Tucson TL
Manualny hamulec ręczny
Re: Manualny hamulec ręczny
No nic nie słyszę, więc albo muszę do laryngologa, albo u mnie hamulec nie halasuje.
- marcelini
- Weteran
- Twój samochód: Santa Fe
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: white pearl
To nie jest hamulec. Raczej objaw zaciągniętego ręcznego. Choć też nie mam pewności (jeśli wszyscy mamy to samo na myśli). Zdarza mi się usłyszeć ten dźwięk przy wsiadniu też. Takie jednorazowe jakby stuknięcie napem z kurtki w blachę (jak to ktoś wcześniej ujął). Mam wrażenie że przyczyną leży w naprężenia układu zawieszenia wskutek zaciągnięcia ręcznego. I każda zmiana powyższego (wsiadnie, wysiadanie) powoduje zmianę tychże naprężeń i stąd ten dźwięk.
Santa Fe CRDi 4 WD white pearl
Teoria logiczna ale nie prawdziwa. Wjeżdżając do garażu nigdy nie zaciągam ręcznego zostawiam samochód na biegu i mimo tego występuje ten efekt.
Ponadto nie wszyscy to mamy krisman nie ma tego odgłosu więc albo jak pisze czeka go laryngolog lub co gorsze może mieć nie sprawny samochód.
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
@Krisman! Masz poważną awarię i nic z tym nie robisz?
Ja u siebie jeszcze nie sprawdzałem, więc nie wiem czy mam się cieszyć, czy martwić 

1.6 T-GDI 4WD Comfort
Zacznę od specjalisty
Miejmy nadzieję, że to tylko słuch tracę, a nie auto mi się psuje

-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Ja dzisiaj sprawdzałem i też chyba mam zepsute... nie słychać żadnego stuknięcia 

1.6 T-GDI 4WD Comfort
Nic tylko jechać do ASO i do serwisanta zwrócić się rozrzalonym głosem i tekstem " Proszę Pana chciałem zgłosić usterkę- otóż nic mi nie stuka przy ręcznym hamulcu, a powinno tak jak u kolegów z forum" 
Wysłane z Tapatalk

Wysłane z Tapatalk
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6T-GDi Premium 4WD
- Kolor: white sand
Jeśli ktoś z Was zrobi to co pisze rav to gorąca prośba ode mnie. Proszę o sfilmowanie min serwisantów i wrzucenie na forum