Tucson NX4
Przegląd po 24 miesiącach / koszt informacje

Opinie o Hyundai Tucson NX4 od 2020 - ciekawostki i subiektywne oceny użytkowników.
Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Metaliczny

Re: Przegląd po 24 miesiącach / koszt informacje

Post autor: Dreaminalist » 19 sty 2024, 7:53

Hyunmak pisze:
18 sty 2024, 20:53
Ja bym na Twoim miejscu poprosił o rozbicie na pozycje tego "materiały eksploatacyjne", bo cena jest troche chora :|
Jestem też ciekaw jakie to materiały zostały użyte , pewnie - jak to mówią anglosasi - najlepsze jakie pieniądze mogą kupić, biorąc po uwagę cene :lol:
Ale spokojnie , nie będe robił scen ani awantur 8-)
Wolny rynek jest najlepszą wyrocznią , a póki co jeszcze taki mamy :lol: więc nie ma co się strzępić ( co jest typowe tylko dla małych rynków
pozbawionych konkurencji i wynika głównie z bezsilności konsumentów ) 8-)
Oczywiście sympatycznemu ASO życzę z całego serca jak najlepiej , ale jak to mówią konkurencja motorem postępu , więc kto wię co sie
wydarzy w przyszłości ... oby Klienci im dopisywali i byli rentowni :D
Z przyjemnością wrócę ( jeśli ponownie będe miał Tucsona ) , ale tym razem już będą musieli złożyć najepszą ofertę na rynku 8-)
daniel.tucson4 pisze:
19 sty 2024, 0:14
Ja napiszę tak... :arrow: srau pies na pare stów, serio...
Niby tak , aczkolwiek to prowadzi do takiego , a nie innego traktowania Klientów. Dlatego uważam , że taka nazwijmy to przejrzystość na forum
stwarza też presję na ASO żeby traktowali konsumentów poważnie .
I chyba to nawet przynosi efekty patrząc się na przykład po temacie chrobotania przy zmianie biegów.
Na początku niezbyt poważnie traktowanego , ale koniec końców - jak się wątek rozrósł na forum - sprawa znalazła szczęśliwy finał :D

Marko
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6T GDI 2WD
Rok produkcji: 2022
Kolor: Sunset Red

Post autor: Marko » 19 sty 2024, 14:42

Porównajcie proszę stawki za roboczogodzinę w innych ASO. Np. Audi, VW, Merc czy inne. To jest chore z naszej perspektywy, ale jak bym pracował w serwisie to pewnie chciałbym godnie zarabiać. W nieautoryzowanych warsztatach, dobrych lub lepszych, nie u szwagra w garażu, stawka za godzinę pracy jest bardzo dużo mniejsza. To robi tak wyśrubowane ceny za przeglądy, oczywiście części i materiały eksploatacyjne też mają niemały wpływ. Za trzy miesiące też czeka mnie taki przegląd, muszę zamówić wizytę u psychologa. A po przeglądzie zastanowię się, czy nie zgłosić się również do prokuratury z zawiadomieniem odniesienia uszczerbku na zdrowiu (psychicznym) bo pewnie mnie taka sytuacja zdenerwuje.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 20 sty 2024, 14:59

To znaczy może tak dopowiem , że mnie nie chodzi tutaj o psioczenie na ASO , ale bardziej kwestię jakieś przejrzystości na fakturze ,
co konkretnie zostało użyte , oraz fakt tego , że jeśli coś jest związane z zachowaniem gwarancji to powinno być wliczone w
koszt przeglądu podstawowego , a nie być opcją dobrowolnie-obowiązkową.
Medal zawsze ma dwie strony , więc pocieszam się chociaż tym , że samochody serwisowane w ASO lepiej trzymają wartość na rynku wtórnym. Przynajmniej tyle teorii :lol:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 20 sty 2024, 15:51

Wracając do tego dobrowolnego-obowiązkowego przeglądu nadwozia to może jednak ma to sens , bo tutaj
taka niespodzianka. Szwedzi z magazynu "Vi Bilagare" zrobili ranking zabezpieczenia antykorozyjnego i Hyundai ulokował się na 21 z 39 pozycji z wynikiem 2,9 na 5 . Taka ciekawostka ...

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 21 sty 2024, 14:26

@Dreaminalist - ale czekaj. Sugerujesz, że jak będziemy im w zębach nosić po parę stów rocznie za obdrapanie lakieru (zwane dla zmylenia przeciwnika myciem) i rundkę Pana mechanika (praktykanta) wokół samochodu, to jak Ci zacznie lakier złazić, to niby uznają gwarancję i cos z tym zrobią?
Hmmm... Nie będę wklejał linków, ale powiem tylko, że... Tak - zrobią!
Tyle samo, co w przypadku stukania zawieszenia z tyłu po lewej, odstających klapek i GPF.

To wszystko razem o czym mówimy tu od kilku postów nazywa się kochaniem klienta - na sucho (lubrykant kosztuje).
Ja rozumiem, że wszystko kosztuje, utrzymanie salonu, warsztatu, szkolenia, płace, ZUSy, energia, narzędzia itp. Z pewnością dzięki temu ASO nie wygląda jak szopa Heńka - specjalisty druciarza, ale w mordę! Nie tyle!
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 21 sty 2024, 19:19

Zibi pewnie , że nic nie zrobią , zresztą czytałem historie szczęsliwych posiadaczy NX4 i NQ5 którzy
choć auta prawie nowe mają , to już się zadziało , a ASO wypiera się uznania roszczeń z tytuły gwarancji :shock:
Bardziej tak myślę o temacie gwarancji przy odsprzedaży ....
choć może u Mnie , to już syndrom sztokholmski wjeżdża :P :P :P

piotrula5
Świeżak
Twój samochód: 1,6 executive
Kolor: Dark knight

Post autor: piotrula5 » 03 lis 2025, 18:35

Witajcie.
Czy przy drugim przeglądzie - 30 tys km wymieniany jest filtr powietrza?
Jeżeli tak, to czy można zgłosić,że wymiany dokona się we własnym zakresie- tak jak kabinowy?

kik
Weteran
Twój samochód: 1,6 T-GDI Style automat
Kolor: Biały

Post autor: kik » 03 lis 2025, 21:03

Cena tego samego przeglądu jak miałem HT po 30 tys w zależności od serwisu potrafiła się różnić o 200zł do 300zł. Teraz mam Rav4 hybrid i np. przegląd po 30 tys. w Toyota Poznań to cena 2270zł a Toyota Opole 1530zł. Wybrałem Opole i w efekcie cena wyniosła 1350zł., a więc ponad 900 zł mniej niż w Poznaniu czy Wrocławiu. Wszystkie materiały były z serwisu.

whyduck
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 T-GDI MHEV
Skrzynia: Automat DCT

Post autor: whyduck » 05 lis 2025, 8:49

piotrula5 pisze:
03 lis 2025, 18:35
Witajcie.
Jeżeli tak, to czy można zgłosić,że wymiany dokona się we własnym zakresie- tak jak kabinowy?
Jest sprawdzany i zazwyczaj nie jest wymieniany.

I taka rada.
Jeśli nie będzie wymieniony to nic nie zgłaszasz i wymieniasz pod domem, czas operacyjny - 1 minuta (polecam zajrzeć pod maskę), to Twoje auto, nie zapominaj o tym.
A jak będzie miał być wymieniony, bo serwis stwierdzi, że jest zanieczyszczony np. przez trudne warunki, w których użytkujesz auto, to tez nic nie zgłaszasz, bo wymianę masz w cenie tego serwisu (jeśli serwis stwierdzi konieczność wymiany, to Twoje zgłoszenie nie ma sensu, nie wypuszczą Ciebie bez wymiany).

Chcesz zaoszczędzić te parę groszy, wymień przed serwisem sam. Taki przebieg to MOIM zdaniem i tak konieczność, bez względu na to co mówi producent.

mczelny2401
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI

Post autor: mczelny2401 » 05 lis 2025, 9:13

piotrula5 pisze:
03 lis 2025, 18:35
Witajcie.
Ja co roku sam wymieniam filtry przed serwisem a ASO tylko informuje że zostały wymienione i by tam nie zaglądać

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu