W przypadku skrzyni 7DCT nie ma wyczuwalnej turbo dziury.
Oczywiście to nie jest tak szybka reakcja na dodanie gazu jak kiedyś pamiętam było w wolnossącej V10 starej BMW 7 gdzie był ogromny moment dostępny błyskawicznie, natomiast opóźnienie moim zdaniem jest marginalne.
Tucson TL
1.6 GDI Turbo dziura
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
Re: 1.6GDI Turbo dziura
dobra chyba to ogarnąłem ( po 4 miesiącach -_-' )
rozwiązanie jest takie że nie wrzucamy od razu 2 biegu po starcie z pierwszego, przynajmniej zauważyłem że to pomaga.
Jak ruszam z jedynki i od razu wrzucam dwójkę (nie czekam nawet, aż na zegarach pojawi się komunikat żeby wbić 2) to w tym momencie się przydławi, tak jakby odcinało dopływ paliwa na moment , czyli po prostu za niskie obroty.
Jak pociągnę na jedynce do tych prawie 2k rpm (wtedy pojawi się kontrolka zmiany na 2) i zmieniam na 2 to jest ok. Za szybko zmieniałem z 1 na 2 bieg.
rozwiązanie jest takie że nie wrzucamy od razu 2 biegu po starcie z pierwszego, przynajmniej zauważyłem że to pomaga.
Jak ruszam z jedynki i od razu wrzucam dwójkę (nie czekam nawet, aż na zegarach pojawi się komunikat żeby wbić 2) to w tym momencie się przydławi, tak jakby odcinało dopływ paliwa na moment , czyli po prostu za niskie obroty.
Jak pociągnę na jedynce do tych prawie 2k rpm (wtedy pojawi się kontrolka zmiany na 2) i zmieniam na 2 to jest ok. Za szybko zmieniałem z 1 na 2 bieg.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1,6 GDI 2WD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Srebrny
Re: 1.6GDI Turbo dziura
Też to mam, ale spróbuję podpowiedzi kolegi. Zrobiłem dopiero 2800 km Tośkiem po latach 1,9 TDI VW.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Re: 1.6 GDI Turbo dziura
Więcej gazu i po sprawie, można puszczać lekko sprzęgło ale Tucson lubi więcej gazu zeby nie szarpał.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: 1.6 GDI Turbo dziura
To są przyzwyczajenia z jazdy dieslem vs. przesiadka na benzynę. Diesel ma większy moment obrotowy i zazwyczaj ruszy bez sprzęgła. W przypadku benzyny ten sam moment obrotowy występuje przy większych obrotach silnika - stąd potrzebujemy więcej "gazu"