Tucson TL
Czujniki ciśnienia w oponach
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Re: Czujniki ciśnienia w oponach
Ja po zmianie na zimowe dopompowałem trochę i teraz w czasie mrozu nie schodzi poniżej 2,3 bar.
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
Jak wyjeżdżam z garażu na "zimnych" oponach czujniki pokazują 2.2 przód i 2.3 tył , po powiedzmy rozgrzaniu opon jest o 0.1 więcej , w garażu temperatura +9 st
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Czyli powinieneś trochę dopompować.
- Fred.X
- Weteran
a niby czemu ?
2.3 przód 2.4 tył
2.3 przód 2.4 tył
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
- Kontakt:
Ja pompuje koła azotem i nie martwię się zmianami temperatur, wilgotnością i trwałością opony. Polecam
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
@Fred.X ciśnienie powinno mieć wartość 2.4 we wszystkich kołach, mierzone na zimnych oponach po co najmniej trzygodzinnym postoju (według instrukcji 7-42).
1.6 T-GDI 4WD Comfort
- Fred.X
- Weteran
dobre , a niby głównym składnikiem powietrza co jest ...firefighter1 pisze: ↑27 lut 2018, 19:32Ja pompuje koła azotem i nie martwię się zmianami temperatur, wilgotnością i trwałością opony. Polecam
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
- Kontakt:
Czujniki ciśnienia w oponach
78% powietrza to azot dlatego te 20% warto wyeliminować i mieć spokój, to mój 3 samochód na azocie, mam 2 z powietrzem typowo miejski i ciągle zabawa z pompowaniem.Fred.X pisze: dobre , a niby głównym składnikiem powietrza co jest ...
- Fred.X
- Weteran
Rozszerzalność cieplna powietrza jest mniejsza niż azotu. Różnica jest co prawda na 4 miejscu po przecinku, ale jest. Jakby nie kombinować, jest to nabijanie w butelkę (z azotem rzecz jasna).
Bzdurą jest że azot mniej zmienia ciśnienie przy rozgrzewaniu się opon. Również z taką samą szybkością oba gazy uciekają przez mikronieszczelności (a jak ktoś chce być bardzo dokładny, to azot będzie uciekał nawet szybciej niż powietrze). Azot nie ma żadnego pozytywnego wpływu na ciśnienie w oponie, więc na zużycie opon i ich osiągi. Stosowanie azotu w oponach (np. w sporcie) ma związek z jedną cechą - azot nie podtrzymuje procesu palenia. W takcie pożaru całego samochodu, wystrzał opony z azotem nie wzmaga pożaru tak jak wystrzał opony z powietrzem.
Bzdurą jest że azot mniej zmienia ciśnienie przy rozgrzewaniu się opon. Również z taką samą szybkością oba gazy uciekają przez mikronieszczelności (a jak ktoś chce być bardzo dokładny, to azot będzie uciekał nawet szybciej niż powietrze). Azot nie ma żadnego pozytywnego wpływu na ciśnienie w oponie, więc na zużycie opon i ich osiągi. Stosowanie azotu w oponach (np. w sporcie) ma związek z jedną cechą - azot nie podtrzymuje procesu palenia. W takcie pożaru całego samochodu, wystrzał opony z azotem nie wzmaga pożaru tak jak wystrzał opony z powietrzem.