Tucson NX4
Silnik dławi się i szarpie
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-gdi executive
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark knight
Silnik dławi się i szarpie
Witam czy ma ktoś podobny objaw? Co jakiś czas niezależnie czy silnik jest zimny czy ciepły podczas ruszania z pierwszego lub wstecznego biegu silnik zaczyna się dusić i dławić pomaga jedynie szybkie ponowne wciśnięcie sprzęgła i dodanie dużo gazu. Problem potwierdza również moja druga połówka która co jakiś czas jeździ Tucsonem, więc na pewno to nie jest wina kierowcy.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Silky Bronze
Re: Silnik dławi się i szarpie
Jaki masz przebieg?
U mnie były takie objawy przed zapaleniem kontrolki gpf. Wzrosło również spalanie.
U mnie były takie objawy przed zapaleniem kontrolki gpf. Wzrosło również spalanie.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Nie, to nie jest normalne. Ja tego nie zauważam. Jedź do ASO napisz co to było dla potomnychKrystiangdba pisze: ↑15 sty 2022, 22:48Witam czy ma ktoś podobny objaw? Co jakiś czas niezależnie czy silnik jest zimny czy ciepły podczas ruszania z pierwszego lub wstecznego biegu silnik zaczyna się dusić i dławić pomaga jedynie szybkie ponowne wciśnięcie sprzęgła i dodanie dużo gazu. Problem potwierdza również moja druga połówka która co jakiś czas jeździ Tucsonem, więc na pewno to nie jest wina kierowcy.
- fingeros
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson 1.6 T GDI 150 KM Platinum
- Kolor: Czarny
Byłem z tym problemem w ASO jakoś po przejechaniu 2tyś. Podłączyli do kompa i nic nie znaleźli. Takie coś zdarza się najczęściej na trybie sport, a na eco praktycznie wogóle nie występuje. Nauczyłem się z tym jeździć i poprostu dodaję troszkę więcej gazu. Spróbuj ruszać czasami nie dodawając gazu i powoli puszczaj sprzęgło, rusza wtedy bardzo płynnie.
- daniel.tucson4
- Autor
Tak, ta sytuacja występuję w trybie SPORT. Dziś tego doświadczyłem. Ruszamy na NORMAL, później inne trybyfingeros pisze: ↑23 sty 2022, 13:44Byłem z tym problemem w ASO jakoś po przejechaniu 2tyś. Podłączyli do kompa i nic nie znaleźli. Takie coś zdarza się najczęściej na trybie sport, a na eco praktycznie wogóle nie występuje. Nauczyłem się z tym jeździć i poprostu dodaję troszkę więcej gazu. Spróbuj ruszać czasami nie dodawając gazu i powoli puszczaj sprzęgło, rusza wtedy bardzo płynnie.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-gdi executive
- Kolor: Dark knight
I to jest właśnie siła forum, czytając wasze doświadczenia polaczylem fakty i rzeczywiście występuję to na trybie sport.
- daniel.tucson4
- Autor
Po to ONO jestKrystiangdba pisze: ↑23 sty 2022, 22:38I to jest właśnie siła forum, czytając wasze doświadczenia polaczylem fakty i rzeczywiście występuję to na trybie sport.
P. S. Powiedzieli by Ci z panowie z ASO to co my, gdyby obligatoryjnie pojeździli każdym z aut i na bieżąco byli z nowinkami-doświadczeniami Już nie wspomnę o ich obowiązkowej lekturze czyli tego FORUM
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI BLUEDRIVE COMFORT 2WD 2019
- Kolor: Biały
Dla mnie to nie jest normalne. Po to ktoś włącza tryb sport aby poczuć troszkę dynamiki. Jeśli w trybie sport nie można szybciej ruszyć to co za przyjemność?daniel.tucson4 pisze: ↑23 sty 2022, 20:32Tak, ta sytuacja występuję w trybie SPORT. Dziś tego doświadczyłem. Ruszamy na NORMAL, później inne tryby
No chyba, że w trybie sport jest procedura startu jak w typowych sportowych samochodach i nie rusza się spokojnie tylko dynamicznie. .
- daniel.tucson4
- Autor
- fingeros
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson 1.6 T GDI 150 KM Platinum
- Kolor: Czarny
Na tryb sport przełączam zazwyczaj w dłuższej trasie, zwłaszcza jak muszę kogoś szybciutko wyprzedzić. Na codzień jeżdżę w eco. Sporadycznie normal.