Tucson NX4
Nowy Tucson VS Nowa KIA
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: 2 kolorowy
Nowy Tucson VS Nowa KIA
Zakładam temat - przez ten śmiesznie długi czas oczekiwania
może nam się zmieni...
Porównałem oba modele i obie wersje wyposażenia z cenników...
cenowo wychodzi baaardzo podobnie przy podobnych poziomach
wyposażenia. Nie jest idealnie równo, niestety KIA ma kilka lepszych
rozwiązań (adaptacyjne LEDy, rejestrator jazdy zintegrowany z kamerami
360st, większe wyświetlacze, itp)
wersje silnikowe są identyczne, jak i osiągi i spalania. Wymiary i masy
w zasadzie takie same (kilka cm i kilka kg różnicy)
Porównałem cenowo i "mój Tucson" wychodzi cennikowo 184k
i KIA w najbardziej podobnej konfiguracji wychodzi identycznie
(różnica w okolicach 1k zł)
Stylistyka nadwozia i wnętrze to największe różnice... oglądałem
to co można na youtube i chyba jednak skłaniam się nadal przy Tucsonie...
Szkoda że nie można kilku rozwiązań połączyć w jedno...
może nam się zmieni...
Porównałem oba modele i obie wersje wyposażenia z cenników...
cenowo wychodzi baaardzo podobnie przy podobnych poziomach
wyposażenia. Nie jest idealnie równo, niestety KIA ma kilka lepszych
rozwiązań (adaptacyjne LEDy, rejestrator jazdy zintegrowany z kamerami
360st, większe wyświetlacze, itp)
wersje silnikowe są identyczne, jak i osiągi i spalania. Wymiary i masy
w zasadzie takie same (kilka cm i kilka kg różnicy)
Porównałem cenowo i "mój Tucson" wychodzi cennikowo 184k
i KIA w najbardziej podobnej konfiguracji wychodzi identycznie
(różnica w okolicach 1k zł)
Stylistyka nadwozia i wnętrze to największe różnice... oglądałem
to co można na youtube i chyba jednak skłaniam się nadal przy Tucsonie...
Szkoda że nie można kilku rozwiązań połączyć w jedno...
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,6 T-GDI Style automat
- Kolor: Biały
Re: Nowy Tucson VS Nowa KIA
Ja na odwrót. To mój drugi Tucson miałem z 2016 a teraz mam z 2020 a więc przed i polift. Obecna generacja mnie całkowicie zraziła do tego modelu. Dla mnie nie do przyjęcia są światła do jazdy dziennej, bryła samochodu, która z boku wygląda jak zgnieciona a następnie wyprostowana puszka po coli no i ta kasa z biedronki w środku. Tak więc następna będzie chyba Kia lecz nie wcześniej niż po 1,5 roku produkcji bo ilość problemów wieku niemowlęcego w nowym HT jest bardzo duża.
- Romlux
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Teal
Odnośnie ostatniego zdania. Mógłbyś jakiegoś linka do wym. listy problemów. Dzięki.kik pisze: ↑27 lis 2021, 16:21Ja na odwrót. To mój drugi Tucson miałem z 2016 a teraz mam z 2020 a więc przed i polift. Obecna generacja mnie całkowicie zraziła do tego modelu. Dla mnie nie do przyjęcia są światła do jazdy dziennej, bryła samochodu, która z boku wygląda jak zgnieciona a następnie wyprostowana puszka po coli no i ta kasa z biedronki w środku. Tak więc następna będzie chyba Kia lecz nie wcześniej niż po 1,5 roku produkcji bo ilość problemów wieku niemowlęcego w nowym HT jest bardzo duża.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Kolor: Dark Knight
Ceny faktycznie bardzo podobne. Porównywalna do Platinum wersja Business Line będzie trochę tańsza ale parę rzeczy brakuje. Po dołożeniu pakietów wychodzi praktycznie na to samo, może za wyjątkiem premium sound i większych felg w Tucsonie vs. adaptacyjne LEDy w Kia. Zewnętrzny design to zdecydowanie Tucson, wnętrze jak dla mnie Kia. Kia ma też trochę ciekawsze kolory. Tylko Tucson ma podrożeć więc Sportage może być naprawdę ciekawą opcją.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Kolor: Dark Knight
Z lektury grup na FB: od drobiazgów typu wycierające się przyciski na kierownicy, hałasujące klamki przy większych prędkościach, niechlujnie zamontowane uszczelki do bardziej upierdliwych takich jak problemy z głośnikami z tylu, zapychającym się filtrze GPF, do poważnych spraw jak awarie kamer odpowiadających za systemy wspomagające kierowcę, pomp abs, silnika. Wiadomo, że nikt nie pisze postów typu „jak się fajnie i bezproblemowo jeździ” tylko jak coś nawali ale ilość tych wpisów dotyczących usterek daje do myślenia.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Pedr, dzięki Zamierzałem już też podobnie napisać Ale, przyznasz, przyznacie, na auto, gdzie się afiszuje w Spider-man'ie, , które weszło na jesień rok temu to trochę za dużo niedoróbek Wiadomo, każde model wymaga "czasu" aby było optymalnie, iii.. później następny model, bo trendyPedr pisze: ↑27 lis 2021, 18:47Z lektury grup na FB: od drobiazgów typu wycierające się przyciski na kierownicy, hałasujące klamki przy większych prędkościach, niechlujnie zamontowane uszczelki do bardziej upierdliwych takich jak problemy z głośnikami z tylu, zapychającym się filtrze GPF, do poważnych spraw jak awarie kamer odpowiadających za systemy wspomagające kierowcę, pomp abs, silnika. Wiadomo, że nikt nie pisze postów typu „jak się fajnie i bezproblemowo jeździ” tylko jak coś nawali ale ilość tych wpisów dotyczących usterek daje do myślenia.
Koniec końców, na logikę.. Jak widzą w fabryce, w Nosovicach co jest reklamowane-->robią akcje przywoławcze, to my, ja już w listopadzie nie będziemy mieli tych problemów ze swoimi modelami pół roku później "dorobionymi"...
- Romlux
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Teal
Dziwne. Użytkuję od 6 lipca br. i żadnej akcji przywoławczej ...daniel.tucson4 pisze: ↑27 lis 2021, 21:11Pedr, dzięki Zamierzałem już też podobnie napisać Ale, przyznasz, przyznacie, na auto, gdzie się afiszuje w Spider-man'ie, , które weszło na jesień rok temu to trochę za dużo niedoróbek Wiadomo, każde model wymaga "czasu" aby było optymalnie, iii.. później następny model, bo trendy
Koniec końców, na logikę.. Jak widzą w fabryce, w Nosovicach co jest reklamowane-->robią akcje przywoławcze, to my, ja już w listopadzie nie będziemy mieli tych problemów ze swoimi modelami pół roku później "dorobionymi"...