Tucson TL
Instalacja gazowa 1.6 GDI i 1.6 T-GDI
Re: Instalacja gazowa 1.6 GDI i 1.6 T-GDI
Spalanie diesla również jest "sporo mniejsze" niż LPG
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 30tys km
- Kolor:
"Dodatkowo dogadałem się z dilerem, że jeżeli ew. usterka silnika nie będzie wprost swiązana z LPG podejdą do mnie z pewną wyrozumiałością"
Pewnie tyle ze będą Ci współczuć
Pewnie tyle ze będą Ci współczuć
Hyundai Tucson 1.6 GDI comfort
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI Comfort 2WD 2016r.
- Kolor: Biały
Gdyby nie to, że trzeba częściej tankować (400-450 km) to bym nie wiedział, że mam auto na gaz.
Pewnie, że jeździłem w duże mrozy. Żadnej różnicy.
Średnie spalanie z pierwszych 4 tys. km to 9.3 wg komputera: warszawskie korki, jazda pozamiejska tylko autostradami 140-160kmh. Spalanie gazu wychodzi lekko powyżej 10 litrów.
Wczoraj zrobiłem 150 km dookoła Warszawy w tempie mocno relaksującym. Wg komputera wyszło 7.0 l/100km.
Ogólnie do tej pory same pozytywy i jeden negatyw (cena).
Co do gwarancji - może tak być, że dealer się wypnie, ale po to kupiłem dodatkowe ubezpieczenie. Do tego w rankingach awaryjności Hyundai stoi bardzo wysoko, powinno być dobrze .
Pewnie, że jeździłem w duże mrozy. Żadnej różnicy.
Średnie spalanie z pierwszych 4 tys. km to 9.3 wg komputera: warszawskie korki, jazda pozamiejska tylko autostradami 140-160kmh. Spalanie gazu wychodzi lekko powyżej 10 litrów.
Wczoraj zrobiłem 150 km dookoła Warszawy w tempie mocno relaksującym. Wg komputera wyszło 7.0 l/100km.
Ogólnie do tej pory same pozytywy i jeden negatyw (cena).
Co do gwarancji - może tak być, że dealer się wypnie, ale po to kupiłem dodatkowe ubezpieczenie. Do tego w rankingach awaryjności Hyundai stoi bardzo wysoko, powinno być dobrze .
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson
- Kolor: biały
Instalacje lpg do wtrysku bezpośredniego występują w 2 typach.
Wtrysk gazu w fazie ciekłej.
Takie są instalacje holendertskie np. Prins, Vialle. Sprawują się podobno bardzo dobrze jednak są potwornie drogie bo średni koszt montażu wynosi 9000 - 10 000zł.
Dodatkowo nawala w nich pompa gazu która jest potwornie droga.
Wtrysk bezpośredni LPG z dotryskiem benzyny. W tym segmencie instalacje bezpośredniego wtrysku LPG oferują co najmniej 2 polskie firmy.
Mamy : Stag 400DPI oraz KME Nevo Sky Direct.
Podobno Hyundai Tucson wymaga trochę ponad 1 litr benzyny /100km.
Wielką zaletą polskich instalacji jest cena. Można je zamontować spokojnie za 4000-4500zł.
Jeżeli komuś nie przeszkadza, że ten 1-2 litry benzyny trzeba spalić to montaż polskiej instalacji powiedzmy Nevo Sky Direct do bezpośredniego wtrysku LPG ma sens.
Bo płacenie 9-10 tysiecy to moim prywatnym zdaniem totalny bezsens, ale kto bogatemu zabroni
Wtrysk gazu w fazie ciekłej.
Takie są instalacje holendertskie np. Prins, Vialle. Sprawują się podobno bardzo dobrze jednak są potwornie drogie bo średni koszt montażu wynosi 9000 - 10 000zł.
Dodatkowo nawala w nich pompa gazu która jest potwornie droga.
Wtrysk bezpośredni LPG z dotryskiem benzyny. W tym segmencie instalacje bezpośredniego wtrysku LPG oferują co najmniej 2 polskie firmy.
Mamy : Stag 400DPI oraz KME Nevo Sky Direct.
Podobno Hyundai Tucson wymaga trochę ponad 1 litr benzyny /100km.
Wielką zaletą polskich instalacji jest cena. Można je zamontować spokojnie za 4000-4500zł.
Jeżeli komuś nie przeszkadza, że ten 1-2 litry benzyny trzeba spalić to montaż polskiej instalacji powiedzmy Nevo Sky Direct do bezpośredniego wtrysku LPG ma sens.
Bo płacenie 9-10 tysiecy to moim prywatnym zdaniem totalny bezsens, ale kto bogatemu zabroni
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Opłacalność będzie zależna od wykręcanych kilometrów. Jeżeli ktoś robi przebiegi roczne 50.000km i więcej, to nawet te 10.000 zł w miarę szybko się zwróci, ale przy przebiegach 15-20 tyś km, to zdecydowanie brałbym tańszą instalację.
1.6 T-GDI 4WD Comfort
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.7
- Kolor: Biały
Dokładnie, ja mam starsze auto, tańszą instalację a do tego polską optimę i mi się to zwróciło po około 7 miesiącach a więc w moim przypadku było na pewno warto
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Jak skończy się gwarancja Polacy będą masowo zakładać LPG do Tucsona benzynowego.
Obecne ceny instalacji wtrysku ciekłego gazu V lub VI generacji są wysokie. Za kilka lat będą kosztowały pewnie 3-4 tys. To tylko kwestia czasu jak pojawią się pierwsze Tucsony z LPG.
https://www.youtube.com/watch?v=c809BakI0RE
Obecne ceny instalacji wtrysku ciekłego gazu V lub VI generacji są wysokie. Za kilka lat będą kosztowały pewnie 3-4 tys. To tylko kwestia czasu jak pojawią się pierwsze Tucsony z LPG.
https://www.youtube.com/watch?v=c809BakI0RE
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Przy przebiegach które pokazują na forum użytkownicy nawet w cenie 3000zł jest to bez sensu
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
Instalacja marki Zenit dedykowana do GDi z montażem 4500 pln, więc dramatu niema , moi instalatorzy powiedzieli, żeby się wstrzymać na około 2 lata , poczekać zobaczyć jak się rynek ukształtuje