Tucson TL
Chińskie radio wyłaczanie uruchamianie
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 4WD
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Ładny XN3
Chińskie radio wyłaczanie uruchamianie
Witajcie. Miałem dość nawigacji Gen2 Win Ce i kupiłem na Ali, model pod Tucsona: MEKEDE M6Pro 2.0GHz 8core 8GB + 128GB
https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... f19cWYT0gH
Model (Color): HY50M6Pro128)
Sprzedawca wskazał mi dokupić CANBUS : RZ-HYK13 wraz z okablowaniem.
Wszystko przyszło, wyjąłem stare, podłączyłem nowe i uruchomiłem. Po ustawieni dźwięku zagrało fajnie, lepiej niż Gen2. Działa płynie, wyraźnie świeci itd.
Ustawiłem Can na takie jak był napis na module i kierownica ożyła, kamera cofania też.
I już prawie zacząłem składać jak odkryłem że nie wyłącza się ono po wyłączeniu zapłonu czy nawet zamknięciu drzwi. Ekran cały czas świeci. Jest cały czas w gotowości. Naciśniecie Power na panelu wycisza dziwęk, kaby Mute, ale ekran dalej świeci. Z górnego paska tam gdzie Wifi itd, klikniecie na ikonę StandBy uruchamia jakby wygaszacz z zegarem, ale i tak ekran podświetlony.
Pomyślałem że coś może w okablowaniu nie tak i zacząłem mierzyć co przychodzi na orginalnych przewodach BAT+ oraz ACC. I tu się zdziwiłem bo o ile ciągłe 12V na BAT, to na ACC też jest cały czas 12V!!. Nawet zrobiłem test, zapiłem miernik, siadłem w środku, zamknąłem auto z pilota i tak siedziałem ze 20 minut. I ciągle na ACC jest 12V. O co tu chodzi? Coś mam w aucie nie tak? Mekede jest uszkodzone? O może mam nie ten CANBUS?
Jak na siłę wypiłem z kostki żółty ACC, to zgasło. Jak wpiąłem - to się uruchomiło - ale tak samo długo jakbym całkiem wyłączył.
Pytanie do osób które zmieniały : jak wam się wyłącza radio? Musicie coś robić? I w drugą stronę - jak się włącza?
Miałem kiedyś też Androida w Smax i tam było tak że kiedy pojawiało się 12V na ACC radio startowało ale z wyłącznym ekranem. Jak nacisnąłem Power to ekran zapalał się i o ile rozruch się zakończył, można było operować. I odwrotnie, jak wyłączałem samochód, na ACC znikało 12V i ekran gasł i system usypiał się. Jeśli w czasie nie pamiętam chyba 10 min, nacisnąłem Power, system szybko się podnosił. bardzo dobrze to działa.
A tu kiszka. Tu nie nawet jak wyłączyć. Dziś był mróz i nie wiem czy to kwestia że aku był nie doładowany, to już nie odpaliłem...
Nie wiem co robić, chińczyk kazał zmienić typ Canbusa, ale poprawy żadnej i jeszcze sterowanie na kierownicy przestało działać. Odpisałem, czekam.
Szkoda radia, bo poza powyższym, reszta super... ;-(
Model (Color): HY50M6Pro128)
Sprzedawca wskazał mi dokupić CANBUS : RZ-HYK13 wraz z okablowaniem.
Wszystko przyszło, wyjąłem stare, podłączyłem nowe i uruchomiłem. Po ustawieni dźwięku zagrało fajnie, lepiej niż Gen2. Działa płynie, wyraźnie świeci itd.
Ustawiłem Can na takie jak był napis na module i kierownica ożyła, kamera cofania też.
I już prawie zacząłem składać jak odkryłem że nie wyłącza się ono po wyłączeniu zapłonu czy nawet zamknięciu drzwi. Ekran cały czas świeci. Jest cały czas w gotowości. Naciśniecie Power na panelu wycisza dziwęk, kaby Mute, ale ekran dalej świeci. Z górnego paska tam gdzie Wifi itd, klikniecie na ikonę StandBy uruchamia jakby wygaszacz z zegarem, ale i tak ekran podświetlony.
Pomyślałem że coś może w okablowaniu nie tak i zacząłem mierzyć co przychodzi na orginalnych przewodach BAT+ oraz ACC. I tu się zdziwiłem bo o ile ciągłe 12V na BAT, to na ACC też jest cały czas 12V!!. Nawet zrobiłem test, zapiłem miernik, siadłem w środku, zamknąłem auto z pilota i tak siedziałem ze 20 minut. I ciągle na ACC jest 12V. O co tu chodzi? Coś mam w aucie nie tak? Mekede jest uszkodzone? O może mam nie ten CANBUS?
Jak na siłę wypiłem z kostki żółty ACC, to zgasło. Jak wpiąłem - to się uruchomiło - ale tak samo długo jakbym całkiem wyłączył.
Pytanie do osób które zmieniały : jak wam się wyłącza radio? Musicie coś robić? I w drugą stronę - jak się włącza?
