Tucson NX4
Rozładowywująca się bateria 12V

Masz problem z elektroniką - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Wilchelmus
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Executive NLine
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Polar White

Rozładowywująca się bateria 12V

Post autor: Wilchelmus » 04 lut 2022, 10:09

Hej,
tak przeglądam różne anglojęzyczne fora i trafiłem na informacje, że kilka osób miało problem z cyklicznie rozładowaną baterią 12V. Wiadomości były sprzed pół roku, więc uznałem, że problem został rozwiązany, ale wczoraj na FB pod jedną z reklam hyundaia (jak na złe teraz nie mogę tego znaleźć) ktoś napisał, że w Tucsonie potrafił stać z włączonym radiem i dostał komunikat i niskim poziomie baterii... Nie wiem czy to chodziło o całkowicie wyłączony samochód i włączone radio czy samochód był uruchomiony, ale miał zgaszony silnik spalinowy.

Dlatego tu mam dwa pytanka do osób posiadających Tucsona w wersji HEV, zdarzyło się komuś, że po 1-2 dniach postoju nie mógł otworzyć samochodu, musiał wyciągać kluczyk, żeby dostać się do samochodu i robić reset baterii, bo bateria 12V się rozładowała?

No i drugie w kwestii właśnie postoju samochodu z włączonym radiem. Tucson to będzie pierwsza hybryda, z którą będę miał styczność i zaintrygowało mnie czy samochód po zatrzymaniu, bez gaszenia samochodu (zakładam, że silnik spalinowy jest gaszony samoczynnie po zatrzymaniu) z włączonym radiem co jakiś czas uruchamia silnik spalinowy, aby doładować baterię i wspomniany wcześniej przypadek z niską baterią przy radiu dotyczy samochodu, całkowicie wyłączonego z włączonym radiem?

Poniżej linki gdzie między innymi było info o takim zachowaniu, w jednym z nich obwiniają o to kluczyk:

https://www.Tucson-forum.com/threads/hy ... ailure.65/
https://www.reddit.com/r/HyundaiTucson/ ... r_battery/
https://www.reddit.com/r/Hyundai/commen ... 22_Tucson/

krowa
Weteran
Twój samochód: 1.6GDI Comfort 2WD
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Re: Rozładowywująca się bateria 12V

Post autor: krowa » 04 lut 2022, 11:19

Nie wiem nic o NX, ale w TL jak akumulator nie jest porządnie naładowany to radio dość szybko się wyłącza z informacją o rozładowującej się baterii. Jednak nawet jak potem stoi na mrozie ileś godzin to pali na dotyk.
Więc wydaje się, że próg tego ostrzeżenia jest ustawiony bardzo wysoko.
Może przenieśli to do NX.

Priam
Twórca
Twój samochód: 1,6 T-GDI mHEV Executive 2WD 2021
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: Amazon Gray

Post autor: Priam » 04 lut 2022, 11:44

Spokojnie, coś przeczytałeś, że ktoś miał problem i w dodatku nieprecyzyjnie wnioskujesz.
"Tucsonie potrafił stać z włączonym radiem i dostał komunikat i niskim poziomie baterii.." - u mnie zawsze, jak stoję z wyłaczonym silnikiem i korzystam z panelu to pojawia się komunikat, że lepiej używać na włączonym, bo bateria jest obciążana. Zazwyczaj lekceważę informację, bo nigdy nie siedzę w aucie dłużej niż powiedzmy 30min. Nigdy nie zdażyło mi się, żebym nie mógł odpalić, czy miał problem z akumulatorem.

Druga sprawa, że akumulator 12V to nie jest jednostka napędzająca HEV, nawet w mHev są dwa różne zasilania i się nie mieszają.

Podsumowując - komunikat jest i wg mnie bardzo dobrze. Niech użytkownik wie, że zużywa prąd. Jednak nie jest to żaden problem z aku.

