Tucson NX4
Opony do NX4

Nie wiesz jakie opony kupić? Masz problem z przeniesieniem napędu - Tucson NX4 - daj znać tutaj.
pbet
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDI 7DCT 4WD (180 KM) MHEV Executive
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Shimmering Silver Metallic

Re: Opony do NX4

Post autor: pbet » 10 lis 2024, 9:52

Pytałem o to HMP.

Homologacja dotyczy opon letnich. Producent samochodów Hyundai nie homologuje opon zimowych.

Polskie przepisy mówią, że indeks nośności musi być skorelowany z maksymalnym obciążeniem na oś pojazdu. Indeks prędkości powinien być taki sam lub wyższy niż konstrukcyjna prędkość maksymalna pojazdu, ale można poruszać się na oponach z indeksem mniejszym. Warunkiem jest nalepka informacyjna na desce rozdzielczej w polu widzenia kierowcy podająca maksymalna prędkość, z jaką można jechać. Oraz nie przekraczanie tej prędkości na drodze.

Finalnie zamówiłem Continental WinterContact TS 870 P 235/55 R18 104 V XL, FR z uwagi na bardzo dobry wynik w testach.

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca
Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: Shadow Gray/Abyss Black

Post autor: myTucson » 11 lis 2024, 17:21

Jest kilka informacji dostarczonych przez producenta pojazdu: tj. w homologacji samochodu, gwarancji i odniesieniu się jej do samej homologacji oraz tabliczki ze słupka środkowego, tej obok tabliczki znamionowej.
W gwarancji jest mowa, że należy stosować opony jedynie w rozmiarach opon oryginalnie zamontowanych przez producenta pojazdu, z zastrzeżeniem, że zastosowanie innych może wiązać się z niewłaściwym zachowaniem samochód w ekstremalnych warunkach. W homologacji (mówię o dokumencie dostarczonym przez producenta i przekazanym przy sprzedaży danego modelu) podano jeden rozmiar przy jakimpojazduzyskałświadectwohomologacji. Na tabliczce są trzy dopuszczalne rozmiary i indeksy nośności/prędkości. Załączam tabliczkę z mojego Tucsona.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

Zenek
Nowicjusz
Twój samochód: 1,6 T-GDI HEV
Kolor: Biały

Post autor: Zenek » 11 lis 2024, 17:29

A macie jakąs zaufaną stronę czy sprawdzacie po kolei różne z wynikami testów ?
Lece pokolei po necie i z tego co widze w różnych testach Hankook Winter i*cept evo3 są oceniane spoko, jedyne zastrzeżenie to zwiększony hałas.

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca
Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: Shadow Gray/Abyss Black

Post autor: myTucson » 11 lis 2024, 17:54

Nie mam swojej zaufanej strony. Ja poszukuję po zadanych kilku zakresach i potem indywidualnie testy. Nie opieram się zazwyczaj na opiniach tych ze znanych sklepów z oponami, ponieważ czasem niekoniecznie się z nimi zgadzam. I tak np. wspominane przez ciebie Hankooki miałem okazję użytkować w różnych pojazdach, w różnych wariantach rozmiarów, letnie i zimowe. Nie jestem żadnym autorytetem w tej dziedzinie, jednak na podstawie własnych doświadczeń co do tego producenta mam mieszanka odczucia. O ile w zimowych, większych rozmiarach generalnie spisywały się bez zarzutu, to np. letnie w rozmiarach 15"-17" na mokrej nawierzchni tragiczne. Ja szukając zimowych 18" dla swojego Tucsona sugerowałem się, przy jakimś założonym budżecie, dobrymi parametrami przyczepności na mokrym i hałasem. Stąd mój wybór padł na Blizzak6. Są naprawdę zaskakująco ciche, chociaż być może to także zasługa dobrego wyciszenia naszego samochodu ;)
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu