Witajcie,
Od przeszło pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem sprowadzonego zza oceanu Hyundaia Tucsona w wersji Limited z pakietem Ultimate. Auto ma maksymalne dostępne wyposażenie na USA, poza AWD. Niestety, ku mojemu zmartwieniu, Hyundai na rynek amerykański nie montował podgrzewanych kierownic, nawet w najwyższym modelu wyposażenia??!! Zmieniło się to od 2018 roku, ale moje auto modelowo jest 2016 i zimą jest mi zimno w ręce . Do kolejnych mrozów jeszcze sporo czasu więc dużo wcześniej postanowiłem rozpocząć wątek, aby się z ewentualną przeróbką wyrobić. Czy taka modyfikacja jest w ogóle możliwa? Jeśli tak to co byłoby potrzebne ? Na pewno podgrzewana kierownica, a dalej?
Pogrzebałem trochę w sieci i znalazłem taką taśmę:
https://allegro.pl/tasma-air-bag-hyunda ... 23486.html
Czy wymagany jest jeszcze jakiś dodatkowy moduł?
No i gdzie znajdowałby się włącznik podgrzewania? Ciekawe czy dałoby się go wymienić za jeden z przycisków na panelu centralnym, W wersji USA jest zamiast podgrzewania kierownicy jest oddzielny przycisk otwarty/zamknięty obieg.
Jak to widzicie?
Tucson TL
Montaż podgrzewanej kierownicy
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Montaż podgrzewanej kierownicy
Ciekawa inicjatywa! Na pewno będzie potrzebny moduł / sterownik rozłączający po osiągnięciu przez kierownicę maksymalnej temperatury, pewnie inny jest też moduł komfortu, ale jak to dokładnie wygląda - trudno coś więcej jest mi powiedzieć.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 2016 Hyundai Tucson Limited Ultimate Package
- Kolor: Polar White
Co dokładnie masz na myśli mówiąc moduł komfortu?
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Czyli układ komputer bardziej odpowiedzialny np. za działanie szyb, oświetlenia klimatyzacji itd.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson TL 2017, 1.7 Crdi 140km DCT
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Biały
Odgrzewam kotleta. Czy komuś udało się z powodzeniem zrobić retrofit grzanej kierownicy?
Po małym research'u wiem, że potrzebna będzie kierownica, taśma, panel klimatyzacji z przyciskiem grzania. Coś jeszcze?
Czy te części trzeba pokodować, żeby gadały żeby były rozpoznawalne? Czy jest ktoś na forum, najlepiej kuj-pom, kto umiałby coś takiego odpłatnie zrobić?
Po małym research'u wiem, że potrzebna będzie kierownica, taśma, panel klimatyzacji z przyciskiem grzania. Coś jeszcze?
Czy te części trzeba pokodować, żeby gadały żeby były rozpoznawalne? Czy jest ktoś na forum, najlepiej kuj-pom, kto umiałby coś takiego odpłatnie zrobić?
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
To nie tylko kabelki i przyciski.
Na panelu miedzy licznikami wyświetla się informacja o grzaniu kierownicy.
Trzeba się dowiedzieć czy komputer który masz da radę obsłużyć nowe elementy.
Na panelu miedzy licznikami wyświetla się informacja o grzaniu kierownicy.
Trzeba się dowiedzieć czy komputer który masz da radę obsłużyć nowe elementy.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 GDI 4x4
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna/LPG
- Kolor: Biały
Montaż grzanej kierownicy to jest troszku zabawy. Raz -wymiana kierownicy z wszytą matą grzewczą. Dwa -trzeba sprawdzić i najprawdopodobniej doprowadzić kabelki pod piny grzania do wtyczki taśmy,bo napewno nie ma. Trzy-najdroższą część operacji to zmiana panelu klimy na wersję z przyciskiem grzania,bo w innym przypadku nie będzie to działać. Przełożenie samego klawisza nic nie da,bo na panelu na płytce bez funkcji grzania koerownicy nie ma wlutowanego mikrostyku ,jak i diody podświetlenia czy diody sygnalizacji grzania. Z tego,co udało mi się ustalić ,każdy moduł nadwozia w Tucsonie ma aktywną funkcję grzania kierownicy ,więc po wymianie panelu wszystko zadziała. Kupno panelu to zapewne kilkaset złotych,więc każdy sam musi zdecydować czy warto,jeśli chce mieć grzanie tak jak z fabryki...