Tucson NX4
Jaecoo 7 vs. Hyundai Tucson NX4

Opinie o Hyundai Tucson NX4 od 2020 - ciekawostki i subiektywne oceny użytkowników.
Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Jaecoo 7 vs. Hyundai Tucson NX4

Post autor: Tucson » 29 lis 2024, 10:50

Cześć wszystkim! Widzieliście już nowego Jaecoo 7, chińskiego SUV-a od koncernu Chery? Właśnie trafił do sprzedaży w Polsce, więc pomyślałem, że fajnie byłoby porównać go z naszym ulubieńcem – Hyundaiem Tucsonem.

Są dwie opcje wyposażenia. W przyszłym roku ma pojawić się Plugin Hybrid model. W chwili pisania tego tekstu topową wersję wyceniono na 157 900 PLN oraz biedniejszą na 139 900 PLN - wygląda to zachęcająco.

Wiadomo że to Chiny, ale umówmy się: to samo kiedyś mówiono o telefonach. Aktualnie w naszych kieszeniach te urządzenia już są i nie odbiegają parametrami lub często przewyższają komponentami topowe marki. Być może dla samochodów wymaga to jeszcze czasu, ale pierwszy krok już zrobiono i widać że Chiny chcą też kawałek europejskiego tortu dla siebie.

Stylizacja i wygląd
Nie bez przyczyny to auto przypomina mi Range Rovera i tu okazuje się że projektantem tych dwóch aut był ten sam człowiek: Peter Matkin. Ten który współtworzył takie auta jak: Jaguar XJ XF XK a także Land Rovery i Range Rovery.
Na Chiński rynek Range Rover, Land Rover i Jaguar składane są w tej samej fabryce należącej do Cherry.

Porównanie z Range Roverem:
https://www.youtube.com/watch?v=mOPVqVkCkxc

Również w Malezji jest fabryka Cherry i poniżej film z produkcji tego auta:
https://www.youtube.com/watch?v=GT3Q-08LLzo

Wymiary i przestronność
Poniżej tak na szybko zrobione zestawienie, które może się przydać, jak ktoś zastanawia się nad zmianą auta.
Jaecoo 7 to kompaktowy SUV o długości 4,50 m – na pierwszy rzut oka wygląda na przestronne auto, idealne na rodzinne wypady. Z kolei Tucson, wiadomo – solidny i sprawdzony wybór w tym segmencie, oferuje równie dużo miejsca zarówno dla pasażerów, jak i bagażu.
Silniki i napęd
  • Jaecoo 7:
    - Silnik benzynowy 1.6 T-GDI, 147 KM, który powstał w kooperacji Cherry z AVL - w oryginale ma 194 KM i 290 Nm, ale ze względów ekologicznych wersja na EU ma tylko 147 KM - więc pewnie jest opcja przeprogramowania tego sterownika. Spalanie realne zimą w mieście 10-11 litrów.
    - Automatyczna skrzynia dwusprzęgłowa z 7 biegami z mokrymi sprzęgłami
    - Wersja Urban ma napęd na przód, a Offroad już 4x4 gdzie zastosowano dołączanie tyłu za pomocą elektronicznie sterowanego sprzęgła znajdującego się z tyłu (stąd bagażnik jest nieco mniejszy). Całkiem możliwe że to Haldex lub coś w tym stylu
    - Podstawowa cena: 139 900 zł (Urban), 157 900 zł (Offroad).
Rozmiar ogumienia 235/50 R19. Z przodu zastosowano dolne wahacze trójkątne i kolumnę mcPerson, a z tyłu jest układ wielowahaczony i to taki dosyć bogaty z piastami ze stopów lekkich. Podpora wału napędowego posiada aluminiową podstawę.
Nadwozie jest ocynkowane, ale nie w całości - brak ocynku np. na kolumnach zawieszenia (od góry).

Oglądanie auta od spodu
Rewelacji nie ma, konserwacja dość uboga i zalecają zrobienie dodatkowego zabezpieczenia - ciekawe co na to producent i gwarancja?
https://www.youtube.com/watch?v=UbDPVLkjUJE

Zimowy test spalania: https://www.youtube.com/watch?v=MvDSATi7y-o&t=1834s

Wyposażenie
Od razu rzuca się w oczy ten wielki tablet niczym z Tesli. Podobno działa to całkiem nieźle.
Tutaj Jaecoo mocno zaskakuje, bo w standardzie dostajesz naprawdę sporo:
  • 19-calowe felgi,
  • Klimatyzację dwustrefową,
  • System kamer 540°,
  • Bezkluczykowy dostęp,
  • Reflektory LED,
  • Panoramiczny dach,
  • Tapicerkę z ekoskóry,
  • 10,25" cyfrowe zegary i 13,2" ekran multimediów z Android Auto/Apple CarPlay.
Technologie i bezpieczeństwo
Jaecoo 7 ma wszystko, co dziś jest w standardzie, czyli:
  • Asystent pasa ruchu,
  • Adaptacyjny tempomat,
  • System unikania kolizji (przód i cofanie),
  • Monitorowanie martwego pola.
  • System kamer 540°
  • Reflektory LED
Jaecoo dorzuca jeszcze monitorowanie uwagi kierowcy i ostrzeganie, gdy auto przed Tobą ruszy, co może być przydatne w korkach.

Jeśli zależy Wam na bogatym wyposażeniu w atrakcyjnej cenie, to Jaecoo 7 wygląda jak bardzo ciekawa alternatywa.
Co sądzicie? Widzieliście Jaecoo na żywo? Dajcie znać, jakie macie opinie – może ktoś już miał okazję zrobić jazdę próbną?

Polskie wideo
BERLINAUTOTEST - mięso od 4 minuty:
https://www.youtube.com/watch?v=h0u9BoGWoo4

Ciekawy test Zachar'a na torze off-road:
https://www.youtube.com/watch?v=s3ilFovuvyE

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
Rok produkcji: 2024
Wersja: NX4
Kolor: Metaliczny

Re: Jaecoo 7 vs. Hyundai Tucson NX4

Post autor: Dreaminalist » 29 lis 2024, 17:06

Elektrycznie wysuwane klamki ( nie lubie ze względów bezpieczeństwa ) ; skrzynia DCT ( wole hydrokinetyka ) ; tablet zamiast przycisków na konsoli ( ergonomia , ale i bezpieczeństwo ) ; zaopatrzenie w części zamienne ( np. sprawdzałem właśnie na stronie Inter Cars-a i nie ma nic do Jaecoo ) ; niewiadoma utrata wartości po 3 , czy 5 latach ...
Chyba jeszcze nie jestem gotowy na chinską motoryzację :mrgreen:
Jestem dziadersem , który woli sprawdzone rozwiązania , dlatego ponownie wybrałem NX4 , no i chyba zrobiłbym to raz jeszcze :)
Ale z zaciekawieniem śledze temat samochodów z " kraju środka " :geek:

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Kontakt:

Post autor: Tucson » 30 lis 2024, 1:58

Chyba jeszcze niewielu jest gotowych. Sytuacja jest rozwojowa i na pewno wymaga czasu. Ciekawe w jakim kierunku to pójdzie?

Awatar użytkownika
myTucson
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: Shadow Gray/Abyss Black

Post autor: myTucson » 30 lis 2024, 8:57

Przy zwiększeniu zainteresowania klientów UE wprowadzi stosowne regulacje aby ceny chińczyków przestały być tak atrakcyjne jak obecnie.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

whyduck
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI MHEV
Rok produkcji: 2023
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: Biały

Post autor: whyduck » 30 lis 2024, 9:29

Ciekawy temat, ale większość dyskusji opiera się na jednym, czyli osób, które nie miały styczności, a ich obawy wyglądają tak samo.
Nie ma części (jak maja być jak to nowość, nowa marka nie model), utrata wartości (tutaj niewiadoma), awaryjność (ponownie spekulacja).

Mało się dyskutuje o samej konstrukcji, jej zaawansowaniu, właściwościach jezdnych, możliwościach czy naocznemu porównaniu w trakcie zwykłej eksploatacji.

Mam w pracy osobę, którą od kilku dni jeździ nowym MG HS, póki co jest bardzo zadowolona (bo nowość - wiadomo), ale już zaczyna dostrzegać drobne mankamenty, jak wieszający się infotainment (nie jest to tragedia, ujeżdzałem próbnie Formentora, w którym system zawiesił się dwa razy w ciągu godziny).
Na wiosnę szukając nowego auta, odbyłem kilkugodzinną jazdę próbną starszym HS, akurat powstał salon obok Hyundai, nie podobało mi się. Powodów było kilka. Gównie techniczne, a nie utrata wartości, czy brak części.

Skrzynia DCT to nie ta sama produkcja co w Hyundai/Kia. Nie każdy automat dwuprzęsłowy jest kiepski. DSG dq200 jest słaby, ale np. dq500 już całkiem dobry.
Silniki o podobnej nazwie, czyli T-GDI to też zupełnie inna konstrukcja.

Co się tyczy ceny. EU nie musi niczego blokować, bo europejskie marki siedzą w chinach mocna za sprawą spółek JV. taki VW sprzedaż ma największą właśnie tam.
Te chińskie marki są dość mocno dotowane przez ich rząd, stąd niższe ceny. Wejdą mocno do EU, sprzedaż im wzrośnie to ceny "znormalnieją". Ile obecnie kosztuje flagowy model Xiaomi? Duża różnica względem niechińskich marek?

PS: Polecam obejrzeć wczorajszy test jacka Balkana. Opla Corsy za 115 tysi, zobaczcie jakość: https://www.youtube.com/watch?v=Lyr8bNYEzp8

Awatar użytkownika
Speedor
Autor
Twój samochód: 1,6 GDI Style
Napęd 4x4: Tak
Kolor: PolarWhite

Post autor: Speedor » 30 lis 2024, 10:26

Takie same obawy były co do Hyundai, Kia.
Poczekajmy 5-6 lat w którym to kierunku pójdzie i obserwujmy poczynania chińskich marek.
Temat ciekawy.
Uważam że za te kilka lat chińskie marki będą stały obok Hyundai, Kia jak równy z równym.

Niby Hyundai niezawodny a silnik 1.6 GDI żłopie olej na potęgę. Także dajmy szanse wykazać się chińczykom.

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Kontakt:

Post autor: Tucson » 30 lis 2024, 15:34

W Poznaniu na Głogowskiej jest salon. Ja się tam przejadę i zobaczę to na żywo. Może nawet umówię jazdę próbną. Tucsona też kupowałem w ciemno, to był nowy/stary model też wszystko było dla mnie nowe wtedy. Z tym że Hyundai dał się już ociosać przez te X lat po wejściu na EU z takim badziejstwem jak Pony :D
Skrzynia z mokrymi sprzęgłami to akurat nie jest pójście w złą stronę. Ponoć to Getrag - więc nie powinno być źle.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 30 lis 2024, 18:37

Na razie ( jeszcze ) Jaecoo nie załapało się do zestawienia PZPM dotyczącego wyników pierwszych rejestracji >> Klik << , jednak MG jako jedyna chińska marka już tak.
Zaciekawiły mnie wyniki dla klientów indywidualnych , ponieważ są dla mnie bardziej wiarygodne.
W przypadku firm nie widać czy pierwsza rejestracja nie jest na dealera , co troszeczkę zniekształca obraz.
No i MG HS radzi sobie całkiem dobrze , ba ... miał nawet własną wielką chwilę w czerwcu ,
kiedy znalazł więcej nabywców niż Tucson ( Czerwiec 2024 - MG HS - 480 ; Hyundai Tucson - 395 ) :shock: ,
chociaż z drugiej strony sierpień i wrzesień okazały się już nie tak udane i HS nie załapał się do TOP 20 .
W ostatnim październikowym zestawieniu idą blisko siebie ( Pazdziernik 2024 - MG HS - 342 ; Hyundai Tucson - 393 ).
Myślę , że to co jest kluczem tutaj to zalegendowanie marki . To jest coś co odróżnia MG , od porażki z Borgwardem BX7 ( szacownej ,
ale już zupełnie zapomnianej marki ) . Problem w tym punkcie polega na tym , że również w przypadku Jaecoo nie za bardzo wiemy z czym tą markę kojarzyć :?
To pierwsza rzecz która marketingowcy powinni wziąść na tapet :roll:

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu