Przeczytałem wątek, bardziej pod kątem silników 2.0 CRDi .Opieram się w zasadzie na Marcelinim, bo innych z takim silnikiem wypowiadających się w tym dziale nie widziałem...
W styczniu powinienem odebrać Tucsona... Z tego co widzę, będę jednak częściej wizytował stacje niż do tej pory... Obecnie jeżdżę Alfą Giuliettą. To moja druga taka Alfa... Obie z silnikiem 2.0 z tym, ze poprzednia 140 KM, a obecna ciut więcej 150, ale ten sam silnik JTDm. Obie w manualu... Pierwszą zrobiłem niewiele ponad 231 tys. km. Spalanie na całości przejechanych km wyszło ok 5,5 l... z tym, ze w 80% na trasie. Jak bym jeździł do prędkości ok 120 km/h t spalanie na poziomie 4,6-4,7 - rzeczywiste a nie z kompa. Co więcej. Tym samochodem naprawdę jestem w stanie zejść do ok 4km przy jednostajnej jeździe ok 80km/h... Na baku robię trochę ponad 1000km, w lecie ciut więcej... Po przesiadce na Tucsona niestety już nie wystarczy jedno tankowanie w tygodniu. No ale coś za coś

Z jednej strony cieszę się na zmianę, choć z drugiej będzie przykro rozstać się z małą zabawką, szczególnie, ze to nową Alfą jeżdżę nieco ponad miesiąc... Myślę, że pod koniec lutego napiszę jak wygląda eksploatacja diesla 2.0 MT 2x4 w eksploatacji na trasie...