Tucson NX4
Szarpanie przy odjęciu gazu

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika w Tucson NX4? Napisz tutaj.
fantango
Forumowicz
Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna
Kolor: Dark Blue

Re: Szarpanie przy odjęciu gazu

Post autor: fantango » 27 cze 2024, 17:24

Ciąg dalszy z szarpaniem przy dodawaniu/odejmowaniu gazu:

Dzisiaj mnie olśniło. Mamy 31 stC i klimatyzacja włączona na max. Przy każdym dotknięciu pedału gazu Tucsonem szarpie jak ruskim czołgiem - co jest? Przełączam klimę na „0” i ………auto płynie reaguje na pedał gazu.
Tak falują obroty na biegu jałowym przy klimie włączonej na pozycję "4":
https://www.youtube.com/shorts/ka4kLXMpmuY

Tucson 1.6 wersja Modern rok 2022 aktualny przebieg 60tys km.

szdunek
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI Executive 2WD
Rok produkcji: 2023
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Amazon Gray

Post autor: szdunek » 27 cze 2024, 22:04

fantango pisze:
27 cze 2024, 17:24
Ciąg dalszy z szarpaniem przy dodawaniu/odejmowaniu gazu:

Dzisiaj mnie olśniło. Mamy 31 stC i klimatyzacja włączona na max. Przy każdym dotknięciu pedału gazu Tucsonem szarpie jak ruskim czołgiem - co jest? Przełączam klimę na „0” i ………auto płynie reaguje na pedał gazu.
Tak falują obroty na biegu jałowym przy klimie włączonej na pozycję "4":
https://www.youtube.com/shorts/ka4kLXMpmuY

Tucson 1.6 wersja Modern rok 2022 aktualny przebieg 60tys km.
O kurde bela, jutro mam trasę to przetestuje to z odłączeniem klimatyzacji, ale na klimie identycznie faluje niezależnie od ustawienia jeżeli chodzi o machanie obrotami (wystarczy włączyć AC i dać jakąś dużo niższą temperaturę), jak wyjeżdżam z garażu (~20* w podziemnym) to nie faluje mimo klimy, jak postoi pod pracą 8h na słońcu, wsiadam i klima się załączy to identyko mam z falowaniem. To może być to, ale co to znaczy? (Wcześniej A6 C6 3.0Tdi przez 8 lat jak ją miałem to falowanie było minimalne - tak z 50 obrotów/min góra dół mimo klimy na maxa - swoją drogą chłodziła lepiej niż w tucsonie ;D) Silnik nie daje rady napędzać sprężarki - w sensie ledwo daje? (też mam zwykła benę 150KM)

fantango
Forumowicz

Post autor: fantango » 02 lip 2024, 21:01

@szdunek

Spróbuję trochę usystematyzować moje obserwacje:
1. Szarpanie przy dodawaniu/odejmowaniu gazu jest bardzo wyraźne przy klimatyzacji włączonej na maksymalne chłodzenie. Jeżeli występuje jakiś defekt w sterowaniu mieszanką, to wydaje się, że pobór mocy stawiany przez włączoną klimatyzację zdecydowanie intensyfikuje ten efekt.
2. Falowanie obrotów przy włączonej klimatyzacji. Falowanie występuje tylko na jałowym biegu – to jedyna „anomalia” jaką zaobserwowałem. Czy falowanie w tak dużym zakresie rpm jest czymś naturalnym dla HT?, tego nie jestem w stanie ocenić - być może wypowie się tutaj ktoś bardziej kompetentny (zakres falowania to ok. 600-800 rpm). Podczas jazdy wskazówka obrotościomierza zachowuje się normalnie.

Grabol
Świeżak
Twój samochód: Platinum hybrid 4WD
Paliwo: Hybryda
Kolor: Teal

Post autor: Grabol » 03 lip 2024, 10:02

fantango pisze:
02 lip 2024, 21:01
@szdunek

Spróbuję trochę usystematyzować moje obserwacje:
1. Szarpanie przy dodawaniu/odejmowaniu gazu jest bardzo wyraźne przy klimatyzacji włączonej na maksymalne chłodzenie. Jeżeli występuje jakiś defekt w sterowaniu mieszanką, to wydaje się, że pobór mocy stawiany przez włączoną klimatyzację zdecydowanie intensyfikuje ten efekt.
2. Falowanie obrotów przy włączonej klimatyzacji. Falowanie występuje tylko na jałowym biegu – to jedyna „anomalia” jaką zaobserwowałem. Czy falowanie w tak dużym zakresie rpm jest czymś naturalnym dla HT?, tego nie jestem w stanie ocenić - być może wypowie się tutaj ktoś bardziej kompetentny (zakres falowania to ok. 600-800 rpm). Podczas jazdy wskazówka obrotościomierza zachowuje się normalnie.
Cześć. U mnie w Tucsonie nie ma czegoś takiego, bo hybryda.
Ale dokładnie to samo miała żona w Suzuki SX4 (falowanie obrotów w dużym zakresie przy klimie na maksa) przy silniku 1,6 (107 koni). Natomiast w służbowych corsach 1,4 chłopaki mówią, że żeby sprawnie ruszyć to wyłączają klimę bo się im dławi samochód na jedynce. Przy normalnej jeździe już nie ma wahań obrotów czy spadków mocy.

fantango
Forumowicz

Post autor: fantango » 04 lip 2024, 9:38

@grabol
Dzięki, to cenna informacja.
W upalny dzień przy włączonej klimatyzacji potrafi się dławić przy ruszaniu - to jakby jestem w stanie przełknąć. Natomiast podczas jazdy autostradą przy płynnej jeździe, gdy zdejmujesz nogę z gazu i czujesz szarpnięcie to jest to już nieco drażniąca przypadłość.

Grabol
Świeżak
Twój samochód: Platinum hybrid 4WD
Paliwo: Hybryda
Kolor: Teal

Post autor: Grabol » 04 lip 2024, 12:27

A to szarpnięcia w żadnym z tych samochodów nie było. Tylko dławienie przy ruszaniu.
fantango pisze:
04 lip 2024, 9:38
@grabol
Dzięki, to cenna informacja.
W upalny dzień przy włączonej klimatyzacji potrafi się dławić przy ruszaniu - to jakby jestem w stanie przełknąć. Natomiast podczas jazdy autostradą przy płynnej jeździe, gdy zdejmujesz nogę z gazu i czujesz szarpnięcie to jest to już nieco drażniąca przypadłość.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu