Tucson NX4
Jaki masz PRZEBIEG bez lampki GPF??
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
Re: Jaki masz PRZEBIEG bez lampki GPF??
@tucsontdp
Owszem - treść jest podobna - ale na tym podobieństwa się kończą. Dosyć dokładnie szukałem jakichkolwiek wzmianek o problemach z GPF i 90% wiedzie do Tucsona i KIA.
Było jakiś czas temu trochę doniesień z forum Forda, ale Ford zmienił soft i przeszło - https://forum.fordclubpolska.org/archiv ... 91503.html
Znalazłem kilka słów o skodzie - raczej pytanie czy ktoś też zauważył wypalanie - https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=12008 oraz https://www.kodiaq-klub.pl/forum/viewto ... =9&p=41976
Opel - https://astra5klub.pl/silniki-benzynowe ... 5-s30.html
I nic więcej oprócz teoretycznych publikacji o nowości jaką jest GPF.
NIGDZIE nie ma wzmianek o chociażby w połowie porównywalnym problemie jaki jest w Tucsonie. W większości ludzie się zastanawiają, kiedy to się wypala i po czym poznać. Nie ma jaj typu piłowanie 140 km/h bo tak pan Zenek z serwisu powiedział po tym, jak klient woził się po 100 km i nic nie zdziałał.
Ale jeśli wiesz o innych - podrzuć - chętnie poczytam.
Owszem - treść jest podobna - ale na tym podobieństwa się kończą. Dosyć dokładnie szukałem jakichkolwiek wzmianek o problemach z GPF i 90% wiedzie do Tucsona i KIA.
Było jakiś czas temu trochę doniesień z forum Forda, ale Ford zmienił soft i przeszło - https://forum.fordclubpolska.org/archiv ... 91503.html
Znalazłem kilka słów o skodzie - raczej pytanie czy ktoś też zauważył wypalanie - https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=12008 oraz https://www.kodiaq-klub.pl/forum/viewto ... =9&p=41976
Opel - https://astra5klub.pl/silniki-benzynowe ... 5-s30.html
I nic więcej oprócz teoretycznych publikacji o nowości jaką jest GPF.
NIGDZIE nie ma wzmianek o chociażby w połowie porównywalnym problemie jaki jest w Tucsonie. W większości ludzie się zastanawiają, kiedy to się wypala i po czym poznać. Nie ma jaj typu piłowanie 140 km/h bo tak pan Zenek z serwisu powiedział po tym, jak klient woził się po 100 km i nic nie zdziałał.
Ale jeśli wiesz o innych - podrzuć - chętnie poczytam.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Dziękuję za offtopa Jednak, jak zawsze (no, prawie) p. Zibi konkretny do bólu, statystyki, ironiczne reklamy etc. Panie Zibi, wiedz Kolego, że bez Ciebie to forum nigdy nie będzie takie samo I mean it
Co do tematu, Zibi jaki masz przebieg, że się udzielasz - czyt. kiedy odbierasz auto - to nie jest offtop skoro pytam o przebieg
Powtórzę jeszcze raz, obecna sytuacja z GPF jest CHORA i CHORA pozostanie jeżeli pozostanie nie zmieniona - proces wypalania jest procesem NIEekologicznym a paradoksalnie miało być odwrotnie.
Gdybym wiedział, że GPF będzie wymagał takiej "zabawy" wypalania przy tak niskich przebiegach to NIGDY, ale to PRZENIGDY nie kupiłbym go, z resztą jak i spory procent klientów zrobionych przez to w trąbę Sami możecie sobie policzyć w zależności o Waszego przebiegu miesięcznego ile czasu, pieniędzy i ... ryzyka, kosztuje efektywne wypalanie, wymuszone niewłaściwym przedwczesnym alarmem o częściowym zapchaniu. Na obronę producenta - choć jest to konkluzja wątpliwa - że kontrolka zapala się "nadgorliwie" i tylko informuje użytkownika o danym (ale jakim? - zero o tym w aplikacji BlueLink o stanie GPF) stanie zapchania i długo nic się nie będzie działo i łatwo będzie ją zażegnać - różnie jest z tym, bardzo mało oznak i brak informacji o procesie i mało konkretów w instrukcji.
Zbieramy dane, statystyki i siły na akcję kontrującą - pamiętajcie: "GPF może dotyczyć wcześniej czy później też Ciebie "
P.S. Ciekawe co po gwarancji
Sub-ankieta dla chętnych:
Czy masz ochotę wyciąć GPF po upływie gwarancji?:
A. Z pewnością.
B. Oczywiście.
C. Naturalnie.
...
