Ogólnie do wiązki jest załączona obrazkowa instrukcja podłączenia, ale jak wiadomo Polak czyta instrukcję, jak już coś nie działa...
1. Zaczynamy od opróżnienia bagażnika do gołej blachy, roleta osłaniająca bagaż też idzie na bok...
2. Zdejmujemy osłonę tylnej ściany bagażnika, dwa kołki do wyjęcia na pionowej płaszczyźnie, i wyciągamy do góry (też są zatrzaski)...
3. Wyciągamy siedzisko tylnej kanapy, najpierw ciągniemy za boczne, potem za przednią krawędź siedziska do góry, wyskoczy z zaczepów, wypinamy wiązkę czujników nacisku, i wiązki podgrzewania...
4. Kluczem 14 odkręcamy cztery śruby mocujące konstrukcję wsporczą lewej części oparcia tylnej kanapy, do wypięcia dwie wtyczki przy klamrach pasów, wyciągamy oparcie ze stelażem...
5. Tym samym kluczem wykręcamy śrubę mocowania lewego tylnego pasa bezpieczeństwa do podłogi (metalowe ucho tego mocowania przeszkadza w zdjęciu plastikowej osłony lewego nadkola)...
6. Zdejmujemy osłonę progu w lewych tylnych drzwiach ( wywinąć uszczelkę i ciągnąć do góry podważając ściągaczem tapicerki, zatrzaski są wciśnięte pionowo właśnie od strony bliższej uszczelce)...
7. Odkręcamy wkrętakiem krzyżowym cztery wkręty mocujące osłonę nadkola...
8. Wyjmujemy osłonę nadkola, zaczynamy od tyłu, po odchyleniu odpinamy wiązkę zasilania lampki bagażnika i wiązkę zasilania gniazda 12V...
9. Czas na piwo...
10. Zdejmujemy osłonę mocowania tylnej lewej lampy, odkręcamy dwa wkręty mocujące lampę, wyjmujemy ją i odpinamy wtyczkę...
11. Wpychamy do wnętrza nadkola wiązkę od lampy razem z gumą uszczelniającą przepust...
12. Czyścimy cała odkrytą przez lampę powierzchnię nadwozia naszego Heńka...
13. Wiązkę przewodów do haka wyciągamy przez przepust zaczynając od przełożenia złącza prawej lampy (oczywiście z bagażnika na zewnątrz

14. Teraz z lewej strony auta mamy na zewnątrz część wiązki, wpuszczamy ją w zderzak otworem który normalnie jest zakryty przez lampę, do momentu aż zostanie nam "na widoku" tylko wtyczka do lampy, podłączamy lampę, montujemy, zakładamy osłonę mocowania...
15. Wykręcamy prawą lampę, czyścimy miejsce po lampie...
16. Zdejmujemy dwa "pudełka na błoto" za tylnymi nadkolami (pod samochodem), w lewym powinniśmy znaleźć to co parę minut temu upchaliśmy...
17. Przeciągamy wiązkę na prawą stronę auta, w komplecie są trytytki do podpięcia jej do belki haka...
18. Tak jak po lewej stronie otworem w zderzaku opuszczamy w dół tym razem sznurek i wciągamy nim wiązkę
19. Wiązka ma wtyczkę do lampy i gniazdo do wpięcia wtyczki instalacji samochodu, łączymy, zakładamy lampę i zaślepkę...
20. Gdzieś w okolicy gniazda przyczepy wisi pod samochodem "ogon" który podłączamy do gniazda według schematu załączonego do instrukcji...
21. Wracamy do bagażnika, gdzie mamy resztę wiązki, podłączamy wtyczkę lewej lampy (tą którą wepchnęliśmy w punkcie 11) do gniazda w wiązce haka, dwa przewody "masowe" wiązki, zakończone oczkami fi 6mm przykręciłem pod śrubę mocowania napędu rygla klapki wlewu paliwa, ale jak ktoś lubi wiercić w swoim aucie to ogranicza go tylko wyobraźnia...
22. W komplecie są dwa moduły z różnymi wtyczkami, i taśma klejąca dwustronna, podłączamy wtyczki i przyklejamy moduły wewnątrz błotnika (nie kleiłem do nadkola bo nie byłem pewien czy nie będą odpychały osłony)...
23. Zostały nam do podłączenia dwa pojedyncze krótkie przewody bez końcówek i długi odcinek przewodu dwużyłowego z zarobionymi końcówkami.
Te dwa krótkie oznaczone są różnymi kolorami i są to przewody do połączenia z przewodem zasilającym tylne światła przeciwmgielne, a kolory są różne, bo jeden łączymy z instalacją w kierunku włącznika, a drugi z
instalacją w kierunku lamp ( opis kolorów w instrukcji). Podłączamy je do przeciętego przewodu zasilającego tylne światłą przeciwmgielne, u mnie to jest zielony przewód z wiązki wchodzącej w zderzak, wiązka do
przeciwmgielnych i czujników cofania. Przewód zlokalizowany za pomocą multimetru i igły, łatwiej chyba się nie da. W zestawie są dwie tulejki do zaciśnięcia połączeń...
24. Został nam już tylko ten długi dwużyłowy przewód, musimy go doprowadzić po lewym progu do przedniej grodzi, nie wypinałem wszystkich osłon, podważałem je lekko od strony podłogi i ułożyłem przewód.
Docieramy z nim do miejsca gdzie jest linka otwierania pokrywy silnika, a obok niej gumowe uszczelnienie przejścia grubej wiązki elektrycznej do komory silnika. Do sznurka mocujemy taśmą izolacyjną nasz kawałek
drutu, do drugiego końca sznurka taśmą mocujemy zarobione końcówki przewodów wiązki haka. Trzeba uważać żeby tych końcówek nie odkształcić, bo są to elementy gniazda bezpiecznika.
Przebijamy drutem uszczelkę przepustu, blisko zewnętrznej krawędzi, bo tam jest cieńsza guma, wpychamy drut ile się da, i idziemy go szukać w komorze silnika...
25. W 1.7 CRDI wychodzi pod filtrem paliwa, wciągamy delikatnie ile się da, u mnie akurat wystarczyło przewodu na tyle, że po poskładaniu dwóch oprawek bezpieczników (oczywiście z zestawu wiązki) podłączyłem się
pod śrubę M6 w skrzynce bezpieczników w komorze silnika...
26. Wkładamy w zmontowane oprawki dwa bezpieczniki 10A, sprawdzamy światła, składamy wszystko w odwrotnej kolejności...
27. Drugie piwo...
Szerokiej drogi Wszystkim.