Tucson TL
1.6 GDI Turbo dziura
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
1.6 GDI Turbo dziura
hej, może to wynika z mojego stylu jazdy , dopiero 3 miesiąc na benzynie , chyba cały czas się jeszcze wdrażam .
Znam zjawisko turbo dziury , wiem że to występuje przy sprężarkach ale czy u was też zauważyliście może podobny efekt , przydławienia, opóźnienia w reakcji na pedał gazu ?
Ja czasami tak mam przy przełączaniu z biegu 1 na 2 , nie wiem co źle robię czy może za mocno , za szybko albo za delikatnie, nie mogę tego wyczuć
Znam zjawisko turbo dziury , wiem że to występuje przy sprężarkach ale czy u was też zauważyliście może podobny efekt , przydławienia, opóźnienia w reakcji na pedał gazu ?
Ja czasami tak mam przy przełączaniu z biegu 1 na 2 , nie wiem co źle robię czy może za mocno , za szybko albo za delikatnie, nie mogę tego wyczuć
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: 1.6GDI Turbo dziura
Nie, ja nic takiego nie zaobserwowałem. Ciągnie ładnie od dołu równomiernie. Może jakiś potencjometr na pedale gazu uległ awarii?
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
- Kolor: micron grey
Ja mam tak przy ruszaniu - przydlawia sie na jedynce. Serwis stwierdza, ze jest ok ale to strasznie psuje komfort jazdy, wiec chyba nie powinno być tego przydlawienia.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDi Style fl 2WD+ Krell
- Kolor: Moon Rock
Mam to samo, taka sama odpowiedz ASO. Najgorzej w korkach. Tak jakby ktoś na chwile odciął paliwo.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Kwestia wyczucia, jak za mało gazu dodasz i w nieodpowiednim momencie puścisz sprzęgło to może się tak robić.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDi Style fl 2WD+ Krell
- Kolor: Moon Rock
Ponad 30 lat jeżdżę i nigdy tak nie miałem jak tutaj. Tuskiem 2 lata.
-
- Weteran
Ja jestem zadowolony, kwestia przyzwyczajenia bo sprzęgło tutaj wyżej łapie niż w innych samochodach. Generalnie w tucsonie po odpowiednim wyczuciu ruszanie potrafi być przyjemne jak na automacie
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
Dzięki panowie,
mi też się wydaje że to kwestia wyczucia. Zalezy chyba tez przy ilu RPM zmieniacie biegi . To przydlawienie nie zawsze występuje, dla mnie jest trudniej bo zostały przyzwyczajenia po aucie z turbiną.
Np ruszajcie delikatnie na 1 i tak przy 2k RPM zmienicie na 2 i gaz mocniej, (nie w podłogę, ale energicznie) wtedy chyba się przydlawi. Jak po zmianie biegu będziecie operowac gazem płynniej to to dziwne zjawisko nie wystąpi.
Ogólnie ciężki temat, chyba trzeba wyczuć.
Ale piszcie jakie macie spostrzeżenia, bo może faktycznie to jakiś defekt.
mi też się wydaje że to kwestia wyczucia. Zalezy chyba tez przy ilu RPM zmieniacie biegi . To przydlawienie nie zawsze występuje, dla mnie jest trudniej bo zostały przyzwyczajenia po aucie z turbiną.
Np ruszajcie delikatnie na 1 i tak przy 2k RPM zmienicie na 2 i gaz mocniej, (nie w podłogę, ale energicznie) wtedy chyba się przydlawi. Jak po zmianie biegu będziecie operowac gazem płynniej to to dziwne zjawisko nie wystąpi.
Ogólnie ciężki temat, chyba trzeba wyczuć.
Ale piszcie jakie macie spostrzeżenia, bo może faktycznie to jakiś defekt.
-
- Weteran
Miałem pierwszy samochód benzyna wolnossąca ponad 100 km przez wiele lat, było tak samo .. miałem drugi i mam TDI i ze startu jest gorszy muł bo odejście jest z 3 biegu dopiero przy dociśnięciu, teraz Tucson ma dokładnie to samo co pierwszy samochód tylko dużo szybciej, w porównaniu z mocniejszym TDI jest zrywniejszy od startu bo bez TDi dziury, wszystko masz raczej ok, kwestia przyzwyczajenia i wyczucia.
-
- Weteran
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 GDI 132km Style
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
Wszystko to kwestia wyczucia Tucson'a i stylu jazdy