X. Jak się zapcha zakupię w ASO nowy (koszt z montażem szacuję na ok. 3000-5000 PLN).
Y. Sprzedam pojazd przed jej upływem.
Z. Nie będę jeździł autem.
Co do tematu, Zibi jaki masz przebieg, że się udzielasz - czyt. kiedy odbierasz auto - to nie jest offtop skoro pytam o przebieg
Powtórzę jeszcze raz, obecna sytuacja z GPF jest CHORA i CHORA pozostanie jeżeli pozostanie nie zmieniona - proces wypalania jest procesem NIEekologicznym a paradoksalnie miało być odwrotnie.
Gdybym wiedział, że GPF będzie wymagał takiej "zabawy" wypalania przy tak niskich przebiegach to NIGDY, ale to PRZENIGDY nie kupiłbym go, z resztą jak i spory procent klientów zrobionych przez to w trąbę Sami możecie sobie policzyć w zależności o Waszego przebiegu miesięcznego ile czasu, pieniędzy i ... ryzyka, kosztuje efektywne wypalanie, wymuszone niewłaściwym przedwczesnym alarmem o częściowym zapchaniu. Na obronę producenta - choć jest to konkluzja wątpliwa - że kontrolka zapala się "nadgorliwie" i tylko informuje użytkownika o danym (ale jakim? - zero o tym w aplikacji BlueLink o stanie GPF) stanie zapchania i długo nic się nie będzie działo i łatwo będzie ją zażegnać - różnie jest z tym, bardzo mało oznak i brak informacji o procesie i mało konkretów w instrukcji.
Zbieramy dane, statystyki i siły na akcję kontrującą - pamiętajcie: "GPF może dotyczyć wcześniej czy później też Ciebie "
P.S. Ciekawe co po gwarancji
Sub-ankieta dla chętnych:
Czy masz ochotę wyciąć GPF po upływie gwarancji?:
A. Z pewnością.
B. Oczywiście.
C. Naturalnie.
...
X. Jak się zapcha zakupię w ASO nowy (koszt z montażem szacuję na ok. 3000-5000 PLN).
Y. Sprzedam pojazd przed jej upływem.
Z. Nie będę jeździł autem.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: czarny
W tym rzecz. W tej całej zabawie w ekologię, nie chodzi o ekologię. Tak samo, jak w przypadku samochodów elektrycznych, ale to temat na inną dyskusję.daniel.tucson4 pisze: ↑05 lut 2022, 1:05
(...)
(...)
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
- fingeros
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson 1.6 T GDI 150 KM Platinum
- Kolor: Czarny
1. Wersja Tucsona benzyna, platinum , teal, phantom black. Przejechane 8890km.
2. Typ (MT moc 150KM).
3. Gdzie i co na ogół tankujesz? Orlen, Moya Pb 95
4. Czy zmieniałeś olej silnikowy - na jakim jeździsz aktualnie? Zmieniłem po 2500tyś. Obecnie Shell helix ultra AH0W20. Wymiana w ASO.
5. Dominujący tryb jazdy: wcześniej eco, obecnie normal i sporadycznie sport
6. Przy jakich obrotach zmieniasz bieg w górę? (jeśli masz MT) od 1800 w górę
7. Jakie trasy robisz na co dzień? Codziennie ok. 12km, czasami 30km. Raz na m-c 200km.
12. Wolne wnioski -najważniejsze to wyłączać start/stop, unikać dziadkowej jazdy, wchodzić na obroty oczywiście z wyczuciem, przy wyprzedzaniu redukować bieg, słuchać silnika i zmieniać biegi z wyczuciem, nie to co komputer podpowiada. Chłodzić turbinę po dynamicznej jeździe.
2. Typ (MT moc 150KM).
3. Gdzie i co na ogół tankujesz? Orlen, Moya Pb 95
4. Czy zmieniałeś olej silnikowy - na jakim jeździsz aktualnie? Zmieniłem po 2500tyś. Obecnie Shell helix ultra AH0W20. Wymiana w ASO.
5. Dominujący tryb jazdy: wcześniej eco, obecnie normal i sporadycznie sport
6. Przy jakich obrotach zmieniasz bieg w górę? (jeśli masz MT) od 1800 w górę
7. Jakie trasy robisz na co dzień? Codziennie ok. 12km, czasami 30km. Raz na m-c 200km.
12. Wolne wnioski -najważniejsze to wyłączać start/stop, unikać dziadkowej jazdy, wchodzić na obroty oczywiście z wyczuciem, przy wyprzedzaniu redukować bieg, słuchać silnika i zmieniać biegi z wyczuciem, nie to co komputer podpowiada. Chłodzić turbinę po dynamicznej jeździe.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDi 150 KM
- Kolor: Dark Knight
1. Wersja Tucsona benzyna, smart.
Przejechane ok. 17800 km.
2. Skrzynia manualna, 150KM.
3. Gdzie i co na ogół tankujesz? Od początku tylko Circle K, zwykła 95.
4. Czy zmieniałeś olej silnikowy - na jakim jeździsz aktualnie? Zmieniłem zgodnie z wytycznymi po 15 tys., a co wlali nawet nie wiem...Wymiana w ASO...
5. Dominujący tryb jazdy: 99% jazdy ECO
6. Przy jakich obrotach zmieniasz bieg w górę? od 1800 - 2000 w górę, zgodnie z sugestią komputera
7. Jakie trasy robisz na co dzień? Kilka razy w tygodniu ok. 10 - 30 km. Ale przynajmniej raz na dwa tygodnie ( jakoś co drugie tankowanie) przelatuje 300-500 km po ekspresówkach z prędkością 120-140 km/h (zależy od pogody) I tak od początku użytkowania.
12. Zawsze używam start/stop. Chłodzę turbinę po dynamicznej i dłuższej jeździe.
I zapomniałem dodać, że kontrolka nie zapaliła mi się ani razu.
Przejechane ok. 17800 km.
2. Skrzynia manualna, 150KM.
3. Gdzie i co na ogół tankujesz? Od początku tylko Circle K, zwykła 95.
4. Czy zmieniałeś olej silnikowy - na jakim jeździsz aktualnie? Zmieniłem zgodnie z wytycznymi po 15 tys., a co wlali nawet nie wiem...Wymiana w ASO...
5. Dominujący tryb jazdy: 99% jazdy ECO
6. Przy jakich obrotach zmieniasz bieg w górę? od 1800 - 2000 w górę, zgodnie z sugestią komputera
7. Jakie trasy robisz na co dzień? Kilka razy w tygodniu ok. 10 - 30 km. Ale przynajmniej raz na dwa tygodnie ( jakoś co drugie tankowanie) przelatuje 300-500 km po ekspresówkach z prędkością 120-140 km/h (zależy od pogody) I tak od początku użytkowania.
12. Zawsze używam start/stop. Chłodzę turbinę po dynamicznej i dłuższej jeździe.
I zapomniałem dodać, że kontrolka nie zapaliła mi się ani razu.
- arczi901
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 TGDi
- Kolor: Szary
1. 9200
2. DCT+ 180KM AWD
3. PB 95 BP (50%); CircleC (30%); Shell (20%)
4. Tak po 3,5kkm
5. NORMAL0 99% i 1% to SPORT którego nie lubię
6. nd
7. W miesiac ok 2-3kkm. 60% miasto na trasach <25km i raz w miesiącu traka 300km w jedną 300 w drugą.
8 Nie wiem jak wygląda kontrolka GPF bo jeszcze się nie świeciła
2. DCT+ 180KM AWD
4. Tak po 3,5kkm
6. nd
7. W miesiac ok 2-3kkm. 60% miasto na trasach <25km i raz w miesiącu traka 300km w jedną 300 w drugą.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Executive 1.6 T-GDI 48V Skrzynia automatyczna
- Kolor: Silky bronze
Krótko i zwięźle. Kupiony 27.04.2021 rok. Executive 1.6 T-GDI 48V Skrzynia automatyczna. Przejechane 23.000 km. Jazda tylko na ECO. Jazda bez problemów. Oby tak dalej.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson NX4 mHev '22
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Silky Brown
1. Przebieg 18000 km
2. Typ DCT 150KM
7. Jakie trasy robicie na co dzień - toczenie się po mieście plus kilka razy w tygodniu po 20km jazdy autostradowej.
2. Typ DCT 150KM
7. Jakie trasy robicie na co dzień - toczenie się po mieście plus kilka razy w tygodniu po 20km jazdy autostradowej.
- arczi901
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 TGDi
- Kolor: Szary
Update. U mnie juz 45000km i lampki jak nie bylo tak nie ma. Moze zglosic na gwarancje ze popsutaarczi901 pisze: ↑08 lut 2022, 11:001. 9200
2. DCT+ 180KM AWD
4. Tak po 3,5kkm
6. nd