Tucson TL
Jaki olej? Wymiana oleju i koszty pierwszego serwisu
Re: Pierwszy serwis Tucsona - wymiana oleju - koszty
Zgodnie z przeglądami dla Twojego gdi, to 30kkm nie 20
Tak było w samochodach z przeszłości . Nie dajmy się zwariować.Speedor pisze:Za tydzień odbieram auto. Osoby nawet nie mające bezpośredniego w tym interesu namawiają mnie do wymiany po 4-5 tys.km. Mówią o opiłkach metalu w nowym silniku itd.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
- Kolor: White Sand
Tez uwazam ze to juz nie te auta, zresztą producent tu deklaruje jaki ma byc przebieg od wymiany do wymiany i daje 5 lat gwarancji, mechanik zawsze tak bedzie mlwil bo to dla.niego praca i zarobek - a ci inni moze maja fury od niemca nowki niesmigane i dlatego tak wymieniaja
A ja uważam że jak kto ma ochotę niech wymienia w ASO. Ja wymieniłem np po 15 tyś gdzie mowa jest 2 lata albo 30 tyś.
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
- Kolor: White Sand
15 to nie 3 tys km. Swoja droga jak ktos robi 3 tys w powiedzmy 1.5 - 2 lata to tez pojedzie wymienic i napisze ze zawsze wymienia po 3 tys km .
Wydaje mi sie ze raczej bierzemy normalna eksploatacje przebieg w przedziale 10-20 tys km rocznie i tu mowimy o wymianie co roku czy dwa lata, wszystko inne wydaje mi sie odstepstwem od normy i jest to kazxego indywidualne podejscie do auta i pieniedzy.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDI Style 4WD
- Kolor: moonrock
Pytanie tylko jaki olej leja
Ja ze swoim dedykowanym olejem, a robocizną i filtrem ASO zapłaciłem razem 211zl. Wpis w książeczce itp.
Czyli prawie 2/3 kwoty 330
Czyli prawie 2/3 kwoty 330
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI Comfort + Navi
- Kolor: Czarny
Jestem dopiero przed pierwszym przeglądem/wymianą oleju - jeśli ASO nie ma dedykowanego oleju to ściągają na wyraźne życzenie olej zalecany? Bo jak rozumiem po poprzednich wpisach to nie robią problemu jak się przyjedzie ze swoim olejem (nawet nie straszą utratą gwarancji na silnik jeśli olej nie jest od nich?). Na stronie kolegaberlin.pl można za stówę kupić SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL AF 5W30 5L więc w razie W można się wyposażyć w to co trzeba
Hyundai ma dedykowany olej Shell Helix Ultra Professional AF 5W30 i taki też jest zalewany do Tucsona 1,6 GDi.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDI Style 4WD
- Kolor: moonrock
Ale, w wielu aso leja np castrola