Tucson TL
Aktualizacja radia i map nawigacji

Nawigacja i mapy aktualizacje, ustawienia radia i problemy z dźwiękiem - Tucson TL? Napisz tutaj.
mexxmen30
Mistrz
Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
Kolor: White Sand

Re: Aktualizacja radia i map nawigacji

Post autor: mexxmen30 » 17 lis 2021, 20:23

Rafcio pisze:
17 lis 2021, 15:42
Trzeba mieć połączenie z Internetem, żeby pokazywało fotoradary.
Po wifi , hot spot czy po kablu u mnie w żaden sposób nie występują !!!
A na odcinku 12 km który codziennie pokonuje co najmniej dwa razy stoją dwa aktywne fotoradary od lat .

Franz
Twórca
Twój samochód: 1.6 GDI Comfort+pakiet NAVI
Kolor: Silky Bronze

Post autor: Franz » 17 lis 2021, 20:59

Jest taka opcja w ustawieniach nawigacji, która określa odległość od fotoradaru w zależności od prędkości pojazdu, można do zaznaczyć albo nie. Jeśli dojeżdżasz prędkością poniżej dozwolonej to może dlatego nie daje sygnału. Nie wiem, może to to ?

P.S.

Z nowości, po aktualizacji można dezaktywować automatyczne włączanie radia/mediów po uruchomieniu silnika !

iFX
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
Kolor: Olivine Grey

Post autor: iFX » 17 lis 2021, 22:10

Mam i ja!

Wszystko przebiegło bardzo sprawnie, dla ciekawskich opiszę szybko cały proces.

1. Faktycznie wymagana jest karta SD a nie pendrive
2. Zalecana karta to ta oryginalna z radia można ją wyjąć, na jej etykiecie jest opis wersji systemu Gen
3. Wyjęcie karty nic nie powoduje, jedynie chwilowy brak dostępu do map i nawigacji
4. Oryginalna karta lub ta z posiadana wersja powinna być włożona do czytnika w komputerze, wtedy aplikacja Navigator update od razu wykryje co ma pobrać
5. Można zdecydować czy pobrane dane idą najpierw na dysk czy od razu na kartę, w drugim przypadku system formatuje odpowiednio kartę i nie trzeba robić tego z poziomu systemu operacyjnego na komputerze
6. Po zakończeniu zapisu na karcie, wkładamy ją do radia i uruchamiamy silnik, a system po wystartowaniu poinformuje ze nie ma dostępu do nawigacji wymagana jest aktualizacja, co potwierdzamy l
7. Aktualizacja trochę trwa i składa się z 3 etapów, w tym czasie silnik pojazdu powinien być uruchomiony, nie można utracić zasilania aby nie uszkodzić nawigacji podczas całego procesu, oczywiście można jechać samochodem a wszystko zrobi się samo i nawigacja kilka razy wykona potwierdzony restart.
8. Najpierw lecą mapy, potem aktuqlizuje sam GPS a na końcu moduł uCom.
9. Po zakończeniu aktualizacji system przywraca konfigurację użytkownika i ten nic nie traci, wszystkie ustawienia pozostają zapamiętane.

Z nowości jakie zauważyłem, można ustawić aby radio nie włączało się w ogóle po starcie silnika, kolejna z ważnych nowości w samej nawigacji jest wyszukiwanie stacji benzynowych w pobliżu ale uwaga podane są ceny paliw! Nawigacja ma nowy wygląd, menu też, opcji jakby mniej a konkretniej i wszystko działa dobrze.

Ostatnia wersja jest z połowy listopada i wszystko śmiga elegancko. Polecam!

Awatar użytkownika
Romlux
Twórca
Twój samochód: 1.6 T-GDI
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Teal

Post autor: Romlux » 17 lis 2021, 22:40

iFX pisze:
17 lis 2021, 22:10
Mam i ja!

Wszystko przebiegło bardzo sprawnie, dla ciekawskich opiszę szybko cały proces.

1. Faktycznie wymagana jest karta SD a nie pendrive
2. Zalecana karta to ta oryginalna z radia można ją wyjąć, na jej etykiecie jest opis wersji systemu Gen
3. Wyjęcie karty nic nie powoduje, jedynie chwilowy brak dostępu do map i nawigacji
4. Oryginalna karta lub ta z posiadana wersja powinna być włożona do czytnika w komputerze, wtedy aplikacja Navigator update od razu wykryje co ma pobrać
5. Można zdecydować czy pobrane dane idą najpierw na dysk czy od razu na kartę, w drugim przypadku system formatuje odpowiednio kartę i nie trzeba robić tego z poziomu systemu operacyjnego na komputerze
6. Po zakończeniu zapisu na karcie, wkładamy ją do radia i uruchamiamy silnik, a system po wystartowaniu poinformuje ze nie ma dostępu do nawigacji wymagana jest aktualizacja, co potwierdzamy l
7. Aktualizacja trochę trwa i składa się z 3 etapów, w tym czasie silnik pojazdu powinien być uruchomiony, nie można utracić zasilania aby nie uszkodzić nawigacji podczas całego procesu, oczywiście można jechać samochodem a wszystko zrobi się samo i nawigacja kilka razy wykona potwierdzony restart.
8. Najpierw lecą mapy, potem aktuqlizuje sam GPS a na końcu moduł uCom.
9. Po zakończeniu aktualizacji system przywraca konfigurację użytkownika i ten nic nie traci, wszystkie ustawienia pozostają zapamiętane.

Z nowości jakie zauważyłem, można ustawić aby radio nie włączało się w ogóle po starcie silnika, kolejna z ważnych nowości w samej nawigacji jest wyszukiwanie stacji benzynowych w pobliżu ale uwaga podane są ceny paliw! Nawigacja ma nowy wygląd, menu też, opcji jakby mniej a konkretniej i wszystko działa dobrze.

Ostatnia wersja jest z połowy listopada i wszystko śmiga elegancko. Polecam!
Brawo. Lepiej się nie da opisać. Dobra robota.

mexxmen30
Mistrz
Twój samochód: Tucson 1.6GDI Style
Kolor: White Sand

Post autor: mexxmen30 » 18 lis 2021, 7:53

Ja po aktualizacji zauważyłem że po wrzuceniu biegu wstecznego na parę sekund wyskakuje możliwość ustawienia kontrastu oraz jasności w dzień i noc . Stacje benzynowe były zawsze to od ciebie zależy co będzie ci wyświetlało parkingi , hotele , restauracje , pogodę itp. itd.

Co do moich fotoradarów mam wszystko oznaczone lub nie robiłem różne kombinacje .

iFX
Weteran

Post autor: iFX » 18 lis 2021, 9:19

mexxmen30 pisze:
18 lis 2021, 7:53
Ja po aktualizacji zauważyłem że po wrzuceniu biegu wstecznego na parę sekund wyskakuje możliwość ustawienia kontrastu oraz jasności w dzień i noc . Stacje benzynowe były zawsze to od ciebie zależy co będzie ci wyświetlało parkingi , hotele , restauracje , pogodę itp. itd.

Co do moich fotoradarów mam wszystko oznaczone lub nie robiłem różne kombinacje .
Ale nie z aktualbymi cenami paliw Panie kolego 😉👍

iFX
Weteran

Post autor: iFX » 18 lis 2021, 10:45

Dzisiaj jadę w traskę 300 km to potestuję tą nową nawigację, aktualności map i radarki to dam znać jak się sprawdzi 😉

sandrzej1
Świeżak
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.7 crdi
Kolor: szary metalic

Post autor: sandrzej1 » 18 lis 2021, 11:03

W radiu Gen 2 mam wgraną w miesiącu maju wersję oprogramowania 205, która zachowała mi loga stacji radiowych. Mam pytanie, czy po aktualizacji i wgraniu wersji 211 - loga stacji radiowych dalej pozostaną?

surfer
Nowicjusz
Twój samochód: 2.0 CRDI Premium (25 lat Hyundai) 4WD
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel
Kolor: Czarny

Post autor: surfer » 18 lis 2021, 13:45

W którym miejscu w ściągniętej paczce można sprawdzi wersję softu/mapy?

Poadam
Twórca
Twój samochód: 1.6 GDI Style
Kolor: Silver

Post autor: Poadam » 18 lis 2021, 18:28

Nie wiem co źle robię, próbowałem włączyć aby na mapie pokazywał mi tylko stacje benzynowe, wyłączyłem wszystkie inne POI zostawiłem stacje , ale mimo wszystko nie pokazuje.
Ale za to pokazuje szkoły :)

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu