Wszystko w ramach gwarancji. Jedynym kosztem było trochę wyjeżdżonego przez serwis paliwa w ramach testowania. Coś tam uzupełnili ale nie wszystko.
Tucson TL
DPFy w naszych silnikach diesla
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 2.0 CRDI 136KM
- Kolor: Czarny
Re: DPFy w naszych silnikach diesla
-----------------------------------------
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam,
Marek
-
- Nowicjusz
No więc tak. Obecnie jeżdżąc w trybie miasto+20km trasy DPF dopala się po ok 160km, dopalanie trwa ok 20km czyli razem cykl jest 180km.
W trasie - autostrada przejechałem 250km pomiędzy dopalaniami i dopalał się przez 20km (w trybie miejskim bo trasa się skończyła).
Przed naprawą dopałał się po 50-60km a somo dopalanie trwało nawet 30-40km.
Bezpośrednio po dopalaniu na wolnych obrotach na postoju ciśnienie na DPF jest ok 10-20PSI, przed naprawą było to 50PSI.
Samo dopalanie tez mam wrażenie że odbywa się inaczej. Pod koniec otwiera się już EGR i nie jest dolewane paliwo a temperatura na DPF utrzymuje się >600C jescze przez 2-3km - Wyglada to więc tak jakby DPF dopalał sie już samoczynnie - jak skończy - temperatura spada dość szybko do ok 300C
Genralnie więc jest radykalna poprawa. Trudno powiedzieć oczywiście czy pomogło umycie chemią DPF'a czy jednak te uszkodzone wtryski powodowały takie dymienie że cały program dopalania sobie z tym nie radził.
Czas pokaże na ile to starczy - gwarancji mam jeszcze trochę ponad rok.
W trasie - autostrada przejechałem 250km pomiędzy dopalaniami i dopalał się przez 20km (w trybie miejskim bo trasa się skończyła).
Przed naprawą dopałał się po 50-60km a somo dopalanie trwało nawet 30-40km.
Bezpośrednio po dopalaniu na wolnych obrotach na postoju ciśnienie na DPF jest ok 10-20PSI, przed naprawą było to 50PSI.
Samo dopalanie tez mam wrażenie że odbywa się inaczej. Pod koniec otwiera się już EGR i nie jest dolewane paliwo a temperatura na DPF utrzymuje się >600C jescze przez 2-3km - Wyglada to więc tak jakby DPF dopalał sie już samoczynnie - jak skończy - temperatura spada dość szybko do ok 300C
Genralnie więc jest radykalna poprawa. Trudno powiedzieć oczywiście czy pomogło umycie chemią DPF'a czy jednak te uszkodzone wtryski powodowały takie dymienie że cały program dopalania sobie z tym nie radził.
Czas pokaże na ile to starczy - gwarancji mam jeszcze trochę ponad rok.
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam,
Marek
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Czy jakieś różnice w spalaniu zauważyłeś po tej akcji?
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
- Kolor: Biały
Skąd masz takie dokładne obserwacje?
-
- Nowicjusz
Co do spalania spadło o jakieś 0,4-0,5 - ale za mało jeszcze przejechałem, do tego trochę po mieście, trochę autostradą. Musi być mniej, bo w czasie dopalania DPF spalanie jest na poziomie 8,5-9.0 gdzie normlanie na tej samej trasie to jakieś 6.5-7.0.
Obserwacje mam z aplikacji Torque + Interfejs OBD. Wystarczy dwa czujniki monitorować:
- sensor EGTB1S2 - temperatura spalin za DPF - w czasie dopalania wychodzi ponad 550C, normalnie max 450 ale zwykle mniej
- sensor EGR - stopień otwarcia zaworu EGR - w czasie dopalania jest cały czas na 0, normalnie skacze, a 0 pojawia się tylko przy hamowaniu silnikiem i mocnym przyspieszaniu.
