się normalnie.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Platinum hybrid 4WD
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Teal
Cześć. U mnie w Tucsonie nie ma czegoś takiego, bo hybryda.fantango pisze: ↑02 lip 2024, 21:01@szdunek
Ale dokładnie to samo miała żona w Suzuki SX4 (falowanie obrotów w dużym zakresie przy klimie na maksa) przy silniku 1,6 (107 koni). Natomiast w służbowych corsach 1,4 chłopaki mówią, że żeby sprawnie ruszyć to wyłączają klimę bo się im dławi samochód na jedynce. Przy normalnej jeździe już nie ma wahań obrotów czy spadków mocy.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
- Kolor: Dark Blue
@grabol
Dzięki, to cenna informacja.
W upalny dzień przy włączonej klimatyzacji potrafi się dławić przy ruszaniu - to jakby jestem w stanie przełknąć. Natomiast podczas jazdy autostradą przy płynnej jeździe, gdy zdejmujesz nogę z gazu i czujesz szarpnięcie to jest to już nieco drażniąca przypadłość.
W upalny dzień przy włączonej klimatyzacji potrafi się dławić przy ruszaniu - to jakby jestem w stanie przełknąć. Natomiast podczas jazdy autostradą przy płynnej jeździe, gdy zdejmujesz nogę z gazu i czujesz szarpnięcie to jest to już nieco drażniąca przypadłość.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Platinum hybrid 4WD
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Teal
A to szarpnięcia w żadnym z tych samochodów nie było. Tylko dławienie przy ruszaniu.
fantango pisze: ↑04 lip 2024, 9:38@grabol