U mnie zaznaczone w ustawieniach automatyczne zerowanie po każdym tankowaniu, więc zeruje się za każdym razem spalanie jak i przebieg od tankowania.
Tucson TL
Spalanie - ile palą wasze auta?
Re: Spalanie - ile palą wasze auta?
Ok. Sprawdzę w ustawieniach. Dzięki. Zobaczę po zerowaniu co komputer pokaże. Ostatnio zrobiłem 800km w weekend i choć średnia z trasy była coś ok 6l to mimo to średnie praktycznie nie drgnęło i zostało na 6.9.
Wysłane z Tapatalk
Wysłane z Tapatalk
Jest restartowanie właśnie tez sobie ustawiłem ))
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson Style 1,6 T-GDI, 7DCT, AWD, 19", elektryczna klapa bagażnika
- Kolor: Phantom Black
Ja reset wyłączyłem. Wkurzało mnie, że nie mogłem sprawdzić średniej z trasy, bo po każdym tankowaniu komputer zaczynał liczyć średnią od nowa. Teraz mam 9.2l/100km po przejechaniu prawie 3 tys km w mieście. Zobaczymy co będzie po wakacjach.
2016 Hyundai Tucson 1.6 T-GDi 7DCT 4WD Style 19" Phantom Black
- malinowy
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 4WD DCT Style 19'' + el. Klapa
- Kolor: Polar white
1.6 T-GDI 4WD, DCT, koła 19'' - samochód odebrany tydzień temu. Na razie staram się docierać auto przez pierwsze 2000 - 3000 km. W każdym razie jeżdżąc w zakresie średnich obrotów udało mi się osiągnąć następujące wyniki:
Miasto 11.5l / 100km przy dużych korkach.
Miasto 10.5l / 100km przy płynnej jeździe
Trasa 120 - 140km/h bez szaleństw (trochę eco driving - gdzie pod górkę bez przyspieszania, gdzie z górki nieco szybciej) wyszło 8.5l / 100km
Trasa delikatnie i płynnie 90 - 110 km/h (również eco driving) - 7.4l / 100km
Myślę, że po okresie docierania gdzie auto nieco się ułoży a i będę mógł operować w szerszym zakresie obrotów można będzie jeszcze nieco obniżyć to spalanie.
No i przetestuję wtedy trasę 160-200km/h - ale już widzę, że tanio nie będzie
P.S. wszystkie dane na podstawie komputera pokładowego, klima włączona, paliwo 95 z BP oraz Orlen
Miasto 11.5l / 100km przy dużych korkach.
Miasto 10.5l / 100km przy płynnej jeździe
Trasa 120 - 140km/h bez szaleństw (trochę eco driving - gdzie pod górkę bez przyspieszania, gdzie z górki nieco szybciej) wyszło 8.5l / 100km
Trasa delikatnie i płynnie 90 - 110 km/h (również eco driving) - 7.4l / 100km
Myślę, że po okresie docierania gdzie auto nieco się ułoży a i będę mógł operować w szerszym zakresie obrotów można będzie jeszcze nieco obniżyć to spalanie.
No i przetestuję wtedy trasę 160-200km/h - ale już widzę, że tanio nie będzie
P.S. wszystkie dane na podstawie komputera pokładowego, klima włączona, paliwo 95 z BP oraz Orlen
-
- Weteran
- Twój samochód: nieważne
- Kolor: nieważne
Malinowy spalanie masz jak w GDI Jeden z kolegów tu pisał, że przez 30k km nie zszedł poniżej 8l/100km, a Tobie udała się ta sztuka po 3k km.
2016 Hyundai Tucson 1.6GDI, Phantom Black
- malinowy
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 4WD DCT Style 19'' + el. Klapa
- Kolor: Polar white
@losiek, zawsze lubiłem eco driving, mogę wrzucić fotki z komputera. Jeśli chodzi o te 7.4l / 100 km to przy stałej jeździe ok 100km/h na prostej drodze, w bezwietrzny dzień - raczej nie jest to wyczyn. Sam tak jeździł raczej nie będę - była to forma eksperymentu (komputer zresetowany już na trasie więc czysty eko driving). A spalanie 11.5l w korkach w mieście przy spokojnej jeździe to chyba normalny wynik dla tego motoru, 10.5l bez korków też chyba nie jest na wyrost. Oczywiście widzę, że spokojnie mogę zrobić i 15/100 i 20/100, tylko, że jeżdżę z głową a nie cisnę bez sensu zero-jedynkowo gaz - hamulec.
-
- Weteran
- Twój samochód: nieważne
- Kolor: nieważne
@malinowy spoko, spalanie w trasie naprawdę super jak na ten silnik.
2016 Hyundai Tucson 1.6GDI, Phantom Black
No spalanie dobre tylko czy dobre do końca uważam ze ten silnik T-GDI to troche jak diesle prowieniencji tez pochodzić na wyższych obrotach bo turbo musi tez się wietrzyć aby potem kłopotów się nie narobiło z tych 7.4 l ))
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Jestem świeżo po zrobieniu trasy nad morze (667 km) spalanie 7.9 l/100 km (4 osoby, bagażnik dachowy, bagażnik tylny igły nie wciśniesz , na autostradzie nie przekraczałem 130km/h).
1.6 T-GDI 4WD Comfort