Tucson TL
Instalacja gazowa 1.6 GDI i 1.6 T-GDI
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
Re: Instalacja gazowa 1.6 GDI i 1.6 T-GDI
krisman przeczytałeś dokładnie ? kumpel odprowadza podatek, czyli umowa spisana i wynajem jest legalny i co z tego ? z tego ma to, że płaci za swoją inwestycję , podatki i koszty utrzymania ...
Tak naprawdę to wychodzi na to, że jak wynajmuje się legalnie i wynajmujący nie płaci to nic nie zrobisz.
Jeżeli nie masz umowy, możesz gościa chwycić za kołnierz i go z wlasnego mieszkania wyprowadzić. Inaczej, mając z nim umowę moze to on Ciebie pozwać za zakłócenie miru domowego.
Jeżeli nie masz umowy, możesz gościa chwycić za kołnierz i go z wlasnego mieszkania wyprowadzić. Inaczej, mając z nim umowę moze to on Ciebie pozwać za zakłócenie miru domowego.
Nie pisałem o twoim kumplu, tylko o częstych praktykach. Ja czytam dokładnie i staram się ze zrozumieniem.
Julek nie masz racji, akurat to prawo działa i nie ma znaczenia czy ten ktoś jest tam jeszcze zameldowany. Procedura jest jak to w naszym kraju, na bruk a resztę to niech sobie dochodzą, jesteś tu na prawie.
Julek nie masz racji, akurat to prawo działa i nie ma znaczenia czy ten ktoś jest tam jeszcze zameldowany. Procedura jest jak to w naszym kraju, na bruk a resztę to niech sobie dochodzą, jesteś tu na prawie.
Mnie to na szczęście nie dotknęło, ale sam chciałem wynająć mieszkania. Wycołałem się z tego kiedy zacząłem drążyć temat w sieci.Fred.X pisze:krisman przeczytałeś dokładnie ? kumpel odprowadza podatek, czyli umowa spisana i wynajem jest legalny i co z tego ? z tego ma to, że płaci za swoją inwestycję , podatki i koszty utrzymania ...
Sorry, że drążę nie n/t.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Dla tego powstał "najem okazjonalny", bo była z normalnymi umowami masa cyrków.
Chciałbym abyś miał rację, ale w tym wypadku muszę Ciebie zasmucić. To nic nie daje o czym pisałeś. Znam temat dokładnie..krisman pisze:Nie pisałem o twoim kumplu, tylko o częstych praktykach. Ja czytam dokładnie i staram się ze zrozumieniem.
Od bodajże 3 lat wszystko się zmieniło. A zaczęło się przez afery z czyscicielami kamienic.
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
krisman wiem, że sporo idzie na tzw "łatwiznę" i wynajmują bez żadnej umowy , to wtedy ich ryzyko, ale to jak są traktowani ludzie ,którzy robia to uczciwie to jest normalnie dzungla , ja miałem taki plan z powierzchniami (sklepy, działalność, mali wytwórcy itp) ale juz mnie kumpel dawno uświadomił ... nie tędy droga
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Prawdę mówiąc silnik 1,6GDI spala niewiele. Do końca nie wiem czy jest sens instalacji LPG w tym silniku.
W przypadku nowego auta instalkę założymy po gwarancji w 5 roku użytkowania. Przez kolejny rok czy półtora będzie nam się zwracać. I już mamy 6-7 lat auta. Zaczynamy zarabiać na LPG w 7 roku eksploatacji. Wg mnie byśmy musieli jeździć tym autem minimum 8-9 lat by miało to sens.
Inaczej w silniku 1,6 T-GDI ale tu ryzyko że turbina padnie po 80-90 tys.km i kilka tysięcy trzeba szykować na naprawę.
Auta z T-GDI będą za kilka lat mniej warte na rynku wtórnym niż te ze zwykłym GDI. Będzie ryzyko zakupu auta z wyeksploatowaną turbiną. A tak będzie że będą się pozbywać aut uturbionych przed 100 tys.km przebiegu. Niech naprawiają następni..
W przypadku nowego auta instalkę założymy po gwarancji w 5 roku użytkowania. Przez kolejny rok czy półtora będzie nam się zwracać. I już mamy 6-7 lat auta. Zaczynamy zarabiać na LPG w 7 roku eksploatacji. Wg mnie byśmy musieli jeździć tym autem minimum 8-9 lat by miało to sens.
Inaczej w silniku 1,6 T-GDI ale tu ryzyko że turbina padnie po 80-90 tys.km i kilka tysięcy trzeba szykować na naprawę.
Auta z T-GDI będą za kilka lat mniej warte na rynku wtórnym niż te ze zwykłym GDI. Będzie ryzyko zakupu auta z wyeksploatowaną turbiną. A tak będzie że będą się pozbywać aut uturbionych przed 100 tys.km przebiegu. Niech naprawiają następni..
@Speedor, zgadzam się z Tobą całkowicie.