Tucson TL
Jaki olej? Wymiana oleju i koszty pierwszego serwisu
Re: Co w naszych samochodach wymagało naprawy
W Kanadzie zmiana oleju co 6 miesięcy lub co 5k km (w przypadku oleju mineralego), przy syntetyku 8 miesięcy lub 10k km
No, też przesada w drugą stronę, 8 mc na syntetyku.
Kto to wymyśla i skąd takie różnice ?
Kto to wymyśla i skąd takie różnice ?
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Interwały zależą pewnie od tego, jaki olej jest lany i na jakim paliwie auto jeździ w danym kraju.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Hyundai Tucson TL 1,6 GDI Style, pakiet bezpieczeństwa
- Kolor: Thunder Gray
Wymianę robiłem w "Darkacie". Olej Castrol 5W30 Magnatec Professional 3,6 litra + filtr. Zapłaciłem za wszystko 323,58 PLN. Lepszego oleju nie chciało mi się kupować, gdyż przy regularnej wymianie co rok i nie przekraczaniu 15 kk, ten się w zupełności sprawdza.
2016, Hyundai Tucson 1,6 GDI Style, Thunder Gray
- marcelini
- Weteran
- Twój samochód: Santa Fe
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: white pearl
Wlali po sufit. Zafakturowane 8, 100 ml oddali. Więc pewnie różnica między 7,6 a 7,9 to środek wskaźnika a sufit
Santa Fe CRDi 4 WD white pearl
Nie wiem skąd ostatnio modne są zalecenia wymiany oleju po 30kk lub 24m. Olej po dwóch latach wygląda jak lura. Zapewnie to chwyt marketingowy, ale czyim kosztem ?
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Żeby zachęcić kupującego daną markę tym, że niby serwisowanie jej jest tańsze niż innych bo rzadziej wymagane. A co tam, że później zacznie się sypać przez brak serwisu w pierwszych latach i w kolejnych właduje się dużo więcej niż za te dwie wymiany oleju więcej. To producenta już mniej interesuje. Ważne, że w okresie gwarancji koszty serwisu na papierze są niższe niż u konkurencji.
No chyba tak. Ostatnio mówiłem znajomej, że Hyundai ma 5 letnią gwarancję i to właśnie przeważało u nas o zakupie. A ona mówi, że 5 lat to fikcja, bo trzeba 5 lat jeździć i auto serwisować w ASO bez innego wyboru. A ja na to, że co 24 mce lub 30kk i się z lekka zdziwiła.
Lepiej więc te 3 wymiany więcej zrobić bo sam olej plus filtry można mieć swoje więc plus robota ASO wyjdzie ok. 300zł więc w skali całej gwarancji to ok. 900zł więcej za spokój ducha. Zamiast 2 wymian w 5 lat bowiem zrobić 5
900zł to więc niedużo za 5 lat ochrony choćby silnika podczas gdy inni dają np. 2 lata. Czasem oferują dodatkowe 2 lata ale w cenie rzędu np. 3000zł plus oczywiście ceny też przeglądów
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
900zł to więc niedużo za 5 lat ochrony choćby silnika podczas gdy inni dają np. 2 lata. Czasem oferują dodatkowe 2 lata ale w cenie rzędu np. 3000zł plus oczywiście ceny też przeglądów
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka