Tucson TL
Czujniki ciśnienia w oponach - wskazania
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
- Kolor: Stargazing Blue
Czujniki ciśnienia w oponach - wskazania
Czy u was także wskazania ciśnienia na poszczególnych kołach są różne?
Pokazuje mi na różnych kołach of 250 do 270, przy czym przy zmianie opon panowie pompowali według wskazań swojego kompresora i według ich jest OK. Zresztą na nowym samochodzie po odbiorze z salonu też miałem rozbieżności.
Czy te czujniki są na tyle niedokładne, że nie powinienem się tym przejmować?
Pokazuje mi na różnych kołach of 250 do 270, przy czym przy zmianie opon panowie pompowali według wskazań swojego kompresora i według ich jest OK. Zresztą na nowym samochodzie po odbiorze z salonu też miałem rozbieżności.
Czy te czujniki są na tyle niedokładne, że nie powinienem się tym przejmować?
2016 Hyundai Tucson
SILNIK: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
KOLOR: Stargazing Blue
WERSJA : Style / dach panoramiczny / el. klapa / felgi 19''
Re: Czujniki ciśnienia w oponach - wskazania
Ja ustawione mam w jednostkach Bar i mam wszędzie 2,4-2,5 oczywiście to lekko się zmienia w zależności od temperatury i trasy.
Normalne są minimalne różnice na kołach.
Normalne są minimalne różnice na kołach.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
- Kolor: Stargazing Blue
Dzieki za info! w takim razie oleje sprawe
2016 Hyundai Tucson
- Henio Tyson
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 7DTC 177KM Pakiet Style 4WD 19" 2016
- Kolor: Moon Rock Perłowy XN3
Witam, ja po odbiorze auta w kołach z alufelgami 19" (opony Continental z napisem na oponach o max. ciśnieniu 51 psi czyli ok. 3,5 bar) miałem wskaźniki w oponach na 2,7-2,9 bar. Nie za dużo? Producent zaleca 2,4 więc zmniejszyłem dokładnie ciśnienie we wszystkich kołach. Obecnie wskaźniki wskazują zmiennie 2,4-2,5.
Jakie zatem powinno być ciśnienie w oponach z oryginalnymi alufelgami 19"? Zalecane czy wyższe?
Jakie zatem powinno być ciśnienie w oponach z oryginalnymi alufelgami 19"? Zalecane czy wyższe?
P.S. Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas na drodze to palant, a szybciej to szaleniec.
Zalecane, bo będziesz miał wrażenie, że jedziesz na Koźle a nie w tucsonie.
Swoją drogą to moje pierwsze auto, gdzie nie ma różnicy czy załadowany czy pusty, zawsze tak samo.
Swoją drogą to moje pierwsze auto, gdzie nie ma różnicy czy załadowany czy pusty, zawsze tak samo.
Może dziwne pytanie, ale nigdy nie miałem styczności z tym sprzętem. Czy kompresorkiem który jest na wyposażeniu można uzupełniać ciśnienie w kołach? Jeszcze tego nie rozpakowałem...(trzeba będzie)
Z tego co się orientuję opony powinny być zimne przy sprawdzaniu ciśnienia, a nie da się tego wykonać po dojechaniu na stację kiedy koła już są nagrzane od samej jazdy.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Z tego co się orientuję opony powinny być zimne przy sprawdzaniu ciśnienia, a nie da się tego wykonać po dojechaniu na stację kiedy koła już są nagrzane od samej jazdy.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 T GDI 4 WD Tour de Pologne
- Kolor:
Ja mam auto na kołach o 19 calach i ciśnienie 2,4 czasem 2,3 bara. (takie odczyty z kompa samochodowego na wyświetlaczu)
Hyundai Tucson 2016 1.6 T-GDI 7DCT 4WD (177 KM)
Wersja: Tour de Pologne
Kolor: White Sand
Wersja: Tour de Pologne
Kolor: White Sand
- marcelini
- Weteran
- Twój samochód: Santa Fe
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: white pearl
Muszę zmniejszyć. Auto odebrane z salonu i wskazania 2,8 a chwilami nawet 2.9 bara...
Santa Fe CRDi 4 WD white pearl
Ciśnienie mierzymy i ewentualnie ustawiamy prawidłowe najlepiej na zimnych oponach lub jeśli do stacji mamy kawałek to warto na niej odczekać min kwadrans( kawka na stacji:) ), aż opona będzie miała z powrotem temperaturę otoczenia( o ile akurat nie jest 35st. upału:p )
Podczas pomiaru na zimnej oponie wskazania komputera pokładowego lub kompresora na stacji powinny pokrywać się z wartością podaną przez producenta. Czyli np. u mnie Tucson ma zalecane 2.4 i tyle mam kiedy odpalę samochód i przejadę pierwsze kilkadziesiąt metrów czyli jest ok.
W trakcie jazdy rozgrzana opona powoduje wzrost ciśnienia w niej o średnio 0.3bara więc nasz komputer wskazywać powinien wtedy wartości ok.2.7/koło czyli jest ok.
Jeśli już dokonujemy pomiaru po przejechaniu większej ilości km czyli opona się rozgrzała to od wartości jakie pokazuje komputer odejmijmy 0.3 i będziemy mieli w miarę miarodajne ciśnienie jakie faktycznie mamy w oponach np. jadąc do rodzinki po przejechaniu powiedzmy 30km widzimy, że komputer pokazuje 2,9 lub więcej to zjedźmy na stację i jak nie mamy czasu aby odczekać to spuszczamy powietrze do 2,7 i będzie ok. Bowiem po ostygnięciu opony zejdzie z niej wspomniane wcześniej 0.3 i będziemy mieli zalecane 2.4 na zimnych.
Sam ostatnio z 2 razy jechałem na stację aby to dokładnie wyregulować i teraz mam na zimnych równo 2.4 a w trakcie jazdy 2.7.
Podczas pomiaru na zimnej oponie wskazania komputera pokładowego lub kompresora na stacji powinny pokrywać się z wartością podaną przez producenta. Czyli np. u mnie Tucson ma zalecane 2.4 i tyle mam kiedy odpalę samochód i przejadę pierwsze kilkadziesiąt metrów czyli jest ok.
W trakcie jazdy rozgrzana opona powoduje wzrost ciśnienia w niej o średnio 0.3bara więc nasz komputer wskazywać powinien wtedy wartości ok.2.7/koło czyli jest ok.
Jeśli już dokonujemy pomiaru po przejechaniu większej ilości km czyli opona się rozgrzała to od wartości jakie pokazuje komputer odejmijmy 0.3 i będziemy mieli w miarę miarodajne ciśnienie jakie faktycznie mamy w oponach np. jadąc do rodzinki po przejechaniu powiedzmy 30km widzimy, że komputer pokazuje 2,9 lub więcej to zjedźmy na stację i jak nie mamy czasu aby odczekać to spuszczamy powietrze do 2,7 i będzie ok. Bowiem po ostygnięciu opony zejdzie z niej wspomniane wcześniej 0.3 i będziemy mieli zalecane 2.4 na zimnych.
Sam ostatnio z 2 razy jechałem na stację aby to dokładnie wyregulować i teraz mam na zimnych równo 2.4 a w trakcie jazdy 2.7.