Miałem kiedyś też Androida w Smax i tam było tak że kiedy pojawiało się 12V na ACC radio startowało ale z wyłącznym ekranem. Jak nacisnąłem Power to ekran zapalał się i o ile rozruch się zakończył, można było operować. I odwrotnie, jak wyłączałem samochód, na ACC znikało 12V i ekran gasł i system usypiał się. Jeśli w czasie nie pamiętam chyba 10 min, nacisnąłem Power, system szybko się podnosił. bardzo dobrze to działa.
A tu kiszka. Tu nie nawet jak wyłączyć. Dziś był mróz i nie wiem czy to kwestia że aku był nie doładowany, to już nie odpaliłem...
Nie wiem co robić, chińczyk kazał zmienić typ Canbusa, ale poprawy żadnej i jeszcze sterowanie na kierownicy przestało działać. Odpisałem, czekam.
Szkoda radia, bo poza powyższym, reszta super... ;-(
-
- Twórca
Re: Chińskie radio wyłaczanie uruchamianie
Naprawdę nikt nie wymienił radia na inne chińskie?
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
- Kolor: White Sand
Ktoś kiedyś pisał też o zmianie na chińczyka i też miał problemy - ja osobiście jak bym miał kupić chińczyka to wolał bym wydać 1k na używkę oryginalnego na androidzie i nie mieć tych problemów ze coś działa coś nie.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Biały
Nie mam chińczyka, ale wiesz, że na pinach radia masz nie tylko BAT+, ACC, ale też IGN? Zbadaj próbnikiem IGN.
Dla załączonego schematu gniazd:
B10, B11 to BAT+
B12, B13 to GND
B22 to ACC
B33 to IGN
B7 to CAN wysoki
B20 to CAN niski
Dla załączonego schematu gniazd:
B10, B11 to BAT+
B12, B13 to GND
B22 to ACC
B33 to IGN
B7 to CAN wysoki
B20 to CAN niski
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Twórca
Niestety. To nie ta jednostka. Oryginalne wtyczki w oryginalnej nawigacji (i tym samym samochodu) wyglądają tak. Nie wiem co i skąd tą wtyczkę masz. Ale doceniam chęci!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI
Te piny to z mojego...
A zubacz tu czy coś rozpoznasz
https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Hyun ... dai+Tucson
Na 100%masz gdzieś sygnał IGN
A zubacz tu czy coś rozpoznasz
https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Hyun ... dai+Tucson
Na 100%masz gdzieś sygnał IGN
-
- Twórca
Ogarnięty temat. Jakkolwiek nie wiem czy to problem radia i czytania komend CAN, canbox i jego translacji protokołu CAN czy samego okablowania i wtyczek.
Natomiast poradziłem sobie tak, że rozpiąłem pin ACC z z oryginalnej wiązki i dałem do niego 12V, "pożyczone" z innego obwodu który uaktywnia się po odpalaniu samochodu. Oraz zanika kiedy auto zgaszone.
Zagadką pozostanie czy tylko jak zrobiłem ten myk, a inni posiadacze Chińczyków z jakiegoś powodu nie musieli, czy raczej oni nie zakładki sami, a w warsztacie im to zrobili i nie wiedzą o tym...
Na koniec, polecam tego Chińczyka MEKEDE. Super płynnie działa, oryginalne rzeczy jak sterowanie czy kamera - działa. Dźwięk lepszy niż oryginał.
I ta swoboda wreszcie map, muzyki itd...
PS. Sprzedam oryginalną nawigację jakby ktoś szukał.
Natomiast poradziłem sobie tak, że rozpiąłem pin ACC z z oryginalnej wiązki i dałem do niego 12V, "pożyczone" z innego obwodu który uaktywnia się po odpalaniu samochodu. Oraz zanika kiedy auto zgaszone.
Zagadką pozostanie czy tylko jak zrobiłem ten myk, a inni posiadacze Chińczyków z jakiegoś powodu nie musieli, czy raczej oni nie zakładki sami, a w warsztacie im to zrobili i nie wiedzą o tym...
Na koniec, polecam tego Chińczyka MEKEDE. Super płynnie działa, oryginalne rzeczy jak sterowanie czy kamera - działa. Dźwięk lepszy niż oryginał.
I ta swoboda wreszcie map, muzyki itd...
PS. Sprzedam oryginalną nawigację jakby ktoś szukał.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Chińczyk każdy inny - być może dlatego inni nie mieli takiego problemu lub mieli inne. Rzuć proszę linkiem do tej stacji - pewnie przyda się wielu, którzy będą szukać zmiany. Ja też chętnie zobaczę.
-
- Twórca
Tego wstawiłem: MEKEDE M6Pro 2.0GHz 8core 8GB + 128GB
Model czyli Color: HY50M6Pro128
Model czyli Color: HY50M6Pro128
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 tgdi Style 4WD
Kolego - działają Ci dynamiczne linie przy parkowaniu? Gdzie zamawiałeś canbus (czekam na dostawę radia z ali ale nie mogę nigdzie znaleźć canbus).