Tucson TL
Czujniki ciśnienia w oponach
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Re: Czujniki ciśnienia w oponach
Kolejny bajer w nowym aucie. Czujnik ciśnienia. A po co to komu ?? Lepiej się żyje bez tych wszystkich inwigilacji..
Pompujesz, jeździsz, po sezonie wymieniasz komplet... Kolejne utrudnienie dla kierowców...auto ma być proste i niezawodne...dodatkowy stres...zaprzątanie sobie życia kolejnym czujnikiem...
Czujniki żyją do gwarancji..kolejna kasa na bzdety...
Pompujesz, jeździsz, po sezonie wymieniasz komplet... Kolejne utrudnienie dla kierowców...auto ma być proste i niezawodne...dodatkowy stres...zaprzątanie sobie życia kolejnym czujnikiem...
Czujniki żyją do gwarancji..kolejna kasa na bzdety...
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6T-GDi Premium 4WD
- Kolor: white sand
Dokładnie tak jak piszesz Idąc dalej tym tropem najlepiej żeby wóz ciągnął koń wtedy jedynym bajerem są spaliny w postaci placków wypadające za silnikiem
- Speedor
- Autor
Bez przesady. Chodzi o wyciąganie kasy. Do tego doszło ze nawet w kole są czujniki.
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
akurat czujniki to przydatna rzecz , i wcale nie są takie drogie
- Speedor
- Autor
Od 20 lat jak jeżdzę autami nigdy to nie było potrzebne. Kolejna rzecz na której można zarobić.
Do Hyundaia może niedrogie ale po 7 latach zioną ducha tak jak w KIA. W Mazdzie komplet 600zł
Do Hyundaia może niedrogie ale po 7 latach zioną ducha tak jak w KIA. W Mazdzie komplet 600zł
- marcelini
- Weteran
- Twój samochód: Santa Fe
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: white pearl
Też jestem tego zdania. I mam zimę bez czujników. Choć z perspektywy czasu wiem, że się do tego źle zabrałem. Przed samą wymianą wkazanie w jednym z kół było poniżej i wywaliło błędy, wtedy nikt jeszcze nie wiedział za bardzo co z tym zrobić (w sensie napompować powyżej, pojeździć, jak problem ustąpi - ustawić właściwe), serwis też mnie niestety "spuścił" i wymiana zastała mnie z błędami. I jeżdżę tak teraz z żółtą choinką na desce, ale zobaczę jak przełożę spowrotem lato czy zniknie.
W sumie za 2500 km mam serwis na 30kkm więc może można to skasować i wtedy będę miał pełne spektrum. Jak poznikają ostrzeżenia, zostawiam zimę bez czujników. Jak pisze #Speedor, na co to komu? Człowiek lata jeździł bez tych bajerów i żył. Rozumiem jak założysz Run Flat, wtedy i owszem, czujnik potrzebny. Ale myślę też że system oparty o abs i sygnały z tego układu są wystarczające. Czujniki w kołach to wyciąganie kasy od właścicieli aut.
W sumie za 2500 km mam serwis na 30kkm więc może można to skasować i wtedy będę miał pełne spektrum. Jak poznikają ostrzeżenia, zostawiam zimę bez czujników. Jak pisze #Speedor, na co to komu? Człowiek lata jeździł bez tych bajerów i żył. Rozumiem jak założysz Run Flat, wtedy i owszem, czujnik potrzebny. Ale myślę też że system oparty o abs i sygnały z tego układu są wystarczające. Czujniki w kołach to wyciąganie kasy od właścicieli aut.
Santa Fe CRDi 4 WD white pearl
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
@Speedor, to że Ty świadomie dbasz o poziom ciśnienia w oponach, nie znaczy, że tak robią inni.
Sporo ludzi nie miała świadomości, że jeździ na kapciach.
Przed postępem nie uciekniesz.
Sporo ludzi nie miała świadomości, że jeździ na kapciach.
Przed postępem nie uciekniesz.
-
- Weteran
- Twój samochód: nieważne
- Kolor: nieważne
Za taki postęp jak te czujniki to ja podziękuję bo płacimy za niego my - droższa wymiana opon, kupno czujników do dodatkowego kompletu opon. Można powiedzieć, że muszę płacić za coś co sam robiłbym z przyjemnością tzn. kontrolował ciśnienie w oponach.
2016 Hyundai Tucson 1.6GDI, Phantom Black
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson Style 1,6 T-GDI, 7DCT, AWD, 19", elektryczna klapa bagażnika
- Kolor: Phantom Black
marcelini: kasowanie komunikatów błędów przy braku czujników pomaga tylko na chwilę. kontrolki zapalą się ponownie. W naszych autach nie ma możliwości wyłączenia sygnalizacji na stałe. Kontrolki wyłączą się dopiero po założeniu kół z czujnikami - już to przetestowałem po poprzedniej zimie. Założyłem letnie koła i pomrańczki zgasły po przejechaniu mniej więcej kilometra.
2016 Hyundai Tucson 1.6 T-GDi 7DCT 4WD Style 19" Phantom Black
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Ja zrezygnowałem z dodatkowego kompletu opon.
Męczyłem się sam ze mianą kół w poprzednich autach.
Obecnie zmieniam opony w warsztacie - już chyba za stary jestem na samodzielne manewry podnośnikiem
Męczyłem się sam ze mianą kół w poprzednich autach.
Obecnie zmieniam opony w warsztacie - już chyba za stary jestem na samodzielne manewry podnośnikiem