DPF - jak poznać kiedy się wypala?
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: szary
Re: DPF - jak poznać kiedy się wypala?
A jakie są szanse że serwis może dowiedzieć się że został wpięty interfejs i robić z tego problemy np z gwarancją ?
Dpf - świetny artykuł w Gazecie Wyborczej z 9 października str.6 "Duży Format". Wypalanie, wycinanie, kontrole i co będzie za chwilę z benzyniakami...
Zbliżają się czasy rządzenia hybryd i elektrycznych silników.
Częściowo artykuł na stronie: http://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290, ... rects=true
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Zbliżają się czasy rządzenia hybryd i elektrycznych silników.
Częściowo artykuł na stronie: http://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290, ... rects=true
Wysłane przy użyciu Tapatalka
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 2.0 CRDI AT 4WD
- Kolor:
to ponawiam prośbę o link do OBD2 dla Tucsona z Navi i IPhone SE
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
U siebie jakoś nie zauważam wypalania. Nie objawia się też niczym na wskaźniku spalania.
Raz tylko zdarzyło mi się, że po przyjeździe czuć było swąd.
Raz tylko zdarzyło mi się, że po przyjeździe czuć było swąd.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Sonata
- Kolor: Granatowy
Witam wszystkich
Jestem tu nowy i choć nie posiadam Tucsona to chciałbym się podpiąć do tej dyskusji.
W mojej Sonacie mam od kilku dni problem z DPF wyskakuje mi błąd P1405 P2002 i czasem P0473, szukam rozwiązania i chciałem podpiąć mojego ELMA wersja 1,5 z torque, lecz nie mam odczytów z DPF i czujnika temperatury.
Pytanie moje jest takie: czy elm jest zbyt słaby, czy Komputer w mojej Sonacie 06r. jest zbyt tary?
Dodam że podpinałem ją do stacji diagnostycznej DELPHI i odczyt był zerowy z czujnika ciśnień.
Myślałem że to on padł ale wykluczyłem taką sytuacje podpinając wężyki na odwrót- po chwili wywaliło błąd na desce P0472.
bardo proszę o wasze złote myśli.
Jestem tu nowy i choć nie posiadam Tucsona to chciałbym się podpiąć do tej dyskusji.
W mojej Sonacie mam od kilku dni problem z DPF wyskakuje mi błąd P1405 P2002 i czasem P0473, szukam rozwiązania i chciałem podpiąć mojego ELMA wersja 1,5 z torque, lecz nie mam odczytów z DPF i czujnika temperatury.
Pytanie moje jest takie: czy elm jest zbyt słaby, czy Komputer w mojej Sonacie 06r. jest zbyt tary?
Dodam że podpinałem ją do stacji diagnostycznej DELPHI i odczyt był zerowy z czujnika ciśnień.
Myślałem że to on padł ale wykluczyłem taką sytuacje podpinając wężyki na odwrót- po chwili wywaliło błąd na desce P0472.
bardo proszę o wasze złote myśli.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,7
- Kolor: kawa z mlekiem
Witam , ja u siebie zrobiłem tak
do gniazda obd2 wsadzony elm327 nie wiem jaka wersja ale ta tańsza i działa.
Zainstalowana aplikacja w telefonie tucsy i w aucie ,oczywiście połączone z telefonem i internetem i mam podgląd nie tylko na dpfa ,ale aktualną pogoda, newsy i inne bzdety.
A sam ekran pojawia sie w tej postaci więc nawet jak mam włączone media czy radio pojawia się komunikat o wypalaniu
i czasami jak spadną obroty poniżej 1500 to woła dodaj gazu , i tyle czasami go słucham i daje gazu, ale już go wyczułem i po prostu jadę normalnie
ale gaszę dopiero jak wyświetli komunikat na zielono że dopalanie zakończone
W czasie dopalania temp ponad 600 stopni, a jak oki to w granicach 300 stopni
Jeżdżę ostatnio po mieście więc dopalanie było nawet codziennie i trwało różnie 6 minut i nawet 20 min
to tyle i sprawdza się
do gniazda obd2 wsadzony elm327 nie wiem jaka wersja ale ta tańsza i działa.
Zainstalowana aplikacja w telefonie tucsy i w aucie ,oczywiście połączone z telefonem i internetem i mam podgląd nie tylko na dpfa ,ale aktualną pogoda, newsy i inne bzdety.
A sam ekran pojawia sie w tej postaci więc nawet jak mam włączone media czy radio pojawia się komunikat o wypalaniu
i czasami jak spadną obroty poniżej 1500 to woła dodaj gazu , i tyle czasami go słucham i daje gazu, ale już go wyczułem i po prostu jadę normalnie
ale gaszę dopiero jak wyświetli komunikat na zielono że dopalanie zakończone
W czasie dopalania temp ponad 600 stopni, a jak oki to w granicach 300 stopni
Jeżdżę ostatnio po mieście więc dopalanie było nawet codziennie i trwało różnie 6 minut i nawet 20 min
to tyle i sprawdza się
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,7 Comfort 2WD
- Kolor: Biały
No super muszę u siebie zainstalować.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0crdi 4WD nline
- Kolor: Biały
Część może mi krok po kroku wytłumaczyć jak to zrobiłeś
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6 GDI po lifcie
- Kolor: white sand
z ostatniego zdjęcia wnioskuje że po regeneracji masz stopień zapełnienia ponad 15 %
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6 GDI po lifcie
- Kolor: white sand
przepraszam za błędny post wyżej, status egr jest nie stopień zapchania