Dodatkowo:
- sensor DPFPres - ciśnienie spalin przed EGR (tak to interpretuję ) - wskazanie ciekawe na wolnych obrotach, na czystym filtrze jest 10-20PSI - w czasie jazdy bardzo skacze
- sensor FuelRate - to jest jakieś spalanie na minutę chyba ale głowy nie dam. W każdym razie na wolnych obrotach jest 0.5-0.7 a przy dopalaniu 1.5-1.7 no i przy dopalaniu nie spada na 0 w czasie hamowania silnikiem. To widzimy tez na wskaźniku chwilowego spalania.
Obserwacje mam z aplikacji Torque + Interfejs OBD. Wystarczy dwa czujniki monitorować:
- sensor EGTB1S2 - temperatura spalin za DPF - w czasie dopalania wychodzi ponad 550C, normalnie max 450 ale zwykle mniej
- sensor EGR - stopień otwarcia zaworu EGR - w czasie dopalania jest cały czas na 0, normalnie skacze, a 0 pojawia się tylko przy hamowaniu silnikiem i mocnym przyspieszaniu.
Dodatkowo:
- sensor DPFPres - ciśnienie spalin przed EGR (tak to interpretuję ) - wskazanie ciekawe na wolnych obrotach, na czystym filtrze jest 10-20PSI - w czasie jazdy bardzo skacze
- sensor FuelRate - to jest jakieś spalanie na minutę chyba ale głowy nie dam. W każdym razie na wolnych obrotach jest 0.5-0.7 a przy dopalaniu 1.5-1.7 no i przy dopalaniu nie spada na 0 w czasie hamowania silnikiem. To widzimy tez na wskaźniku chwilowego spalania.
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam,
Marek
-
- Nowicjusz
Kolejna aktualizacja - przejechane 1200 km w trasie. DPF dopalał się 3 razy. Odcinki przejechane pomiędzy dopalaniami to 380, 200, 180 i teraz jest ponad 300 i się jeszcze nie dopalał. Wydaje się więc że naprawili.
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam,
Marek
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,7 Comfort 2WD
- Kolor: Biały
Witam , wgrywali ci jakąś aktualizację do DPF a ,bo ja dziś jadę niech zobaczą ,bo zaczął wypalac jak chce
- lukpep
- Forumowicz
- Twój samochód: 2.0 4WD N LINE
- Kolor: Micron grey
Raczej nie ma szansy zeby przez 2k km mi nie wypalil sie ani razu prawda? (pierwsze 2k km dodam).
Bo przyznam ze nie zauwazylem zadnego z opisywanych przez Was objawow trwajacego wypalania - wiec albo sie nie wypalal albo jest to tak nieinwazyjny proces ze nawet go nie zarejestrowalem (ewentualnie ja jestem tak nieuwaznym kierowca
).
Bo przyznam ze nie zauwazylem zadnego z opisywanych przez Was objawow trwajacego wypalania - wiec albo sie nie wypalal albo jest to tak nieinwazyjny proces ze nawet go nie zarejestrowalem (ewentualnie ja jestem tak nieuwaznym kierowca

- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Na początku eksploatacji naprawdę rzadko mi się wypalał. Albo tego nie zauważałem.
Obecnie, przy blisko 40 000 km przebiegu, wypala się co 150-450 km.
Obecnie, przy blisko 40 000 km przebiegu, wypala się co 150-450 km.
-
- Nowicjusz
Nic na ten temat nie wiem. Mówili jedynie o wymianie dwóch wtryskiwaczy i czyszczeniu chemicznym DPF'a. Czyszczenie DPF i diagnostka wtrysków była wykonywana w jakiejś zewnętrznej specjalistycznej firmie i trwało to ponad tydzień. Akurat wpasowało mi to w termin wylotu na wakacje i po prostu zostawiłem im auto na 2 tygodnie, odebrałem zrobione.
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam,
Marek