Tucson NX4
Maksymalny poziom naładowania akumulatora wysokiego napięcia

Masz problem z elektroniką - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Awatar użytkownika
myTucson
Twórca
Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Shadow Gray/Abyss Black

Maksymalny poziom naładowania akumulatora wysokiego napięcia

Post autor: myTucson » 01 gru 2024, 13:11

Mam pytanie do użytkowników wersji HEV. Czy, a jeśli tak to w jakich warunkach udało się osiągnąć maksymalny poziom naładowania akumulatora wysokiego napięcia? Czy przy pełnej baterii chwilowe zużycie paliwa jest niższe niż podczas ładowania?
Sam od niedawna jeżdżąc hybrydą po dystansie ponad 2kkm nie osiągnąłem poziomu naładowania powyżej 3/4. Generalnie waha się od 1/4 - 3/4. Jeżdżę w większości koło komina, więc z dość sporym wykorzystaniem EV, więc to chyba normalne(?).
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

Krampus
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
Napęd 4x4: Nie
Kolor: Biały

Re: NX4 MY25 Tucson po lifcie opinie

Post autor: Krampus » 01 gru 2024, 13:16

Zakładając, że wskaźnik poziomu naładowania akumulatora pokazuje prawidłowe wartości, u mnie nie schodzi poniżej 25% i nie przekracza 85-90%. Nawet przy długich zjazdach w terenach górskich.

Zenek
Nowicjusz
Twój samochód: 1,6 T-GDI HEV

Post autor: Zenek » 01 gru 2024, 13:55

Ja mam niewiele zrobione jak narazie ok 1k km ale mam tak samo ;)
Może to programowo ogarnięte żeby nie rozładowywać u nie ładować na maksa aby wydłużyć żywotność baterii ;)
Chyba że to inny rodzaj akumulatora i ta zasada nie obowiązuje ;)

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca

Post autor: myTucson » 01 gru 2024, 14:24

A obserwujecie jakąś zależność: stan naładowania - zużycie chwilowe benzyny? Wiadomo, mając nowy samochód (tu w znaczeniu technologii) więcej poświęcamy czasu na obserwacje tych różnych, z czasem nieużywanych tak często jak na początku wskaźników, wykresów i innych pierdółek. Stąd te moje pytanie o wskazania chwilowego zużycia. Sam jestem często zdziwiony, że pomimo tych chwilowych wskazań na poziomie powyżej 10l/100km średnia z danego cyklu wypada zdecydowanie korzystniej. I nie wiem, czy to takie zabiegi socjotechniczne ;) żeby widząc ile bym zużył samej benzyny jak dużo zaoszczędziłem dzięki hybrydzie.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

Lehoo
Świeżak
Twój samochód: 1,6 GDI HEV Platinum
Kolor: Sailing Blue Pearl

Post autor: Lehoo » 13 sty 2025, 23:36

myTucson pisze:
01 gru 2024, 13:11
Mam pytanie do użytkowników wersji HEV. Czy, a jeśli tak to w jakich warunkach udało się osiągnąć maksymalny poziom naładowania akumulatora wysokiego napięcia? Czy przy pełnej baterii chwilowe zużycie paliwa jest niższe niż podczas ładowania?
Sam od niedawna jeżdżąc hybrydą po dystansie ponad 2kkm nie osiągnąłem poziomu naładowania powyżej 3/4. Generalnie waha się od 1/4 - 3/4. Jeżdżę w większości koło komina, więc z dość sporym wykorzystaniem EV, więc to chyba normalne(?).
Mnie udało się napełnić akumulatory w górach, na długich zjazdach. Stosowałem przy tm hamowanie rekuperacją - łopatkami przy kierownicy. I się nieźle zdziwiłem, bo kiedy akumulator jest pełen, rekuperacja nie działa, tj. auto nie hamuje i trzeba naciskać pedał. Jest to logiczne, ale miałem wtedy przejechane dopiero jakieś 500 km i nie wpadłem na taką oczywistość. Na szczęście na skały też nie...

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca

Post autor: myTucson » 29 sty 2025, 22:29

A ja zastanawiam się dlaczego komputer sterując wyborem napędu, przy ciepłym silniku, naładowanej baterii, płynnej jeździe zamiast korzystać jak najczęściej z elektryka, uparcie wchodzi wctryb pracy silnika spalinowego lub hybrydowy. Przez to HEV wcale nie jest jakiś specjalnie ekonomicznym samochodem.

Krampus
Twórca

Post autor: Krampus » 31 sty 2025, 15:01

Lehoo pisze:
13 sty 2025, 23:36
Stosowałem przy tm hamowanie rekuperacją - łopatkami przy kierownicy. I się nieźle zdziwiłem, bo kiedy akumulator jest pełen, rekuperacja nie działa, tj. auto nie hamuje i trzeba naciskać pedał. Jest to logiczne, ale miałem wtedy przejechane dopiero jakieś 500 km i nie wpadłem na taką oczywistość.
Jesteś pewny? W instrukcji do mojego (przed lift) jest napisane, że łopatki przy kierownicy służą do ręcznej zmiany biegów a nie do sterowania rekuperacją (nie próbowałem przełączyć się na manuala bo po co). Za to w Hondzie CR-V Hybrid rzeczywiście łopatkami ustawia się poziom rekuperacji ale tam jest chyba skrzynia CVT.

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca

Post autor: myTucson » 31 sty 2025, 15:24

Oczywiście Lehoo ma rację. W NX4 HEV MY25 łopatki służą do regulacji stopnia rekuperacji. Od auto, do bodaj 3 poziomów manualnych.

Krampus
Twórca

Post autor: Krampus » 31 sty 2025, 16:27

OK, dzięki za info. Z ciekawości: nie ma trybu manualnego zmiany biegów? A jeśli ma to jak się je zmienia?

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca

Post autor: myTucson » 31 sty 2025, 17:43

Nie ma.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu