Tucson NX4
Salonowe gratisy

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson NX4 od 2020 roku?
Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Re: Salonowe gratisy

Post autor: daniel.tucson4 » 30 sty 2022, 12:58

Marcinus00 pisze:
30 sty 2022, 11:36
Albo nie trzeba, robisz darowiznę na żonę/męża (jeśli ufasz :) ), ojca/matkę, czekasz 6 mies., i sprzedajesz.
Tak, też słyszałem - jest to rozwiązanie :idea:

Oby Hyundai naprawił sobie renomę a Nam GPF, bo będzie ciężko sprzedać... ;)

Pedr
Twórca
Twój samochód: Tucson
Napęd 4x4: Nie
Paliwo: Hybryda
Kolor: Dark Knight

Post autor: Pedr » 30 sty 2022, 20:45

Marcinus00 pisze:
30 sty 2022, 11:36
Albo nie trzeba, robisz darowiznę na żonę/męża (jeśli ufasz :) ), ojca/matkę, czekasz 6 mies., i sprzedajesz.
Nie jestem pewien ale na 99% od darowizny trzeba VAT zapłacić od ceny rynkowej pojazdu jeśli odliczyło się go przy zakupie.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 30 sty 2022, 22:08

Pedr pisze:
30 sty 2022, 20:45
Nie jestem pewien ale na 99% od darowizny trzeba VAT zapłacić od ceny rynkowej pojazdu jeśli odliczyło się go przy zakupie.
Dalej lipa, oby Tusk to zmienił :lol:

Marcinus00
Twórca
Twój samochód: 1.6 GDI 2WD
Napęd 4x4: Tak
Kolor: White

Post autor: Marcinus00 » 31 sty 2022, 22:41

Pedr pisze:
30 sty 2022, 20:45
Ministerstwo finansów wypowiedziało się iż darowizna jest jak najbardziej ok, w takim przypadku, zwolniona z podatku.

https://podatki.gazetaprawna.pl/artykul ... c.html.amp

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Zibi70 » 31 sty 2022, 22:58

Dobra. To pamiętajcie Panowie - za 5 lat, jak będziecie mieli kłopot - walcie jak w dym - przyjmę darowiznę, nawet podatek ureguluję a żona ucieszy się z furki. I pamiętajcie - pierwszy się zgłosiłem ;)
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

Pedr
Twórca

Post autor: Pedr » 31 sty 2022, 23:33

Marcinus00 pisze:
31 sty 2022, 22:41
Ministerstwo finansów wypowiedziało się iż darowizna jest jak najbardziej ok, w takim przypadku, zwolniona z podatku.

https://podatki.gazetaprawna.pl/artykul ... c.html.amp
No niestety to tylko dotyczy podatku dochodowego i tu zgadzam się, że tak go unikniemy ale artykuł nic nie wspomina o VAT i w tym sęk. Artykuł z maja, ale w tym aspekcie nic się nie zmieniło :(

https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/va ... e-VAT.html

Pedr
Twórca

Post autor: Pedr » 31 sty 2022, 23:43

A tak btw jeśli będziesz chciał teraz sprzedać samochód po wykupie z leasingu tak „po bożemu” to jest dopiero jazda - podatek dochodowy + 9% składka zdrowotna + VAT + bezcenne poczucie, że pomagasz budować lepszy kraj :lol:

Kalder
Świeżak
Twój samochód: Kia Cee'd II
Rok produkcji: 2012
Paliwo: Benzyna
Kolor: Brąz

Post autor: Kalder » 01 lut 2025, 19:51

Mam podobne pytanie o zakup Tucsona w salonie dlatego postanowiłem odświeżyć temat zamiast zakładać kolejny.

Wiem że na cenę wpływ ma wiele czynników i u każdego dealera będzie ona inna ale tak się zastanawiam na jaki rabat (o ile w ogóle) można liczyć kupując Tucsona w wersji Platinum lub NLine czyli katalogowo w okolicach 200-230k? Chodzi o zakup na klienta indywidualnego za gotówkę a więc z tego co się orientuję chyba najmniej "atrakcyjna" opcja kupującego dla salonu. Żadna z grup zawodowych mnie nie łapie również.

Przeglądając oferty na OtoMoto jest nawet sporo nowych Tucsonów ze sporymi upustami ale po otwarciu ogłoszenia te upusty dotyczą często tylko leasingu czy zakupu na firmę. Podejrzewam że są to też samochody "z placu" a że mnie interesuje konkretny kolor i opcje wyposażenia więc raczej będzie trzeba zamawiać.

Idzie coś w takiej sytuacji "ugrać" czy raczej wszędzie będzie "Patrz pan cennik" i ewentualnie dywaniki dorzucimy?

Zenek
Nowicjusz
Twój samochód: 1,6 T-GDI HEV
Rok produkcji: 2024
Kolor: Biały

Post autor: Zenek » 01 lut 2025, 20:14

Kalder pisze:
01 lut 2025, 19:51
Mam podobne pytanie o zakup Tucsona w salonie dlatego postanowiłem odświeżyć temat zamiast zakładać kolejny.

Wiem że na cenę wpływ ma wiele czynników i u każdego dealera będzie ona inna ale tak się zastanawiam na jaki rabat (o ile w ogóle) można liczyć kupując Tucsona w wersji Platinum lub NLine czyli katalogowo w okolicach 200-230k? Chodzi o zakup na klienta indywidualnego za gotówkę a więc z tego co się orientuję chyba najmniej "atrakcyjna" opcja kupującego dla salonu. Żadna z grup zawodowych mnie nie łapie również.

Przeglądając oferty na OtoMoto jest nawet sporo nowych Tucsonów ze sporymi upustami ale po otwarciu ogłoszenia te upusty dotyczą często tylko leasingu czy zakupu na firmę. Podejrzewam że są to też samochody "z placu" a że mnie interesuje konkretny kolor i opcje wyposażenia więc raczej będzie trzeba zamawiać.

Idzie coś w takiej sytuacji "ugrać" czy raczej wszędzie będzie "Patrz pan cennik" i ewentualnie dywaniki dorzucimy?

Sprawdź na stronie dostepność, wydaje mi się, że może być to w miare aktualna lista, może akurat znajdziesz co potrzebujesz a rabaty przy wzięciu z placu a nowego (tym bardziej, że cennik też poszedł do góry) są dużo większe.
https://www.hyundai.com/pl/pl/dostepne- ... y%20TUCSON - benzyna
https://www.hyundai.com/pl/pl/dostepne- ... N%20Hybrid - hybryda - jest troche tych sztuk dostępnych, a jeśli chodzi o konfiguracje to z uwagi na to, że hyundai ma raczej opcje pakietowe, a nie, że dokładamy pojedyncze opcje to nie jest ciężko znaleźć to co nas interesuje.

Polecam podzwonić po różnych miastach i grupach dealerskich ponieważ różnie salony dają rabaty. Dużo zależy jak mają w danym momencie wyrobiony plan sprzedażowy (jak słabo są skłonni dać więszy rabat byle sprzedać, dlatego warto podzwonić po salonach z mniejszych miejscowości gdzie klientów mają mniej).
Niestety nie orientuje się jak rabatują na początku roku przy opcji, że samochód będzie produkowany na zamówienie ale wydaje mi się, że wspomniana wyżej rada w tym przypadku również obowiązuje.

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca
Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
Rok produkcji: 2024
Skrzynia: Automat
Kolor: Shadow Gray/Abyss Black

Post autor: myTucson » 01 lut 2025, 22:55

Na początku roku, chcąc wybrać bardzo konkretny egz. nie będący na placu raczej masz niewielki zakres negocjacji. Pisałem o tym szerzej wcześniej, w jednym z wątków tego forum.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu