Tucson NX4
Rozładowywująca się bateria 12V
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Executive NLine
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Polar White
Rozładowywująca się bateria 12V
Hej,
tak przeglądam różne anglojęzyczne fora i trafiłem na informacje, że kilka osób miało problem z cyklicznie rozładowaną baterią 12V. Wiadomości były sprzed pół roku, więc uznałem, że problem został rozwiązany, ale wczoraj na FB pod jedną z reklam hyundaia (jak na złe teraz nie mogę tego znaleźć) ktoś napisał, że w Tucsonie potrafił stać z włączonym radiem i dostał komunikat i niskim poziomie baterii... Nie wiem czy to chodziło o całkowicie wyłączony samochód i włączone radio czy samochód był uruchomiony, ale miał zgaszony silnik spalinowy.
Dlatego tu mam dwa pytanka do osób posiadających Tucsona w wersji HEV, zdarzyło się komuś, że po 1-2 dniach postoju nie mógł otworzyć samochodu, musiał wyciągać kluczyk, żeby dostać się do samochodu i robić reset baterii, bo bateria 12V się rozładowała?
No i drugie w kwestii właśnie postoju samochodu z włączonym radiem. Tucson to będzie pierwsza hybryda, z którą będę miał styczność i zaintrygowało mnie czy samochód po zatrzymaniu, bez gaszenia samochodu (zakładam, że silnik spalinowy jest gaszony samoczynnie po zatrzymaniu) z włączonym radiem co jakiś czas uruchamia silnik spalinowy, aby doładować baterię i wspomniany wcześniej przypadek z niską baterią przy radiu dotyczy samochodu, całkowicie wyłączonego z włączonym radiem?
Poniżej linki gdzie między innymi było info o takim zachowaniu, w jednym z nich obwiniają o to kluczyk:
https://www.Tucson-forum.com/threads/hy ... ailure.65/
https://www.reddit.com/r/HyundaiTucson/ ... r_battery/
https://www.reddit.com/r/Hyundai/commen ... 22_Tucson/
tak przeglądam różne anglojęzyczne fora i trafiłem na informacje, że kilka osób miało problem z cyklicznie rozładowaną baterią 12V. Wiadomości były sprzed pół roku, więc uznałem, że problem został rozwiązany, ale wczoraj na FB pod jedną z reklam hyundaia (jak na złe teraz nie mogę tego znaleźć) ktoś napisał, że w Tucsonie potrafił stać z włączonym radiem i dostał komunikat i niskim poziomie baterii... Nie wiem czy to chodziło o całkowicie wyłączony samochód i włączone radio czy samochód był uruchomiony, ale miał zgaszony silnik spalinowy.
Dlatego tu mam dwa pytanka do osób posiadających Tucsona w wersji HEV, zdarzyło się komuś, że po 1-2 dniach postoju nie mógł otworzyć samochodu, musiał wyciągać kluczyk, żeby dostać się do samochodu i robić reset baterii, bo bateria 12V się rozładowała?
No i drugie w kwestii właśnie postoju samochodu z włączonym radiem. Tucson to będzie pierwsza hybryda, z którą będę miał styczność i zaintrygowało mnie czy samochód po zatrzymaniu, bez gaszenia samochodu (zakładam, że silnik spalinowy jest gaszony samoczynnie po zatrzymaniu) z włączonym radiem co jakiś czas uruchamia silnik spalinowy, aby doładować baterię i wspomniany wcześniej przypadek z niską baterią przy radiu dotyczy samochodu, całkowicie wyłączonego z włączonym radiem?
Poniżej linki gdzie między innymi było info o takim zachowaniu, w jednym z nich obwiniają o to kluczyk:
https://www.Tucson-forum.com/threads/hy ... ailure.65/
https://www.reddit.com/r/HyundaiTucson/ ... r_battery/
https://www.reddit.com/r/Hyundai/commen ... 22_Tucson/
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6GDI Comfort 2WD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Re: Rozładowywująca się bateria 12V
Nie wiem nic o NX, ale w TL jak akumulator nie jest porządnie naładowany to radio dość szybko się wyłącza z informacją o rozładowującej się baterii. Jednak nawet jak potem stoi na mrozie ileś godzin to pali na dotyk.
Więc wydaje się, że próg tego ostrzeżenia jest ustawiony bardzo wysoko.
Może przenieśli to do NX.
Więc wydaje się, że próg tego ostrzeżenia jest ustawiony bardzo wysoko.
Może przenieśli to do NX.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1,6 T-GDI mHEV Executive 2WD 2021
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Amazon Gray
Spokojnie, coś przeczytałeś, że ktoś miał problem i w dodatku nieprecyzyjnie wnioskujesz.
"Tucsonie potrafił stać z włączonym radiem i dostał komunikat i niskim poziomie baterii.." - u mnie zawsze, jak stoję z wyłaczonym silnikiem i korzystam z panelu to pojawia się komunikat, że lepiej używać na włączonym, bo bateria jest obciążana. Zazwyczaj lekceważę informację, bo nigdy nie siedzę w aucie dłużej niż powiedzmy 30min. Nigdy nie zdażyło mi się, żebym nie mógł odpalić, czy miał problem z akumulatorem.
Druga sprawa, że akumulator 12V to nie jest jednostka napędzająca HEV, nawet w mHev są dwa różne zasilania i się nie mieszają.
Podsumowując - komunikat jest i wg mnie bardzo dobrze. Niech użytkownik wie, że zużywa prąd. Jednak nie jest to żaden problem z aku.
"Tucsonie potrafił stać z włączonym radiem i dostał komunikat i niskim poziomie baterii.." - u mnie zawsze, jak stoję z wyłaczonym silnikiem i korzystam z panelu to pojawia się komunikat, że lepiej używać na włączonym, bo bateria jest obciążana. Zazwyczaj lekceważę informację, bo nigdy nie siedzę w aucie dłużej niż powiedzmy 30min. Nigdy nie zdażyło mi się, żebym nie mógł odpalić, czy miał problem z akumulatorem.
Druga sprawa, że akumulator 12V to nie jest jednostka napędzająca HEV, nawet w mHev są dwa różne zasilania i się nie mieszają.
Podsumowując - komunikat jest i wg mnie bardzo dobrze. Niech użytkownik wie, że zużywa prąd. Jednak nie jest to żaden problem z aku.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Executive NLine
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Polar White
Dzięki za info, to trochę mi rozjaśniliście, fakt, że 12V nie napędza samochodu, a jedynie odpowiada za te wszystkie systemy w samochodzie to miałem świadomość, naczytałem się trochę za dużo i zrodził mi się taki dziwny wniosek, że to jakiś problem z brakiem zabezpieczenia tego akumulatorka przed rozładowaniem i uciążliwe będzie ciągłe otwieranie samochodu z kluczyka i reset baterii. W każdym razie, wygląda na to, że sam sobie w głowie problemów wygenerowałem
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: czarny
tak jest, komunikat (tak już było w TLE i z tego, co pamiętam, również w ix35) pełni rolę "prewencyjną" i nie oznacza, że coś się dzieje. jest po to, aby użytkownik zdawał sobie sprawę, że może doprowadzić do rozładowania akumulatora.Priam pisze: ↑04 lut 2022, 11:44Spokojnie, coś przeczytałeś, że ktoś miał problem i w dodatku nieprecyzyjnie wnioskujesz.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 Executive
- Kolor: Szary
Witam, chyba mam ten problem.
Ładował się 24 godziny i nadal jest nie naładowany.
Ładował się 24 godziny i nadal jest nie naładowany.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6GDI Comfort 2WD
- Wersja: TL
- Kolor: Biały
@etac
Jakie masz napięcie na akumulatorze bez obciążenia?
Jakie masz napięcie na akumulatorze bez obciążenia?
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 Executive
- Kolor: Szary
właśnie muszę to sprawdzić, ale multimetr muszę w kotłowni znaleźć.
Na razie mam info na radiu o rozładowującym się aku i świeci alarm w aplikacji od akumulatora.
Na razie mam info na radiu o rozładowującym się aku i świeci alarm w aplikacji od akumulatora.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Kolor: Dark Knight
Od 2-3 dni bluelink wysyłał mi komunikat. Sprawdź stan baterii “please check battery status” Sprawdzałem w samochodzie komunikaty ale nic nie zauważyłem, bateria trakcyjna 1/3 wiec zignorowałem sprawę. No i dzisiaj samochód się zbuntował. Zero reakcji na pilota. Przyciski na klamkach również bez odzewu. Trzeba było otwierać tym kluczykiem awaryjnym. Włączył się alarm przeciwkradzieżowy (nawet nie wiedziałem, że jest). Trochę pohałasował zanim doszedłem co zrobić. Teraz zastanawiam się jak zapobiegać takim sytuacjom …