Tucson NX4
Nowy Tucson IV facelift

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson NX4 od 2020 roku?
vodkon
Nowicjusz
Twój samochód: Hyundai Tucson 2023 1.6 180KM MHEV 4WD Platinum
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: dark knight

Re: Nowy Tucson IV facelift

Post autor: vodkon » 19 kwie 2024, 3:44

Chodziło mi o funkcje odpalania każdego silnika (również spalinowego) z kluczyka i aplikacji.
Wtedy kluczyk ma 4/5 przycisków (bo również przycisk "Panic" ukradli w europejskich wersjach..)
Z tego co wiem w hybrydzie nie odpala silnika przy zdalnym parkowaniu tylko elektrykiem jedzie.

Europejskie wersję dodatkowo nie pozwalają nawet zamknąć drzwi kluczykiem kiedy odpalony jest silnik (pseudo ekologia). Bagażnika nie zamkniesz kluczykiem zdalnie bo jeszcze komuś kto się kręci zrobisz krzywdę.. (ale możesz otworzyć zdalnie kluczykiem..)

Wiedzę że masz HEV czy możesz z aplikacji włączyć silnik lub chociaż włączyć klimatyzację?
Wszędzie poza Europą możesz odpalić zdalnie nawet z aplikacji, włączyć alarm zdalnie, ustawić klimatyzację itd. niezależnie od wersji silnika (spalinowy czy elektryk) tylko musi mieć bluelink (czyli nie najbiedniejszą wersja)
https://m.youtube.com/watch?v=Z6UaZSZAOA4

Obrazek

vodkon
Nowicjusz

Post autor: vodkon » 19 kwie 2024, 3:51

Kluczyk 4 przyciski odpalanie silnika spalinowego, z tego co widziałem przy parkowaniu zdalnym nie uruchamia się silnik tylko elektryka co by się zgadzało z pseudo normami europejskimi gdzie samochód z uruchomionym silnikiem bez kierowcy jest przestępstwem..

https://youtube.com/shorts/o4rJngi-TaY

arbi
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: 2 kolorowy

Post autor: arbi » 19 kwie 2024, 9:30

vodkon pisze:
19 kwie 2024, 3:44
Chodziło mi o funkcje odpalania każdego silnika (również spalinowego) z kluczyka i aplikacji.
Wtedy kluczyk ma 4/5 przycisków (bo również przycisk "Panic" ukradli w europejskich wersjach..)
Z tego co wiem w hybrydzie nie odpala silnika przy zdalnym parkowaniu tylko elektrykiem jedzie.

Europejskie wersję dodatkowo nie pozwalają nawet zamknąć drzwi kluczykiem kiedy odpalony jest silnik (pseudo ekologia). Bagażnika nie zamkniesz kluczykiem zdalnie bo jeszcze komuś kto się kręci zrobisz krzywdę.. (ale możesz otworzyć zdalnie kluczykiem..)

Wiedzę że masz HEV czy możesz z aplikacji włączyć silnik lub chociaż włączyć klimatyzację?
Wszędzie poza Europą możesz odpalić zdalnie nawet z aplikacji, włączyć alarm zdalnie, ustawić klimatyzację itd. niezależnie od wersji silnika (spalinowy czy elektryk) tylko musi mieć bluelink (czyli nie najbiedniejszą wersja)
https://m.youtube.com/watch?v=Z6UaZSZAOA4
Trochę nieścisłości u Ciebie... bagażnik można zamknąć kluczykiem tylko musisz trzymać wciśnięty przycisk... tak jak szyby można domykać i uchylać i szyber.

Tak, mam HEV, odpalam z kluczyka, ale to auto w zależności od warunków decyduje czy uruchomi elektryka czy spalinowy. Jak jest zimno w garażu lub bateria poniżej 1/4 to startuje na PB.
Klima odpala sir na ustawieniach z przed ostatniego wyłączenia silnika.

Z aplikacji faktycznie można tylko zaryglować lub odryglować zamki.

arbi
Weteran

Post autor: arbi » 19 kwie 2024, 9:31

vodkon pisze:
18 kwie 2024, 21:42
Z polskiego salonu?
Tak

marrrcink
Świeżak
Twój samochód: Tucson NX4 1.6 T-GDI HEV Nline
Rok produkcji: 2023
Kolor: Silver shining

Post autor: marrrcink » 19 kwie 2024, 9:51

Jak z kluczyka uchylić/zamknąć szyberdach?? U mnie działają tylko szyby.

vodkon
Nowicjusz

Post autor: vodkon » 19 kwie 2024, 13:24

arbi pisze:
19 kwie 2024, 9:30
Trochę nieścisłości u Ciebie... bagażnik można zamknąć kluczykiem tylko musisz trzymać wciśnięty przycisk... tak jak szyby można domykać i uchylać i szyber.

Tak, mam HEV, odpalam z kluczyka, ale to auto w zależności od warunków decyduje czy uruchomi elektryka czy spalinowy. Jak jest zimno w garażu lub bateria poniżej 1/4 to startuje na PB.
Klima odpala sir na ustawieniach z przed ostatniego wyłączenia silnika.

Z aplikacji faktycznie można tylko zaryglować lub odryglować zamki.
Może w 2022 jest inaczej ale spróbuj otworzyć i zamknąć kluczykiem bagażnik z odległości, otworzy się bezproblemowo ale zamiast zamknąć samochód zaczyna pikać i trzeba podejść do bagażnika.
Szyberdach nie reaguje na otwieranie/ zamykanie z kluczyka, szyby natomiast bezproblemowo. (Mój rok produkcji 2023 - 6 miesiąc)

Pytałem o aplikacje bo jak widzisz w pierwszym filmie od Hyundai jest opcja ustawienia klimatyzacji i zdalnego odpalania z aplikacji ale tylko poza Europą. Sam dowiedziałem się o braku tych funkcji 2 tygodnie przed odebraniem.

Ciekawy jestem czy klimatyzacja po odpaleniu zdalnie normalnie się uruchamia w HEV, chodzi mi czy klimatyzator jest na pasku czy działa na prąd w PHEV na pewno.

arbi
Weteran

Post autor: arbi » 19 kwie 2024, 16:47

vodkon pisze:
19 kwie 2024, 13:24
Może w 2022 jest inaczej ale spróbuj otworzyć i zamknąć kluczykiem bagażnik z odległości, otworzy się bezproblemowo ale zamiast zamknąć samochód zaczyna pikać i trzeba podejść do bagażnika.
No właśnie jak trzymasz przycisk to pika i otwiera bagażnik. No u mnie działa z odległości max, czyi tak jak zasieg kluczyka. Idę z Lidla w stronę auta a bagażnik już się otwiera

arbi
Weteran

Post autor: arbi » 19 kwie 2024, 16:49

vodkon pisze:
19 kwie 2024, 13:24
Ciekawy jestem czy klimatyzacja po odpaleniu zdalnie normalnie się uruchamia w HEV, chodzi mi czy klimatyzator jest na pasku czy działa na prąd w PHEV na pewno.
Właśnie ustawieniem klimy przed wyłączeniem silnika możesz w HEV wymusić zdalny start ns PB a nie na elektryku.

vodkon
Nowicjusz

Post autor: vodkon » 19 kwie 2024, 22:24

arbi pisze:
19 kwie 2024, 16:47
No właśnie jak trzymasz przycisk to pika i otwiera bagażnik. No u mnie działa z odległości max, czyi tak jak zasieg kluczyka. Idę z Lidla w stronę auta a bagażnik już się otwiera
Pisałem o zamknięciu bagażnika z kluczyka, u mnie przy otwartej klapie pika i brak reakcji, otworzysz i musisz podejść aby zamknąć, wcześniej miałem Hyundai i40 nie było takiej blokady mogłem otwierać i zamykać kluczykiem w Tucson 2023 mogę otworzyć ale zamknąć już muszę podejść (reaguje na pilot w postaci pikania ale jest to inny dźwięk ale brak reakcji siłowników) nie wiem czy weryfikuje czujnikami cofania czy po prostu dezaktywuje możliwość zamknięcia z pilota oraz przycisku wewnątrz (przy kierownicy)

Co do drugiego pytania to rozumiem że HEV ma klimatyzację na pasku i kiedy wymaga włączenia kompresora klimatyzacji uruchamia silnik spalinowy.
HEV po jakim czasie sam wyłączy się po uruchomieniu zdalnym? bo jak uruchamia na 1 minutę to za mało aby schłodzić wnętrze, nigdzie nie ma takiej informacji.

Chodziło mi ogólnie jak bardzo Hyundai ograniczył funkcjonalność na naszym rynku gdzie np. USA można ustawić z aplikacji temperaturę/odmrażanie szyb/ogrzewanie siedzeń itd. jak długo silnik ma być uruchomiony, oraz inne dodatkowe opcje i funkcje które są u nas niedostępne (Europa bo ograniczenia dotyczą również samochodów sprzedawanych w Niemczech), film później pokazuje opisane funkcje bluelink w USA:
https://m.youtube.com/watch?v=Fzsc4zPKmJ8

Awatar użytkownika
Speedor
Autor
Twój samochód: 1,6 GDI Style
Kolor: PolarWhite

Post autor: Speedor » 20 kwie 2024, 8:57

vodkon pisze:
17 kwie 2024, 19:23
Bardzo brakuje mi funkcji odpalania zdalnie gdzie przed dojechaniem samochód zaczął już się nagrzewać/chodzić.
W dudach już sie ludziom totalnie przewraca od tego dobrobytu...;)

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu