No i po wizycie.
Jedna opona sfotografowana i zgłoszenie przyjęte. Zdjęcia wykonał gość z działu reklamacji i przekazał do Hankooka do rozpatrzenia.
Jak przyznał pierwszy raz się z czymś takim spotkał i nie ma pojęcia z czego to wynika.
Pozostale opony zostały uznane za dobre i że ich przetarcia na bokach klocków bieżnika wynikają z normalnej eksploatacji.
Choć gość przy tym wspomniał, że wyglądają jakby jeździły dynamicznie w zakrętach bo są wyząbkowane i mają mikro rysy i pęknięcia/otarcia na bokach i to z tego wynika lub z kręcenia na parkingach oraz wagi auta.
Nie kojarzę (autem jeżdżę tylko ja) żebym jeździł dynamicznie, a i 1400kg to nie jest wielka masa. Niejedna osobówka jest cięższa.
Powiedział też, że urokiem tych opon jest to że dosyć miękkie stąd takie sytuacje i symptomy. Pryczepne równa się miękkie.
Wiem, że wiele osób się że mną nie zgodzi ale jakoś troche zraziłem się do marki Hankook bo w poprzednich autach żadne opony nie wyglądały tak słabo przy nawet większych przebiegach.
10tys na liczniku, a opony wyglądają na co najmniej raz tyle.
Nie mam jak zmierzyć grubości bieżnika ale ona też mi nie wygląda na zbyt dobrą i adekwatną do licznika.
Aha wg. komputera ciśnienie w oponach miałem 2,3 lub 2,4 na zimnych oczywiście bo wiem jak sprawdzać. Różnica w zależności od temperatur zewn.
Na serwisie niby wyszło im 2,2 więc ja im na to, że albo oni albo komputer w Tucsie przekłamuje na co nie mam wpływu.
Dopompowali inteligenci do 2,6, a jedna do 2.7 więc przesadzili bo jak się rozgrzeją to będzie prawie 3.
Tak więc wizyta podsumowana. Ciąg dalszy nastąpi.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Tucson TL
Letnie opony do reklamacji
Re: Letnie opony do reklamacji
No to nie źle. Ale @rav - wymienia Tobie tylko jedną oponę? Ja bym sie upierał przy dwóch. Sam pisałeś, że opony juz sa lekko zdarte. Zawsze tylko parami !!!
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Niestety praktyka z aso każdej marki, nawet amortyzator wymieniają tyko zepsuty.
Ale co komuś po jednej nowej oponie... Kiedyś gmina utwardzala moją drogę. Niestety w kamieniach byly gwoździe i pręty. Przebilem tak opone, że nie nadawała się do naprawy. Napisalem wniosek o odszkodowanie i otrzymalem zwrot za dwie nowe zakupione opony. Sorry... ale ja bym nie popuścił. Może się mylę, ale spróbować można.
-
- Weteran
- Twój samochód: nieważne
- Kolor: nieważne
Już słyszę te wywody jakby ktoś przyszedł do ASO i powiedział, że chce kupić jedną nową oponę. "Panie no co Pan, opony zmieniamy tylko parami! To tak jakby Pan chodził w jednym nowym, a w drugim starym bucie" Ale jak reklamacja to oczywiście można wymienić tylko jedną.
2016 Hyundai Tucson 1.6GDI, Phantom Black
Jedna jest zgłoszona ale jak uznają to tak jak piszecie nie zgodzę się na wymianę tylko tej sztuki tylko będę chciał dwie bo to był nonsens i sami by chyba takiego nie zaproponowali.
Ogólnie jedna ma urywający się klocek ale myślę że ASO zakłada wymianę pary.
Dam znać jak reklamacja zostanie rozpatrzona.
Ogólnie jedna ma urywający się klocek ale myślę że ASO zakłada wymianę pary.
Dam znać jak reklamacja zostanie rozpatrzona.
No wlasnie...to tak jak z butami. Robisz reklamacje bublowatego buta po 3 miesiacach chodzenia i w protokole reklamacyjnym wpisujesz swoje rozszczenia ' wymianę lub zwrot kasy. Jezeli reklamacja zostanie uznana zwracają ci za parę.