Tucson TL
Cięzko pali + choinka

Masz problem z elektroniką - Tucson TL? Napisz tutaj.
tornado666
Świeżak
Twój samochód: 1.7 crdi 141km
Rok produkcji: 2017
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: TL
Paliwo: Diesel
Kolor: grafit metalic

Cięzko pali + choinka

Post autor: tornado666 » 15 lut 2026, 18:13

Witam szanowne grono. Mam ostatnio taki problem z moim Tośkiem 1.7 crdi 2017r , a mianowicie od jakiegoś miesiąca odkąd występują mrozy po odpaleniu auta robi się choinka w zegarach (pomarańczowe ikony) układu zderzeniowego , martwego pola , zjazdu z góry ,trakcja , abs ,autohold .po zgaszeniu silnika i dosłownie po sekundzie ponownym uruchomieniu silnika i ruszeniu z miejsca wszystkie objawy ustępują i nie występują już przez cały dzień ,do następnego poranka .Parę razy zdarzyło się ze jak auto postało w ogrzewanym garażu około 8-10 godzin nic sie nie zaświeciło . akumulator sprawdzony trzyma wszystkie parametry
Może ktoś miał podobny przypadek , co może być przyczyną ?

pilocik
Świeżak
Twój samochód: Tucson 1.7CRDI
Rok produkcji: 2016
Skrzynia: Automat
Kolor: Czarny

Re: Cięzko pali + choinka

Post autor: pilocik » 24 lut 2026, 21:37

Witam w klubie ;)
Mam podobny problem, różnica taka że te błędy pojawiają się u mnie jak temperatura przekracza +25st
Póki to to podmieniłem : radar, kamerę od znaków, sterownik ABS, licznik + czyszczenie wszystkich możliwych wtyczek
Do problemu wrócę zapewne jak się ociepli, chwilowo nawet w garażu nie osiągnę takiej temperatury

piszę o tym w temacie:
sprawdz-aeb-cos-dziwnego-mnie-dopadlo-t2850.html

tornado666
Świeżak
Twój samochód: 1.7 crdi 141km
Rok produkcji: 2017
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: grafit metalic

Post autor: tornado666 » 25 lut 2026, 20:44

u mnie pojawiło się razem z mrozami , kilka razy zdarzyło sie tak że sie nic nie pojawiło po podpięciu pod kompa sa błedy odnośnie tego co sie świeci i komunikacja can tyle tylko ze wszystkie mają status archiwalne bądz nieaktywne wpakowałem już w auto ponad 5 tysi i dalej nic , aku igła wymieniona pompa vacuum, czujnik tylnego koła z piastą , odma nawet świece żarowe i kilka innych pierdolników wszysykie punkty masowe auta sa ok na tip top , było podejrzenie że może wilgoć w połączeniach . Miałem możliwość skorzystać z podnośnika pół dnia walki porozpinałem chyba ze 20 wtyczek pod autem , za nadkolami i w zderzakach wszystkie przedmuchane kompresorem i kontakt sprayem pomogło na dwa dni i powróciło ,a juz się cieszyłem ze się udało . Dziwi mnie tylko fakt żę to jest tylko przy pierwszym uruchomieniu po dłuższym postoju np. po nocy lub po pracy ,a wystarczy rano odpalić zgasić i ponownie odpalić auto ruszy i wszystko znika i pózniej można jeździć gasić i odpalać nawet 20 razy i nic sie nie dzieje

kowiak65
Forumowicz
Twój samochód: 1,6 T-GDI TOUR DE POLOGNE 4WD
Kolor: WHITE SAND

Post autor: kowiak65 » 26 lut 2026, 17:39

Kiedyś w programie na tv Turbo był taki sam problem okazało się że to tzw.zimny lut gdzieś w elektronice. Znalezienie tego miejsca to droga przez mękę.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu