Tucson NX4
NX4 MY25 Tucson po lifcie opinie

Opinie o Hyundai Tucson NX4 od 2020 - ciekawostki i subiektywne oceny użytkowników.
Awatar użytkownika
myTucson
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Shadow Gray/Abyss Black

NX4 MY25 Tucson po lifcie opinie

Post autor: myTucson » 20 lis 2024, 19:56

Jestem od co najmniej dekady użytkownikiem samochodów marki Hyundai. W przeważającej większości to Tucson. Zacząłem od TL, ale niestety nie trafiłem z wyborem, bo tuż po zakupie pojawił się lift, który wprowadził zmiany jakich oczekiwałem po doświadczeniach ze swoim modelem. Po kilku latach chciałem zmienić swojego Tucsona, ale wychodzących wówczas NX4 zupełnie mi się nie spodobał. "Przeczekałem" i zdecydowałem się na NX4 MY25. I dla jasności, nie kupiłem go bo był spełnieniem moich oczekiwań, a dla tego bo w tej cenie nie znalazłem samochodu o bardziej zadowalających mnie cechach. Jednak po kilku miesiącach użytkowania mam swoje uwagi i chciałbym je porównanać z innymi posiadaczami NX4. Główną, jak nie jedyną, zaletą jest Android Auto i związane z rozwojem technologii nowe funkcje wsparcia. Oczywiście zmiana z diesla na benzynową hybrydę to przesiadka na inny poziom napędu, co daje dodatkowe pole do porównań. Ale skupiając się na ogólnych wrażeniach mogę powiedzieć, że NX4 w moim przypadku w wersji N-line, w porównaniu z TL w wersji STYLE niestety nie jest przeskokiem na zdecydowanie wyższy poziom. Odnoszę wrażenie, że jak na rok 2016 TL STYLE relatywnie miał lepsze wyposażenie, niż obecnie N-line z pakietami extra płatnymi. I tak wymienię na plus TL: pełne Ledy z przodu i z tyłu, doświetlanie zakrętów, podświetlenie pod drzwiami przy ich otwarciu, oświetlenie bagażnika z dwoma punkami LED, dwa źródła światła cofania, dwa źródła świateł przeciwmgielnych z tyłu, światła przeciwmgielne z przodu, więcej punktów oświetlenia kabiny, kompas w lusterku wsteczym, subiektywnie odczuwalny komfort prowadzenia. Na plus obecnego samochodu: większa moc i dynamika jazdy, ładniejsze (subiektywnie) wnętrze, z nową konsolą, wentylowanym/podgrzewanymi siedzeniami z przodu, ładowarka indukcyjna (na minus- wolno ładuje, mocno grzeje telefon), intuicyjne, wygodnie miejsce na podłokietnik z ładowarką telefonu, podświetlenie "klimatyczne" wnętrza z wyborem kolorów i intensywności, spory wybór opcji wyświetlacza głównego (licznik/obrotomierz), pamięć ustawień podstawowych funkcji (fotel, lusterka, wyświetlacz, media...) dla profili kierowcy, matrycowe, "inteligentne" światła LED (mimo to TL miał lepsze światła mijania). Ciekaw jestem Waszych opinii. Zapraszam do dyskusji.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

Bargl
Świeżak
Twój samochód: MY25, HEV 4WD Platinum
Kolor: Green

Re: NX4 MY25 Tucson po lifcie opinie

Post autor: Bargl » 23 lis 2024, 23:00

Cześć, ja zaraz odbieram swój model.
Do tej pory jeździłem Kia Sportage która była technicznym bliźniakiem Tucson TL. Też wybrałem ten model że względu na wnętrze i z rozsądku. Chociaż dla mnie przeskok jest już wyraźny o czym sam wspomniałeś wypisując te wszystkie różnice (mimo że twierdzisz że nie jest gigantyczny).

Wiadomo, są minusy jak żarówy w tylnym zderzaku no ale powiedzmy sobie szczerze - w tych pieniądzach nie ma lepszego samochodu.

Obecna oferta finansowania i rabaty biją na głowę konkurencję. Porównywałem ten samochód z Lexusem NX i kurcze było na tyle podobnie że stwierdziłem że nie ma do czego dopłacać 😉 a Lexus pozycjonuje się przecież wyżej.

Zobaczę w praktyce jak będzie ale nie ma aut idealnych więc nie nastawiam się że wszystko musi mi pasować

Awatar użytkownika
myTucson
Forumowicz

Post autor: myTucson » 23 lis 2024, 23:11

Alternatywą była i nadal będzie KIA, od której przychodzisz, a która przygotowała lift, który zapowiada się ciekawie. Co spowodowało, że porzuciłeś kijankę na rzecz tuscaNX? Osobiście wizualnie Sportage oceniałem pozytywnie i brałem poważnie pod uwagę jej zakup. Jednak jazda próbna bliźniaczymi modelami wyjaśniła mój wybór. Stąd może też różnica w ocenie różnicy poziomów. Wg mojej subiektywnej oceny, HT jest w prowadzeniu jakby bardziej "dostojny" niż siostra.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

Bargl
Świeżak

Post autor: Bargl » 24 lis 2024, 18:10

Ja już nawet zamówiłem Kia Sportage ale po miesiącu się z tego wycofałem :) tak się złożyło że po zamówieniu pojawił się FL Hyundai Tucson. Okazało się że kupię go taniej niż Kia i z lepszym wyposażeniem (przed lift KS jest jednak uboższy, nie tylko jeżeli chodzi o moc ale też baterie, radio starszej generacji bez bezprzewodowego AA ale też software i systemy bezpieczeństwa w starszych wersjach które nie będą aktualizowane).
Nawet jeżeli z zewnątrz nie wszystko mi się podoba to wnętrze mnie kupiło całkowicie :) a przecież jako kierowca częściej jednak będę spędzał czas wewnątrz niż z zewnątrz przy aucie :)

kik
Weteran
Twój samochód: 1,6 T-GDI Style automat
Kolor: Biały

Post autor: kik » 24 lis 2024, 18:40

Podobnie jak myTucson miałem HT ale zarówno przedlifta jak i polifta. Byłem z tych samochodów bardzo zadowolony jak również z serwisu w Kaliszu. Chciałem jednak coś mniej paliwożernego bo miałem 1,6 T-gdi w automacie (dwusprzegłowy) a więc chciałem hybrydę. Nie zostałem z Hyundaiem lecz wybrałem Toyote Rav4 praktycznie z dwóch powodów tj. "nowy" Tucson całkowicie nie odpowiadał mi stylistycznie oraz mam wątpliwość czy hybryda zbudowana na silniku z turbo będzie bezproblemowa przez 6 lat bo tak zakładam czas eksploatacji. Za te sześć lat jeśli Hyundai będzie miał ofertę która mnie zainteresuje to bardzo chętnie wrócę bo jeszcze raz zaznaczam, że byłe bardzo zadowolony. Na marginesie w Hyundai moje promocje przy zakupie samochodu wynosiły od 21tys przy pierwszym samochodzie do 28 tys drugim. W Toyocie dostałem 2tys., co powoduje, że wersja Platinum w Hyundaiu kosztuje tyle samo ile golas w Toyocie. Ale to pewnie polityka firmy, która stara się utwierdzić klienta, że dostaje produkt większej wartości niż jest rzeczywiście.

Awatar użytkownika
myTucson
Forumowicz

Post autor: myTucson » 24 lis 2024, 20:14

Bargl pisze:
24 lis 2024, 18:10
Ja już nawet zamówiłem Kia Sportage ale po miesiącu się z tego wycofałem 🙂 tak się złożyło że po zamówieniu pojawił się FL Hyundai Tucson. Okazało się że kupię go taniej niż Kia i z lepszym wyposażeniem (przed lift KS jest jednak uboższy)
A teraz znowu może się wycofasz, bo to KS wypuściła lifta i zapewne będzie na plus z HT :lol:
Ostatnio zmieniony 24 lis 2024, 20:25 przez myTucson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
myTucson
Forumowicz

Post autor: myTucson » 24 lis 2024, 20:24

kik pisze:
24 lis 2024, 18:40
wybrałem Toyote Rav4 praktycznie z dwóch powodów tj. "nowy" Tucson całkowicie nie odpowiadał mi stylistycznie oraz mam wątpliwość czy hybryda zbudowana na silniku z turbo będzie bezproblemowa przez 6 lat bo tak zakładam czas eksploatacji. .
O gustach niby się nie dyskutuje, ale to właśnie dlatego że mamy różne poczucie estetyki, producenci mają pole do popisu. Ja początkowo też nie mogłem przekonać się do NX4, z tą jego festyniarską choinką na grilu, dziwnie umiejscowionymi reflektorami, a już na dokładkę beznadziejnie wkomponowany tablet w miejsce tradycyjnych zegarów. Natomiast MY25 lekko złagodził "efektowny" przód i o 100% poprawił zarówno wygląd, ergonomię i jakość wnętrza.
Co to hybrydy z doładowanym 1,6 miałem i mam podobne wątpliwości, ale wrażenia z jazd próbnych mnie przekonały. W przypadku niezadowolenia będę myślał o zmianie jeszcze w okresie gwarancji.

Bargl
Świeżak

Post autor: Bargl » 25 lis 2024, 9:57

myTucson pisze:
24 lis 2024, 20:14
A teraz znowu może się wycofasz, bo to KS wypuściła lifta i zapewne będzie na plus z HT :lol:
Już przyzwyczaiłem się do myśli o HT :) do tego sprzedałem KS samochód więc nie ma odwrotu :D Ale wnętrze HT naprawdę bardziej mi się podoba niż te w KS :)

A co do ceny: jaki rabat udało się wam ugrać? Zastanawiam się czy jest jeszcze coś do urwania. Ja mam cenę 15% niższą niż cennikowa.

Awatar użytkownika
myTucson
Forumowicz

Post autor: myTucson » 25 lis 2024, 11:36

To jeszcze trochę do progu marży zostało.

rafai
Świeżak
Twój samochód: Tucson AWD
Rok produkcji: 2015
Kolor: Biały

Post autor: rafai » 25 lis 2024, 18:04

Bargl pisze:
25 lis 2024, 9:57
Już przyzwyczaiłem się do myśli o HT :) do tego sprzedałem KS samochód więc nie ma odwrotu :D Ale wnętrze HT naprawdę bardziej mi się podoba niż te w KS :)

A co do ceny: jaki rabat udało się wam ugrać? Zastanawiam się czy jest jeszcze coś do urwania. Ja mam cenę 15% niższą niż cennikowa.
Mozesz napisca tutaj lub na priv ile dokladnie i za jaka wersje oraz forme finansowania?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu