Tucson TL
Tucson a przyczepa kempingowa

Opinie o Hyundai Tucson TL 2015-2020 ciekawostki - subiektywne oceny użytkowników.
Goral10
Twórca
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 t-gdi
Kolor: Micron Grey

Tucson a przyczepa kempingowa

Post autor: Goral10 » 11 paź 2020, 19:27

Witam wszystkich
Na początku powiem, iż sprawa dotyczy Hyundai Tucson 1,6 T-GDi, 2WD, 7DCT N-Line
Letni sezon 2020 zamknięty, ale czas planować wypady już na sezon 2021
Nie ukrywam że planuję wycieczkę po Europie, zobaczymy jak pozwoli na to COVID 19 w 2021 roku, ale chcę zahaczyć Francję, Hiszpanię, Portugalię itp.
Plan był taki że pojadę przez Niemcy i wypożyczę tam kampera /cena dużo niższa jak w Polsce/ i pojadę dalej, ale ostatnio zastanawiam się nad takim rozwiązaniem:
Jechać swoim N-Line 1,6 T-GDi i na hak wziąć przyczepę kampingową, wiadomo przyczepę można zostawić na kampingu i śmigać w okolicy samym samochodem, kamper nie daje takich możliwości nie wszędzie się da wjechać.
Wiadomo aby jechać na kategorii B przy wadze naszych samochodów 2140 kg zakładam że przyczepa będzie max. 1300 kg aby zmieścić się w zestawie 3,5 tony /DMC/
I tu właśnie proszę o opinie lub swoje doświadczenia w tej sprawie, nie miałem na haku nic innego jak bagażnik rowerowy stąd pytania i dyskusja
Może ktoś już jeździł z takim zestawem, jak się sprawuje taki zestaw, jaki ma to wpływ na skrzynię i sprzęgła w 7DCT
Samochód na gwarancji w chwili obecnej mam dopiero 12 tyś.km więc samochód traktuję jako dotarty, na tą chwile nic się nie dzieje
Może jednak to nie jest za dobry pomysł i pierwotny aby wypożyczyć kampera jest lepszy
Trzecim pomysłem jest jeszcze takie zaplanowanie trasy aby spać, odpoczywać w hotelach, motelach itd., ale to też stwarza pewne ograniczenia

Foltyn89
Świeżak
Twój samochód: Mazda 6
Kolor: Biały

Re: Tucson a przyczepa kempingowa

Post autor: Foltyn89 » 12 paź 2020, 21:17

Moim obiektywnym zdaniem plan spoko ale musisz być przygotowany na spore spalanie i sytuację że moc jaką oferuje ten silnik będzie minimum jakie potrzebne na taki uciąg. Jedynie mogę polecić Ci nagranie instruktażowe jak rozkładać ciężar Przyczepy na trasie,
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Baranek
Forumowicz
Twój samochód: 2.0L GDI 4WD Canada
Kolor: Phantom black

Post autor: Baranek » 13 paź 2020, 21:43

Dla przyczepy musi byc E+B prawko. Jest jeszcze opcja przy przekroczeniu DMC 3,5T dla B+E do chyba 4,2T ale należy jakieś szkolenie odbyć
https://www.auto-swiat.pl/wazna-kategor ... be/vrvgd5m
pogoogluj troszkę a znajdziesz dużo

Ten filmik powyżej idealnie pokazuje dlaczego masa powinna być "na na haku" a nie na osi
-----------------------------
Good driver just driving.

Goral10
Twórca
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 t-gdi
Kolor: Micron Grey

Post autor: Goral10 » 14 paź 2020, 17:52

Baranek pisze:
13 paź 2020, 21:43
Dla przyczepy musi byc E+B prawko. Jest jeszcze opcja przy przekroczeniu DMC 3,5T dla B+E do chyba 4,2T ale należy jakieś szkolenie odbyć
https://www.auto-swiat.pl/wazna-kategor ... be/vrvgd5m
pogoogluj troszkę a znajdziesz dużo

Ten filmik powyżej idealnie pokazuje dlaczego masa powinna być "na na haku" a nie na osi
Dla DCM do 3,5 tony wystarczy sama kategoria B. Z tym że przyczepa powyżej 750 kg musi mieć hamulec najazdowy.

Awatar użytkownika
Baranek
Forumowicz
Twój samochód: 2.0L GDI 4WD Canada
Kolor: Phantom black

Post autor: Baranek » 15 paź 2020, 16:38

Właśnie chodzi o to że w zestawie możesz mieć 4,2 DMC kiedyś o tym czytałem i dlatego wspominam
Mnie to nie interesuje C+E
-----------------------------
Good driver just driving.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu