Mam pytanie do użytkowników wersji HEV. Czy, a jeśli tak to w jakich warunkach udało się osiągnąć maksymalny poziom naładowania akumulatora wysokiego napięcia? Czy przy pełnej baterii chwilowe zużycie paliwa jest niższe niż podczas ładowania?
Sam od niedawna jeżdżąc hybrydą po dystansie ponad 2kkm nie osiągnąłem poziomu naładowania powyżej 3/4. Generalnie waha się od 1/4 - 3/4. Jeżdżę w większości koło komina, więc z dość sporym wykorzystaniem EV, więc to chyba normalne(?).
Tucson NX4
NX4 MY25 Tucson po lifcie opinie
- myTucson
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Shadow Gray/Abyss Black
Re: NX4 MY25 Tucson po lifcie opinie
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
- Napęd 4x4: Nie
- Kolor: Biały
Zakładając, że wskaźnik poziomu naładowania akumulatora pokazuje prawidłowe wartości, u mnie nie schodzi poniżej 25% i nie przekracza 85-90%. Nawet przy długich zjazdach w terenach górskich.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1,6 T-GDI HEV
Ja mam niewiele zrobione jak narazie ok 1k km ale mam tak samo
Może to programowo ogarnięte żeby nie rozładowywać u nie ładować na maksa aby wydłużyć żywotność baterii
Chyba że to inny rodzaj akumulatora i ta zasada nie obowiązuje
Może to programowo ogarnięte żeby nie rozładowywać u nie ładować na maksa aby wydłużyć żywotność baterii
Chyba że to inny rodzaj akumulatora i ta zasada nie obowiązuje
- myTucson
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
- Kolor: Shadow Gray/Abyss Black
A obserwujecie jakąś zależność: stan naładowania - zużycie chwilowe benzyny? Wiadomo, mając nowy samochód (tu w znaczeniu technologii) więcej poświęcamy czasu na obserwacje tych różnych, z czasem nieużywanych tak często jak na początku wskaźników, wykresów i innych pierdółek. Stąd te moje pytanie o wskazania chwilowego zużycia. Sam jestem często zdziwiony, że pomimo tych chwilowych wskazań na poziomie powyżej 10l/100km średnia z danego cyklu wypada zdecydowanie korzystniej. I nie wiem, czy to takie zabiegi socjotechniczne żeby widząc ile bym zużył samej benzyny jak dużo zaoszczędziłem dzięki hybrydzie.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.
- czp
- Świeżak
- Twój samochód: Toyota Corolla 1,6
- Rok produkcji: 2017
- Skrzynia: Manual
- Kolor: szary
Witam i pozdrawiam wszystkich na tym forum - to mój pierwszy post.kik pisze: ↑24 lis 2024, 18:40............ a więc chciałem hybrydę. Nie zostałem z Hyundaiem lecz wybrałem Toyote Rav4 praktycznie z dwóch powodów tj. "nowy" Tucson całkowicie nie odpowiadał mi stylistycznie oraz mam wątpliwość czy hybryda zbudowana na silniku z turbo będzie bezproblemowa przez 6 lat bo tak zakładam czas eksploatacji. Za te sześć lat jeśli Hyundai będzie miał ofertę która mnie zainteresuje to bardzo chętnie wrócę bo jeszcze raz zaznaczam, że byłe bardzo zadowolony. Na marginesie w Hyundai moje promocje przy zakupie samochodu wynosiły od 21tys przy pierwszym samochodzie do 28 tys drugim. W Toyocie dostałem 2tys., co powoduje, że wersja Platinum w Hyundaiu kosztuje tyle samo ile golas w Toyocie. Ale to pewnie polityka firmy, która stara się utwierdzić klienta, że dostaje produkt większej wartości niż jest rzeczywiście.
Miałem ten sam dylemat i wybierałem pomiędzy Hyundai Tucson HEV 4WD, a RAV4 hybrydą AWD, a Audi Q5 w benzynie. No i ostatecznie przeważył napęd hybrydowy toyoty i zamówiłem RAV4 GR Sport 222KM AWD. Niedługo odbiorę to zobaczymy jak to będzie na dłuższą metę w praktyce - RAV4 ma problem z padającym aku 12V nawet jak postoi co niektórym tylko parę dni to zdarzają się takie historie. Tu Tucson jest lepszy bo ma opanowany aku 12V do perfekcji wystarczy jeden przycisk i doładowany.
Jak mnie RAV4 wkurzy to gdzieś za 3 lata wezmę nowy model Tuscona i zobaczymy
Przy RAV4 dostałem niby 22 tyś rabatu - ale to trochę tak na opak bo wliczają w to też ekobonus i odliczają od ceny katalogowej.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson
Chyba koniec ery dobrej Toyoty od 2024czp pisze: ↑01 gru 2024, 14:54Witam i pozdrawiam wszystkich na tym forum - to mój pierwszy post.
Miałem ten sam dylemat i wybierałem pomiędzy Hyundai Tucson HEV 4WD, a RAV4 hybrydą AWD, a Audi Q5 w benzynie. No i ostatecznie przeważył napęd hybrydowy toyoty i zamówiłem RAV4 GR Sport 222KM AWD. Niedługo odbiorę to zobaczymy jak to będzie na dłuższą metę w praktyce - RAV4 ma problem z padającym aku 12V nawet jak postoi co niektórym tylko parę dni to zdarzają się takie historie. Tu Tucson jest lepszy bo ma opanowany aku 12V do perfekcji wystarczy jeden przycisk i doładowany.
Jak mnie RAV4 wkurzy to gdzieś za 3 lata wezmę nowy model Tuscona i zobaczymy
Przy RAV4 dostałem niby 22 tyś rabatu - ale to trochę tak na opak bo wliczają w to też ekobonus i odliczają od ceny katalogowej.
https://vm.tiktok.com/ZNe3nyYbW/
- czp
- Świeżak
- Twój samochód: Toyota Corolla 1,6
- Rok produkcji: 2017
- Skrzynia: Manual
- Kolor: szary
Tu gościu miał lepszy dzień z Toyotą https://www.tiktok.com/@gabriel_auto_cl ... 2046253345