Tucson TL
Dach panoramiczny - problem z zamykaniem
- bartosz.m
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson, 1.7 CRDI 141KM 7DCT,STYLE, 2WD, PANORAMA
- Kolor: Polar White
Dach panoramiczny - problem z zamykaniem
Cześć,
dach panoramiczny to dla mnie mega ważny element auta dlatego pozwoliłem sobie na fanaberię żeby dopłacić za niego. Wszystko było ok do pewnego momentu. Zauważyłem , że są dni kiedy jest duży opór pod koniec zamykania. W serwisie przesmarowali prowadnice. Niewiele pomogło. Przy oporze zamykania słychać taki dziwny dźwięk jak coś o coś obciera. I uwaga chyba zauważyłem przyczynę. Ostatnio robiłem coś w samochodzie na pełnym słońcu. Dach był otwarty, kiedy chciałem zamknąć po godzinie opór był tak duży, że w pewnym momencie okno się zatrzymało i cofnęło. Cofanie nie ma żadnych oporów. W końcu udało mi się zamknąć. I potem jak chciałem otworzyć to tylko ledwo się uchylił. Zauważyłem , że problemy są tylko kiedy jest ciepło. Doszedłem do wniosku , że ten opór robią gumowe prowadnice i gumowe tunele na prowadnicach. Ale wtedy kiedy wszystko jest nagrzane. W chłodnym garażu nie ma tych problemów.
Czy ktoś się z tym spotkał i może coś poradzić?
Wrzucam 2 klipy z nagraną sytuacją.
https://www.youtube.com/watch?v=3u7lKyKwMgQ
https://www.youtube.com/watch?v=R5eOz9s3Da0
dach panoramiczny to dla mnie mega ważny element auta dlatego pozwoliłem sobie na fanaberię żeby dopłacić za niego. Wszystko było ok do pewnego momentu. Zauważyłem , że są dni kiedy jest duży opór pod koniec zamykania. W serwisie przesmarowali prowadnice. Niewiele pomogło. Przy oporze zamykania słychać taki dziwny dźwięk jak coś o coś obciera. I uwaga chyba zauważyłem przyczynę. Ostatnio robiłem coś w samochodzie na pełnym słońcu. Dach był otwarty, kiedy chciałem zamknąć po godzinie opór był tak duży, że w pewnym momencie okno się zatrzymało i cofnęło. Cofanie nie ma żadnych oporów. W końcu udało mi się zamknąć. I potem jak chciałem otworzyć to tylko ledwo się uchylił. Zauważyłem , że problemy są tylko kiedy jest ciepło. Doszedłem do wniosku , że ten opór robią gumowe prowadnice i gumowe tunele na prowadnicach. Ale wtedy kiedy wszystko jest nagrzane. W chłodnym garażu nie ma tych problemów.
Czy ktoś się z tym spotkał i może coś poradzić?
Wrzucam 2 klipy z nagraną sytuacją.
https://www.youtube.com/watch?v=3u7lKyKwMgQ
https://www.youtube.com/watch?v=R5eOz9s3Da0
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
- Kolor: Stargazing Blue
Re: DACH PANORAMICZNY - PROBLEM Z ZAMYKANIEM
@bartosz.m: nie zaobserwowalem takiego problemu. masz filmy wiec ewidentnie cisnij serwis o naprawe w ramach gwarancji.
2016 Hyundai Tucson
SILNIK: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
KOLOR: Stargazing Blue
WERSJA : Style / dach panoramiczny / el. klapa / felgi 19''
SILNIK: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
KOLOR: Stargazing Blue
WERSJA : Style / dach panoramiczny / el. klapa / felgi 19''
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1,7 CRDI, 2WD, Comfort+Navi
- Kolor: Moon rock
@bartosz.m Kolego, poprzednio jeździłem Sportkiem 2012 z panoramą i miałem ten sam problem Niestety nie potrafili rozwiązać go w serwisie KIA mimo gwarancji - smarowali prowadnice kilka razy.
Czy robiłeś próbę zamknięcia przy uruchomionym silniku? Sam zapłon to za mało. U mnie zawsze to pomagało - po prostu prąd ładowania jest wtedy dużo większy i powinien domknąć. Ewentualnie lekko "przygazuj" przy zamykaniu dachu.
Ten typ chyba tak ma - jest bardzo duża i ciężka szyba, a silnik prawdopodobnie źle dobrany...
Czy robiłeś próbę zamknięcia przy uruchomionym silniku? Sam zapłon to za mało. U mnie zawsze to pomagało - po prostu prąd ładowania jest wtedy dużo większy i powinien domknąć. Ewentualnie lekko "przygazuj" przy zamykaniu dachu.
Ten typ chyba tak ma - jest bardzo duża i ciężka szyba, a silnik prawdopodobnie źle dobrany...
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 CRDI 6AT 4WD (185 KM) PREMIUM
- Kolor: White Sand
Nie mam problemu z zamykaniem ale niestety u mnie mechanizm hałasuje - szczególnie dotkliwe jest go słychać na kostce i przy zamkniętym dachu. Serwis niestety nie widzi w tym problemu
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Kolor: Biały
Może warto zmienić serwis? Powiedz po ludzku że jesli Ci to ogarną to będziesz wszystkie zakupyi serwisy robił u nich, może zadziała i ktoś się nad tym pochyli dłużej?
-
- Świeżak
- Twój samochód: Kia sorento
- Kolor: Biały
Witam,
I co? Działa już szyberdach? Mam ten sam problem dlatego pytam. Co było przyczyną?
Andrey231
I co? Działa już szyberdach? Mam ten sam problem dlatego pytam. Co było przyczyną?
Andrey231
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Chyba trochę czasu minęło od ostatniego posta
- SerRoberto
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6 T-GDi 7DCT Premium, 4WD, Krell
- Kolor: Phantom Black
Sam jestem ciekaw czy problem dachu panoramicznego został rozwiązany...
Hyundai Tucson 1.6 T-GDi 7DCT, 4WD, Premium, Krell, Phantom Black
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 t-gdi
- Kolor: Micron Grey
Re: Dach panoramiczny - problem z zamykaniem
Dlatego jak konfigurowałem samochód z bólem serca zrezygnowałem z panoramy. Niestety z tym oknem podczas użytkowania są problemy i z tym trzeba się liczyć. W lecie z otwieraniem w zimie zamarza. Okno super wygląda ale to niestety słaby element Hyundaia.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson
- Kolor:
Re: Dach panoramiczny - problem z zamykaniem
Ten problem również i mnie dopadł...
Premium 1.7 CRDi 141 KM