Wilchelmus
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Executive NLine
Skrzynia: Automat
Kolor: Polar White

Post autor: Wilchelmus » 04 lut 2022, 11:55

Dzięki za info, to trochę mi rozjaśniliście, fakt, że 12V nie napędza samochodu, a jedynie odpowiada za te wszystkie systemy w samochodzie to miałem świadomość, naczytałem się trochę za dużo i zrodził mi się taki dziwny wniosek, że to jakiś problem z brakiem zabezpieczenia tego akumulatorka przed rozładowaniem i uciążliwe będzie ciągłe otwieranie samochodu z kluczyka i reset baterii. W każdym razie, wygląda na to, że sam sobie w głowie problemów wygenerowałem :lol:

tucsontdp
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
Kolor: czarny

Post autor: tucsontdp » 04 lut 2022, 13:23

Priam pisze:
04 lut 2022, 11:44
Spokojnie, coś przeczytałeś, że ktoś miał problem i w dodatku nieprecyzyjnie wnioskujesz.
"Tucsonie potrafił stać z włączonym radiem i dostał komunikat i niskim poziomie baterii.." - u mnie zawsze, jak stoję z wyłaczonym silnikiem i korzystam z panelu to pojawia się komunikat, że lepiej używać na włączonym, bo bateria jest obciążana. Zazwyczaj lekceważę informację, bo nigdy nie siedzę w aucie dłużej niż powiedzmy 30min. Nigdy nie zdażyło mi się, żebym nie mógł odpalić, czy miał problem z akumulatorem.

Druga sprawa, że akumulator 12V to nie jest jednostka napędzająca HEV, nawet w mHev są dwa różne zasilania i się nie mieszają.

Podsumowując - komunikat jest i wg mnie bardzo dobrze. Niech użytkownik wie, że zużywa prąd. Jednak nie jest to żaden problem z aku.
tak jest, komunikat (tak już było w TLE i z tego, co pamiętam, również w ix35) pełni rolę "prewencyjną" i nie oznacza, że coś się dzieje. jest po to, aby użytkownik zdawał sobie sprawę, że może doprowadzić do rozładowania akumulatora.

tucsontdp
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
Kolor: czarny

Post autor: tucsontdp » 04 lut 2022, 13:25

krowa pisze:
04 lut 2022, 11:19
(...)
Może przenieśli to do NX.
dokładnie tak - w NX4, jest tak, jak było w TLE i chyba w ix35, ale za to już głowy nie dam, bo ostatni kontakt z ix35 miałem blisko 7 lat temu.

etac
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 Executive
Kolor: Szary

Post autor: etac » 25 lut 2022, 22:30

Witam, chyba mam ten problem.
Ładował się 24 godziny i nadal jest nie naładowany.

krowa
Weteran
Twój samochód: 1.6GDI Comfort 2WD
Wersja: TL
Kolor: Biały

Post autor: krowa » 25 lut 2022, 22:47

@etac
Jakie masz napięcie na akumulatorze bez obciążenia?

etac
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 Executive
Kolor: Szary

Post autor: etac » 26 lut 2022, 21:13

właśnie muszę to sprawdzić, ale multimetr muszę w kotłowni znaleźć.
Na razie mam info na radiu o rozładowującym się aku i świeci alarm w aplikacji od akumulatora.

Pedr
Twórca
Twój samochód: Tucson
Kolor: Dark Knight

Post autor: Pedr » 23 sie 2022, 14:59

Od 2-3 dni bluelink wysyłał mi komunikat. Sprawdź stan baterii “please check battery status” Sprawdzałem w samochodzie komunikaty ale nic nie zauważyłem, bateria trakcyjna 1/3 wiec zignorowałem sprawę. No i dzisiaj samochód się zbuntował. Zero reakcji na pilota. Przyciski na klamkach również bez odzewu. Trzeba było otwierać tym kluczykiem awaryjnym. Włączył się alarm przeciwkradzieżowy (nawet nie wiedziałem, że jest). Trochę pohałasował zanim doszedłem co zrobić. Teraz zastanawiam się jak zapobiegać takim sytuacjom …

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu