Tucson TL
Nagłośnienie fabryczne
Re: Nagłośnienie fabryczne
Jestem maniakiem muzyczmym.
W Tucsonie nie ma rewelacji. Jest tak jak z silnikiem gdi, moc nie wysoka ale daje radę. Mogło być lepiej. Ale wychodzę z założenia, że prawdziwe brzmienie mam w domu, a aucie no cóż, ostatnio nawet audiobooki lecą
Wysłane przy użyciu Tapatalka
W Tucsonie nie ma rewelacji. Jest tak jak z silnikiem gdi, moc nie wysoka ale daje radę. Mogło być lepiej. Ale wychodzę z założenia, że prawdziwe brzmienie mam w domu, a aucie no cóż, ostatnio nawet audiobooki lecą
Wysłane przy użyciu Tapatalka
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
podstawa to drzwi : metal z plastikiem to nie jest raczej dobry materiał do akustyki
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
Wystarczy dobrze wygłuszyć
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson
- Kolor: biały
Jakie konkretnie modele głośników zamontowałeś?
PZDR
PZDR
tadekd pisze: ↑28 kwie 2017, 12:34No i już - zrobione - wsadzili mi to co w poniższym linku:
http://www.audiotec-fischer.de/lng/en/pp-62dsp.html
Auto zostało wystrojone i ... poza tym że nie ma samego dołu z głośnika basowego, to gra lepiej niż Octavia z Cantonem (gdzie był sub).
Wygłuszenie i inne głośniki robią swoje. Co najważniejsze - wraz ze wzrostem głośności, wzmacniacz nie obcina dynamiki - efekt WoW gwarantoway. Otwarcie dachu pomaga zmniejszyć ciśnienie akustyczne atakujące bębenki słuchowe
Sub'a na pewno nie będę dokładał. To co mam już mi wystarcza w zupełności. Poza tym mam dwójkę dzieci - zakamarki w bagażniku też są mile widziane ...
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDi COMFORT
- Kolor: Fajny
Pytanie do Kolegów,
Wygłuszyłem drzwi z przodu, wymieniłem głośniki na zestaw Audio System jest już lepiej ale brakuje dołu. Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami,
Pierwsze dodam subwoofer i wzmacniacz. (Wzmacniacz podłączę po hi input do tylnych głośników)
Druga wygłuszę drzwi tył i dodam dobre woofery i wzmacniacz, tył "utnę" nisko. Powinno być ok.
Pytanie do osób które już robiły audio czy demontowaliście kokpit czy można się wpisać w instalację w innym miejscu? Nie chciał bym zbytnio demolować auta.
Wygłuszyłem drzwi z przodu, wymieniłem głośniki na zestaw Audio System jest już lepiej ale brakuje dołu. Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami,
Pierwsze dodam subwoofer i wzmacniacz. (Wzmacniacz podłączę po hi input do tylnych głośników)
Druga wygłuszę drzwi tył i dodam dobre woofery i wzmacniacz, tył "utnę" nisko. Powinno być ok.
Pytanie do osób które już robiły audio czy demontowaliście kokpit czy można się wpisać w instalację w innym miejscu? Nie chciał bym zbytnio demolować auta.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 CRDI 136 Style 2WD
- Kolor: Moon Rock
Witam, od niedawna mam Tucsona, poprzednio IX35, w IX35 nagłośnienie biło na głowę Tucsona (miałem wersję z fabrycznym wzmacniaczem i subwooferem) przeczytałem cały wątek i widzę że sama wymiana głośników coś da ale chyba bez subwoofera się nie obejdzie. Czy ktoś dokładał suba? Ale mówię albo o oryginalnym z polifta albo takim jak np w qashqai (w koło zapasowe) chodzi o przestrzeń w bagażniku? Podejrzewam że najprościej do tego dołożyć wzmacniacz dostosowany do sygnały z głośników. Ni jestem specem od audio ale wydaje się to rozsądne rozwiązanie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI N-line
- Kolor: Red engine
Pytanie czy ktoś montował fabryczny zestaw krell do polifta, czy woge będzie pasował pod zwykle radio czy też trzeba je wymienić?
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tuson 1.7 115KM 2WD
- Kolor: Beżowy
Post stary, ale odpowiem dla potomnych
Podmieniłem na głośniki KRELL, głośniki z tyłu, fabrycznie były jakieś czarne wyprodukowane w Wietnamie. Wszystko jest plug & play poza jednym drobiazgiem - nie pasuje wtyczka od wiązki od głośnika - ja finalnie przelutowałem gniazda w głośnikach, żeby nie ingerować w fabryczną wiązkę.
Czy to gra lepiej? Według mnie ciut lepiej jest, ale nie powala, głośniki KRELL mają większa membranę i solidniejszy magnes, ogólnie są na pewno lepszej jakości.
Co do opłacalności tej wymiany - moim zdaniem szkoda roboty, lepiej zainwestować w porządne wygłuszenie drzwi. Czas podmiany głośników (poza zabawą z podmianą gniazd na stole), to max 15 minut na stronę, do odkręcenia jedna śruba przy rączce, reszta to same zatrzaski.
Podmieniłem na głośniki KRELL, głośniki z tyłu, fabrycznie były jakieś czarne wyprodukowane w Wietnamie. Wszystko jest plug & play poza jednym drobiazgiem - nie pasuje wtyczka od wiązki od głośnika - ja finalnie przelutowałem gniazda w głośnikach, żeby nie ingerować w fabryczną wiązkę.
Czy to gra lepiej? Według mnie ciut lepiej jest, ale nie powala, głośniki KRELL mają większa membranę i solidniejszy magnes, ogólnie są na pewno lepszej jakości.
Co do opłacalności tej wymiany - moim zdaniem szkoda roboty, lepiej zainwestować w porządne wygłuszenie drzwi. Czas podmiany głośników (poza zabawą z podmianą gniazd na stole), to max 15 minut na stronę, do odkręcenia jedna śruba przy rączce, reszta to same zatrzaski.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI N-line
- Kolor: Red engine
Wymieniłeś same głośniki w drzwiach? Jest jeszcze niskotonowy w bagażniku i wzmacniacz chyba