Tucson NX4
Jaka jest pojemność bagażnika w NX4?

Masz problem z wnętrzem i jego wyposażeniem - Tucson NX4? Napisz tutaj.
thenaturat2
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 CRDI Platinum 2WD
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Diesel
Kolor: Teal Blue

Re: Jaka jest pojemność bagażnika w NX4?

Post autor: thenaturat2 » 26 cze 2023, 18:34

Bagażnik jak na suva szału nie ma. Mam baterie pod wykładziną jak większość z użytkowników. Niby jest około 616 litrów ,ale to tylko teoria. Praktycznie jest około 500 z kawałkiem. W porównaniu z Octavia IV ktora ma 600 litrów , gdzie jest kompaktem to jest przepaść. W skodzie bagażnik ma regularne kształty , bez wystających nadkoli.

Krampus
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: Biały

Post autor: Krampus » 26 cze 2023, 21:25

W HEV w odróżnieniu od mHEV da się obniżyć podłogę bagażnika i jest ciut więcej miejsca. Niestety, podłoga nie jest wtedy płaska: część przy siedzeniach wznosi się pod kątem do góry. Ale da się bez problemu wsadzić dwie duże walizki, kabinówkę i jeszcze wiele drobiazgów (np kaski narciarskie) wykorzystując wnęki przy kołach.
Co do podawanej pojemności (ciekawe, powołują się na normę pomiaru VDA) - pewnie wywalili wszystko z bagażnika, łącznie ze styropianem pod podłogą i wtedy mierzyli.
Poprzednio miałem P508SW, bagażnik o ile pamiętam mniejszy katalogowo ale wziąłem miarkę i wszystkie wymiary bagażnika Tucsona były mniejsze niż Peugeota. Ale jak już nauczyłem się jak go (Tucsona) optymalnie pakować, to do bagażnika wchodzi więcej niż do P508 - wszystko zależy od „ustawności”. Narty i buty wrzucam do kufra na dachu. :)

RaV
Świeżak
Twój samochód: 1.6 TGDI 48V 2WD Executive 2024 FL
Rok produkcji: 2024
Paliwo: Benzyna
Kolor: Szary

Post autor: RaV » 12 cze 2024, 11:08

I jakie wymiary bagażnika Ci wyszły w Tucsonie?

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Skrzynia: Manual
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 13 cze 2024, 11:18

Ja co prawda nie mierzyłem osobiście , ale znalazłem taką wymiarówkę :
Auto Świat Testy 1/2023 - "Blizniaki? Akurat!" Tucson kontra Sportage strona 52 :
Tucson NX4 : Głębokość minimalna : 0,87 m ; Głębokość maksymalna : 1,73 m; Szerokość minimalna : 1,05 m; Wysokość do sufitu 0,72 m
Natomiast w Auto Moto 2/2023 - "Pozdrowienia z dalekiego wschodu " Test 5 kompktowych SUV-ow strona 22
Tucson NX4 : Głębokość minimalna : 885 mm; Głębokość maksymalna : 1740 mm ; Szerokość minimalna : 1045 mm; Wysokość do sufitu 700 mm
Ot takie ciekawostki z gatunku wiedzy bezużytecznej ( ? ) :lol: :lol: :lol:

Krampus
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
Kolor: Biały

Post autor: Krampus » 13 cze 2024, 13:41

Dokładność przyrządu pomiarowego - weź dwie różne linijki i już przy 20cm widać różnicę.
Ja się dawno nauczyłem innej metody: mam zestaw walizek, z którymi jeżdżę na wakacje. Jak kupuję nowy samochód to podjeżdżam pod dom (jazda testowa) i próbuję te walizki zapakować. I takie kwatki wychodzą (patrząc na podawane pojemności VDA), że hoho. Np. w pewnej francuskiej marce okazało się, że jestem w stanie więcej zapakować do SUVa z z bagażnikiem 520dm3, niż do kombiaka (ta sama marka) o pojemności 90dm3 większej :D

RaV
Świeżak
Twój samochód: 1.6 TGDI 48V 2WD Executive 2024 FL
Rok produkcji: 2024
Kolor: Szary

Post autor: RaV » 14 cze 2024, 20:13

Dreaminalist pisze:
13 cze 2024, 11:18
Ja co prawda nie mierzyłem osobiście , ale znalazłem taką wymiarówkę :
Auto Świat Testy 1/2023 - "Blizniaki? Akurat!" Tucson kontra Sportage strona 52 :
Tucson NX4 : Głębokość minimalna : 0,87 m ; Głębokość maksymalna : 1,73 m; Szerokość minimalna : 1,05 m; Wysokość do sufitu 0,72 m
Natomiast w Auto Moto 2/2023 - "Pozdrowienia z dalekiego wschodu " Test 5 kompktowych SUV-ow strona 22
Tucson NX4 : Głębokość minimalna : 885 mm; Głębokość maksymalna : 1740 mm ; Szerokość minimalna : 1045 mm; Wysokość do sufitu 700 mm
Ot takie ciekawostki z gatunku wiedzy bezużytecznej ( ? ) :lol: :lol: :lol:
Konkretna odpowiedź, dziękuję bardzo! Nie mogłem nigdzie znaleźć artykułu z taką informacją.
Jestem o krok od podjęcia decyzji o wzięciu Tucsona i ten bagażnik trochę mnie zmartwił... 620l podawane w powszechnych materiałach wydawało się super, ale w rzeczywistości kufer nie za duży, co rzuciło mi się w oko w salonie (gdzie nie mieli metra).
Jeździłem Octavią I, w której miało być 528l, ale zarówno optycznie jak i mierząc miarką bagażnik jednak znacznie większy (i to z wożonym ciągle kołem zapasowym, bo pod podłogą zbiornik LPG). Octavia IV jest moją drugą opcją na nowe auto i tutaj miażdży Tucsona. Szkoda, że go na Europę nie puścili odrobinę większego, choćby o te 10 cm dłuższego.
Jak odczuwacie pojemność kufra w Tucsonie na wyjazdy z torbami, walizami, plecakami, wózkiem dziecięcym, itp.?
Jak też odbieracie brak koła zapasowego?

Jacek6466
Nowicjusz
Twój samochód: Tucson, Platinum, 4WD
Napęd 4x4: Tak
Kolor: dark teal

Post autor: Jacek6466 » 14 cze 2024, 22:50

Według moich obliczeń te 620l to jest z częścią pod podłogą bagażnika. Jestem teraz na wycieczce po Alpach w cztery osoby i zmieściliśmy się ze swoimi bagażami. Przedtem miałem mazdę 6 sedan i myślę, że w tucsonie jest wygodniej, bo można zwinąć roletę i zapakować więcej. W sedanie nie ma takiej możliwości.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Skrzynia: Manual
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 15 cze 2024, 7:48

RaV pisze:
14 cze 2024, 20:13
(...)
Jak odczuwacie pojemność kufra w Tucsonie na wyjazdy z torbami, walizami, plecakami, wózkiem dziecięcym, itp.?
Jak też odbieracie brak koła zapasowego?
Życie sztuką kompromisu , a Ja mając potrzebę częstego parkowania w centrum , czy jak kto woli
" w city " :lol: :lol: :lol: zawsze szukam kompromisu między rozmiarem zewnętrznym, a pojemnością bagażnika i tutaj właśnie
Tucson jest złotym środkiem , bo SantaFe , czy Kodiaq to już trochę za duże. A jak braknie litrów to zawsze można jeszcze zatrudnić
bagażnik dachowy, natomiast tych pare centymetrów mniej na obrysówce bywa bezcenne :lol:
Co do pojemności , to przed ulopowym wyjazdem wywalam ten styropian z bagażnika ( mam zwykłą benzynę , więc nie ma tam baterii na dole )
i daje to rade u Mnie . Natomiast jeśli chodzi o brak koła zapasowego , to teraz jakaś taka moda u wszystkich chyba producentów .
Bo to z jednej strony obniża masę , a z drugiej jak Klient chce to mogą skasować na dodatkowe złotóweczki ( ale tu chyba cała marża idzie
do kieszeni dealera ) :lol:

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu