Czujnik ciśnienia opon

Nie wiesz jakie opony kupić? Masz problem z przeniesieniem napędu - daj znać tutaj.
Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Posty: 2151
Rejestracja: 31 lip 2016, 22:46
Lokalizacja: Poznań
Auto: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Kolor: Polar white

Re: Czujnik ciśnienia opon

Post autor: Tucson » 17 lut 2020, 13:14

Pisząc poprzedni post też sobie zadałem to pytanie :) generalnie z przekazanych mi informacji z ASO wynika że system zapamiętuje 2 komplety opon (czujników). Natomiast w instrukcji obsługi nic na ten temat nie jest napisane (przynajmniej ja nie znalazłem) - stąd podejrzewam że o ile czujniki sie dogadają to chyba nie ma znaczenia ile kompletów kół się posiada. Przetestuj i daj znać - nic się nie popsuje :)

Awatar użytkownika
Nukem
Twórca
Posty: 195
Rejestracja: 15 gru 2018, 2:19
Lokalizacja: Reda
Auto: 1.6 GDI Style
Kolor: szary mikron

Re: Czujnik ciśnienia opon

Post autor: Nukem » 17 lut 2020, 14:29

Gościu od którego kupiłem nowe koła, też twierdzi, że nic nie trzeba robić, i że czujniki same się zaadaptują po kilku km jazdy. Gościu jest obcykany w Hyundaiach, pracuje w Hyundaiu w Hamburgu.

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Posty: 2151
Rejestracja: 31 lip 2016, 22:46
Lokalizacja: Poznań
Auto: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Kolor: Polar white

Re: Czujnik ciśnienia opon

Post autor: Tucson » 17 lut 2020, 15:10

No właśnie - czyli jest tak jak się domyślamy :)

maaniek
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: 02 maja 2019, 19:29
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: 1,7 CRDi 7DCT 2WD (141 KM) GO+
Kolor: Champion Blue U2U

Re: Czujnik ciśnienia opon

Post autor: maaniek » 10 mar 2020, 20:53

Tucson pisze:
17 lut 2020, 15:10
No właśnie - czyli jest tak jak się domyślamy :)
Potwierdzam, tak jest. Założyłem trzeci komplet i wszystko samo zadziałało.

Awatar użytkownika
Nukem
Twórca
Posty: 195
Rejestracja: 15 gru 2018, 2:19
Lokalizacja: Reda
Auto: 1.6 GDI Style
Kolor: szary mikron

Re: Czujnik ciśnienia opon

Post autor: Nukem » 10 mar 2020, 21:01

No i spoko. :)

Awatar użytkownika
Nukem
Twórca
Posty: 195
Rejestracja: 15 gru 2018, 2:19
Lokalizacja: Reda
Auto: 1.6 GDI Style
Kolor: szary mikron

Re: Czujnik ciśnienia opon

Post autor: Nukem » 01 kwie 2020, 22:43

No i mam :)
Trzeci zestaw, po przejechaniu ok. 3 km, sam się zaadaptował bez zająknięcia.

browar340
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: 24 maja 2020, 10:56
Lokalizacja: Żywiec
Auto: 1,6 GDI Style
Kolor: bezowy

Re: Czujnik ciśnienia opon

Post autor: browar340 » 17 paź 2020, 20:16

witam.ma pytanko dziś zmieniłem komplet na zimowe i po kilku kilometrach przejechania wyskoczyło sprawdź tpms , jak sprawdzić który czujnik ewentualnie jest uszkodzony ?

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Posty: 2151
Rejestracja: 31 lip 2016, 22:46
Lokalizacja: Poznań
Auto: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Kolor: Polar white

Re: Czujnik ciśnienia opon

Post autor: Tucson » 17 paź 2020, 20:20

Na liczniku masz diagram w odpowiedniej opcji z wartościami ciśnienia w ogumieniu.

Krzych1
Weteran
Posty: 267
Rejestracja: 15 mar 2018, 18:28
Lokalizacja: Koluszki
Auto: 1,7 Comfort 2WD
Kolor: Biały

Re: Czujnik ciśnienia opon

Post autor: Krzych1 » 17 paź 2020, 22:57

Mam to samo, tylko przez komputer sprawdzisz. Wariują te czujnik przy spadkach temperatur.

browar340
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: 24 maja 2020, 10:56
Lokalizacja: Żywiec
Auto: 1,6 GDI Style
Kolor: bezowy

Re: Czujnik ciśnienia opon

Post autor: browar340 » 18 paź 2020, 9:12

nie mogę zobaczyć jakie mam ciśnienie , ponieważ nie ma możliwości wyświetlenia bo od razu wyskakuje sprawdź tpms. Po zakupie samochodu miałem tylko 3 zimówki bo czwarta była uszkodzona, wiec dokupiłem nową felgę z czujnikiem założyłem oponę ,cały komplet wsadziłem i teraz nie wiem który czujnik jest uszkodzony - ten nowy czy któryś ze starego kompletu ? , Dodam ze letnie po skompletowaniu i założeniu zaraz było wszystko ok.

ODPOWIEDZ