Tucson TL
Samodzielna wymiana oleju 1.6 GDI
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T- GDI 4WD
- Rok produkcji: 2019
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Re: Samodzielna wymiana oleju 1.6 GDI
Witam serdecznie. Od wczoraj jestem posiadaczem Tucson 1.6 T-GDI automat 177 km. Autko sprowadzone z Niemiec z przebiegiem 120000 km. Chciałbym sobie sam zrobić serwis olejowy i pytanie jest następujące. Znalazłem jedna kartkę pod maska z olejem 5w30 ale aktualna kartka z 2024r wymiana jest na olej Shell helix ultra 0w30. Czy raczej wlać ten 0w 30 czy może 5w30?czy tego Shell helix czy Castrol Edge 0w30 lub5w30 C3. Castrola mam w swoim drugim aucie MB. Chyba że jakiś inny olej polecacie. Z góry dzięki za pomoc.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Na Forum masz instrukcję obsługi pojazdu wraz ze specyfikacjami wszystkich płynów. Instrukcja podaje 5w30 i taki polecam wlać.
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Kolor: Biały
Dokładnie 5w30 na nasze warunki jest ok i nie ma co kombinować. Jeśli ma GPF to norma C2/C3
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6gdi comfort 2019
- Kolor: Moon Rock
Normalnie się to odkręca, jak każdą inną zwykłą nakrętkę. Powinna nawet w palcach pójść.
- kriss024
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson TLE Comfort 1.6 GDi 132KM G4FD
- Rok produkcji: 2020
- Kolor: White Sand
Właśnie jest z tym problem, kręci się w koło ale nie wykręca. Mocno też siedzi że nie można tego wyciągnąć ściskając nakrętkę.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6 GDI Comfort
- Rok produkcji: 2019
- Kolor: Micron Grey
Kilka wątków wcześniej sam się o to pytałem. To jest plastikowa nakrętka na bolcu metalowym który służy do centrowania osłony silnika. Odkręcasz wszystkie śruby metalowe następnie ostatnią tą plastikową nakrętkę najlepiej kombinerkami delikatnie ciągniesz i kręcisz w lewo. Po wymianie oleju zakładasz osłonę i przykręcasz tę nakrętkę jako pierwszą. Ładnie ci się wycentrują otwory w osłonie i wkręcasz pozostałe śruby metalowe. Tak robiłem i się udało. Zamiast kombinerek można kluczem nasadowym lekko odginajac osłonę.
- kriss024
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson TLE Comfort 1.6 GDi 132KM G4FD
- Rok produkcji: 2020
- Kolor: White Sand
Dzięki za info. Faktycznie udało się to odkręcić tak jak mówisz, czyli trzeba najpierw odkroić wszystkie pozostałe śruby, a potem tą plastikową nakrętkę. Tam w środku jest gwint do karoserii, a sama nakrętka zostaje w osłonie silnika.Kwazar10 pisze: ↑20 cze 2025, 17:54Kilka wątków wcześniej sam się o to pytałem. To jest plastikowa nakrętka na bolcu metalowym który służy do centrowania osłony silnika. Odkręcasz wszystkie śruby metalowe następnie ostatnią tą plastikową nakrętkę najlepiej kombinerkami delikatnie ciągniesz i kręcisz w lewo. Po wymianie oleju zakładasz osłonę i przykręcasz tę nakrętkę jako pierwszą. Ładnie ci się wycentrują otwory w osłonie i wkręcasz pozostałe śruby metalowe. Tak robiłem i się udało. Zamiast kombinerek można kluczem nasadowym lekko odginajac osłonę.