Tucson TL
Hałasująca klapa na nierównościach
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 Gdi Style
- Kolor: Polar White
Re: Hałasująca klapa na nierównościach
Witam wszystkich. Od kilku dni przy każdym najechaniu na lekkie nierówności bądź przy ostrzejszym zakręcie słyszę jakieś stukoty dochodzące z bagaznika. Powycigałem co się dało i problem nadal występuje. Przy pomocy mojej drugiej połówki doszedlem, że dziwne trzaski dochodzą z klapy bagaznika. Sprawdzałem czy występuje luz przy zamkniętej jak i otwartej klapie ale nie wyczulem nic takiego. Przez chwilę nawet pomyślałem, że być dostała się gdzieś wewnątrz woda, która przymarzla przy tych mrozach i tłucze się teraz.
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Niektórym kolegom hałasowała podłoga bagażnika, wyciągałeś na próbę? Inną przyczyną, tak jak piszesz, może być klapa. Spróbuj wykręcić trochę gumowe odbojniki na klapie. Może się trochę ciężej zamykać, ale powinno przestać stukać.
1.6 T-GDI 4WD Comfort
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 2016 2,0 GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna/LPG
- Kolor: Niebieski R5U
tez mam halas z tylu i wydaje mi się ze to plastiki klapy , na innym forum wyczytalem ze czasem halasuje lotka spoiler klapy. U góry klapy sa cztery zaślepki i pod nimi sruby mocujace lotke podobno te srubki sie odrecaja i u mnie wlasnie jedna sie odrecila i chyba wpadla do srodka z lewej strony. Pytanko ktos rozbieral te boczki plastikowe nie wiem czy z boku ta srubka zostala jak wpadla przez dziure do srodka czy glebiej. Ma ktos moze instrukcje jak rozebrac plastiki klapy ?? Wiem ze górny na sile sie wyciaga i mi wyszedl a dolny zauwazylem ze ma dwie sruby jest jakas kolejosc sciagania sa jakies sruby do odrecenia??
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
Przerabiałem u siebie w Sportage wszystkie wspomniane opcje Pod podłoga bagażnika mam podklejone gumki (uszczelki), rozbierałem tapicerkę klapy, mocowałem dyndające w niej kable i wtyczki, solidnie zamocowałem koło zapasowe, lewarek i wszystkie graty, poprawiałem gniazdo pasa bezpieczeństwa, regulowałem odboje, dawałem amortyzatory na prowadnicę zamka, cuda robiłem - a i tak klapią klapki wyrównania ciśnienia.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Nie chcę robić offtopu, ale z tym hałasem to różnie jest, jak kupiłem samochód zaczął mi stukać po kilku tysiącach kilometrów na nierównościach, tak dziwnie dźwięk się rozchodził, że myślałem, że to z pod maski, raz z dołu a raz z bagażnika - okazało się, że włożyłem okulary do schowka i to cholerstwo tak stukało, wyjąłem problem ustał, przerabiane było na wielu forach podobno, ale niekoniecznie musi tak być u Ciebie