Tucson NX4
HEV i tryby pracy

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika w Tucson NX4? Napisz tutaj.
XHEV
Świeżak
Twój samochód: HEV MY25 2WD
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Shimmerling silver

HEV i tryby pracy

Post autor: XHEV » 11 lut 2025, 8:04

Cześć,

Posiadam od 3 tygodni HEV MY25 ze skrzynią 6AT napęd na przód. Pytanie do posiadaczy hybryd. Do tej pory przy wciśnięciu start auto startowało na prądzie, przy cofaniu również tryb EV i generalnie podczas jazdy miejskiej dość chętnie przełączało się w tryb elektryczny. Ostatnie dni obserwuje, że auto po starcie na EV przełącza się na benzynę oraz nawet na wstecznym nie przeskakuje na EV. Ponadto podczas jazdy miejskiej również mniej chętnie pracuje na EV. Bateria praktycznie pełna.
Auto startuje z garażu gdzie nie ma mniej niż 5 stopni. Tryb ECO. Jakieś pomysły, podpowiedzi ?

maciejm
Forumowicz
Twój samochód: hybrid
Napęd 4x4: Tak
Kolor: sunset red

Re: HEV i tryby pracy

Post autor: maciejm » 11 lut 2025, 8:45

Wydaje mi się, że to zależy od temperatury zewnętrznej. Przy niskich temperaturach silnik mniej chętnie przełącza się w tryb EV. Dla przykładu: również samochód garażowany, w wiosna/lato trasa do pracy spalanie 5/6 litrów. Zima/niskie temperatury nie schodzę poniżej 8l.

XHEV
Świeżak
Twój samochód: HEV MY25 2WD
Kolor: Shimmerling silver

Post autor: XHEV » 11 lut 2025, 12:10

Dzięki za info.

Co mnie zastanawia to:
1. Czy zawsze hybryda powinna odpalić na prądzie (temp dodatnie postój w garażu) ?
2. Podczas cofania preferowany powinien być tryb elektryczny ?

Nie widzę powodu żeby z dnia na dzień logika działania hybrydy się zmieniła vs te poprzednie 3 tyg. pogoda taka sama. Jazda typowo miejska.

CoBrA
Świeżak
Twój samochód: N-Line HEV 4WD MY2025
Kolor: Ultimate red /Abyss black

Post autor: CoBrA » 21 lut 2025, 13:09

Silnik odpala się w celu dogrzania akumulatora, latem to zjawisko tez może występować

Krampus
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
Kolor: Biały

Post autor: Krampus » 21 lut 2025, 13:49

XHEV pisze:
11 lut 2025, 8:04
.... Pytanie do posiadaczy hybryd. Do tej pory przy wciśnięciu start auto startowało na prądzie, przy cofaniu również tryb EV i generalnie podczas jazdy miejskiej dość chętnie przełączało się w tryb elektryczny.
Mój stoi w garażu, w którym temperatura raczej nie spada poniżej zera. I ... w lecie z reguły startuje w trybie elektrycznym i przejeżdża tak kilkaset metrów. Jak się robi chłodniej,(poniżej 10 stopni) to nie ma reguły. Bardzo często uruchamia się w trybie spalinowym i po sekundzie, dwóch, przełącza na elektryk.
Co ciekawe, stan naładowania baterii wydaje się nie mieć na to wpływu. Jak jest bardzo zimno, to potrafi przejechać kilka kilometrów tylko na silniku spalinowym.

I jeszcze jedna obserwacja: mam cały czas włączoną klimatyzację i w poprzednie zimy ustawiałem temperaturę na 20,5 - 22.0. Tej zimy zacząłem po mieście jeździć przy ustawionej temperaturze 20.0 i mam wrażenie (przechodzące w pewność), że samochód znacznie częściej przełącza się w tryb elektryczny. Spalanie jest oczywiście wyższe niż przy ciepłych dniach ale niższe nawet o litr niż przy ustawieniu temperatury o pół stopnia więcej.

arbi
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
Kolor: 2 kolorowy

Post autor: arbi » 24 lut 2025, 10:45

jak wyłączycie nawiew to w zasadzie cały czas jeździ na elektryku, aż do baterii < 25%

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca
Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
Kolor: Shadow Gray/Abyss Black

Post autor: myTucson » 24 lut 2025, 19:16

Chcesz powiedzieć, że największy złodziej prądu to wentylator :D
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

Cezary
Forumowicz
Twój samochód: Tucson

Post autor: Cezary » 25 lut 2025, 11:45

myTucson pisze:
24 lut 2025, 19:16
Chcesz powiedzieć, że największy złodziej prądu to wentylator :D
Silnik spalinowy daje ciepło

craft
Świeżak
Twój samochód: Kona FL SMART
Skrzynia: Automat DCT
Paliwo: Benzyna
Kolor: Czerwony

Post autor: craft » 25 lut 2025, 14:40

Tak samo jest w hybrydowych Toyotach. Silnik spalinowy dogrzewa wnętrze. Na długiej trasie śmiało można ustawić na 22-23 stopnie i grzeje ok przez to, że prawie 75% to spalinowy. Przy jeździe miejskiej ja zawsze ustawiam między 17 a 18 stopni w kabinie w zależności od temperatury na zewnątrz, bo i tak jedzie się w kurtce, więc nie potrzeba ciepła a spalinowy odpala się rzadko i rzutuje to na niskie spalanie. Jeszcze tym bardziej na krótkich odcinkach.
Ja osobiście nigdy nie rozumiem tego ustawiania klimy na 22 stopnie jak siedzimy w kurtkach i czapkach - ja bym się ugotował w takim aucie :D

Cezary
Forumowicz
Twój samochód: Tucson

Post autor: Cezary » 26 lut 2025, 10:52

craft pisze:
25 lut 2025, 14:40
Tak samo jest w hybrydowych Toyotach. Silnik spalinowy dogrzewa wnętrze. Na długiej trasie śmiało można ustawić na 22-23 stopnie i grzeje ok przez to, że prawie 75% to spalinowy. Przy jeździe miejskiej ja zawsze ustawiam między 17 a 18 stopni w kabinie w zależności od temperatury na zewnątrz, bo i tak jedzie się w kurtce, więc nie potrzeba ciepła a spalinowy odpala się rzadko i rzutuje to na niskie spalanie. Jeszcze tym bardziej na krótkich odcinkach.
Ja osobiście nigdy nie rozumiem tego ustawiania klimy na 22 stopnie jak siedzimy w kurtkach i czapkach - ja bym się ugotował w takim aucie :D
Popieram i potwierdzam

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu