Tucson TL
Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego Tucsona?

Kupujemy używane auto - Tucson TL. Tu możesz zamieścić link do ogłoszenia i poprosić Forumowiczów o subiektywną ocenę auta z ogłoszenia.
kropka444
Świeżak
Twój samochód: Fiat Punto Evo
Rok produkcji: 2010
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna/LPG
Kolor: Brazowy

Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego Tucsona?

Post autor: kropka444 » 05 kwie 2025, 14:48

Hej wszystkim!

Mama rozgląda się za SUV-em do jazdy na co dzień, głównie miasto + trochę trasy. Wpadł jej w oko Hyundai Tucson, najlepiej wersja TL (czyli II generacja). Budżet gdzieś w okolicach 60-70 tys., więc celujemy raczej w coś używanego z ostatnich lat (2016–2019).

Chciałem zapytać:
Na co zwrócić uwagę przy oględzinach Tucsona TL?
Są jakieś typowe usterki, wersje silnikowe które lepiej omijać, albo takie które są pewniakami?
Zależy jej na automacie, więc może ktoś coś podpowie, jak z trwałością skrzyni?
No i ogólnie – benzyna czy diesel do takiego użytkowania?

Z góry dzięki za każdą opinię, rady albo doświadczenia z tym autem 🙂
Pozdro!

Awatar użytkownika
Speedor
Autor
Twój samochód: 1,6 GDI Style
Napęd 4x4: Tak
Kolor: PolarWhite

Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego Tucsona?

Post autor: Speedor » 06 kwie 2025, 8:22

1.6 GDI po przebiegu 60-70 tys lubią brać olej. Na to bym zwrócił szczególną uwagę. W momencie kupna nie sprawdzimy ale po miesiącu może sie zapalić kontrolka oleju. Potwierdzone już u kilku posiadaczy silnika GDI nawet też w Kia Sportage.

Tomiol92
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDi Comfort 2WD
Rok produkcji: 2018
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Szary

Post autor: Tomiol92 » 06 kwie 2025, 11:36

Cześć, a jak wygląda sprawa z 1.6 T-GDi, również bierze ? planuje zakup TL FL 2018 w manualu. na ten moment ma 93k przebiegu.

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 06 kwie 2025, 12:36

Ja tam polecam Tucsona, szczególnie z silnikiem 1.6 GDI, tyle że nie dostaniesz na rynku automatycznej skrzyni w połączeniu z tym silnikiem. Silnik 1.6 GDI to stara i sprawdzona jednostka. Prosta w budowie jak konstrukcja cepa. Jeśli bierze oliwkę wystarczy dobra płukanka silnika i dalej będzie śmigał jak nowy. To jest silnik z bezpośrednim wtryskiem, niestety na krótkich odcinkach jeśli eksploatowany często - potrafi się zebrać sporo nagaru, ale można sobie z tym poradzić odpowiednią opieką serwisową. Ekologia, niestety takie mamy czasy kiedy to ona zabija jednostki napędowe tego typu.
Mam to auto już prawie 10 lat - nigdy nie zawiodło. Jest bardzo dobrze wygłuszone, podróżuje się w ciszy i komforcie.
To był zdecydowanie bardzo dobry zakup, nie żałuję.
Szukaj auta kupionego w Polsce od pierwszego właściciela najlepiej, z udokumentowaną historią serwisową. To bardzo ważne.
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

Tomiol92
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDi Comfort 2WD
Rok produkcji: 2018
Kolor: Szary

Post autor: Tomiol92 » 06 kwie 2025, 13:03

dzieki za opinie, planuje zakupić auto z tego ogłoszenia -> https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... Hi4qC.html wszystko sprawdzone, pierwszy wlasciciel. serwis ASO co ok 15tys. km. Wydaje się być wszystko ok :) do jutra musze podjąć decyzje ;)

Robbyd
Nowicjusz
Twój samochód: 1.7 CRDI
Kolor: G

Post autor: Robbyd » 06 kwie 2025, 13:47

Cześć. Po1,czy to auto nie jest za duże dla kobiety na miasto, chyba, że ma być również jako rodzinne? Po2, jest b.czule na pedał gazu, w zależności od stylu jazdy spalanie 8-10l. Po 3, nie śpiesz się z zakupem, poczytaj fora i spróbuj wynegocjować roczną gwar.ASO. Po4 w rocznikach 15-18 wychodziły wadliwe MT, padały synchronizatory 6biegu i sprzegla+docisk, koszt ok 5-6tys.w ASO, nie jest to regułą, ale trzeba mieć to na uwadze. Czy polecę takie auto...? Tak, mam takie w crdi, zresztą... serwisowane w tym ASO. Jak coś pisz priw. tutaj nie otrzymuje powiadomin @. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Kontakt:

Post autor: Tucson » 06 kwie 2025, 14:32

Nie wiem skąd masz te rewelacje. To forum ma już prawie 10 lat i nikt tu nigdy nie słyszał o wadliwych MT w rocznikach 15-18, a przeczytałem wszystkie posty na tym forum. Były jakieś jednostkowe problemy, ale zazwyczaj kończyło się na prostych naprawach.
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

Robbyd
Nowicjusz
Twój samochód: 1.7 CRDI
Kolor: G

Post autor: Robbyd » 09 kwie 2025, 17:27

Tucson pisze:
06 kwie 2025, 14:32
Nie wiem skąd masz te rewelacje. To forum ma już prawie 10 lat i nikt tu nigdy nie słyszał o wadliwych MT w rocznikach 15-18, a przeczytałem wszystkie posty na tym forum. Były jakieś jednostkowe problemy, ale zazwyczaj kończyło się na prostych naprawach.
Info pochodzi z dobrego zrodla ASO i problem dotknął również mojego auta, to po1. Po2 ... forum...ach te fora, pozostawia wiele do życzenia. Można popisać sobie o felgach, kolorze i tam innych...natomias nikt nie pomoże przy demontażu MT, czy pompy wysokiego. Zadaj pytanie...np.jaki zaminnik oleju zastosowac do MT, albo jakie podkładki pod wtryski crdi? Nie dowiesz się. Nie będę się rozpisywał. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Kontakt:

Post autor: Tucson » 09 kwie 2025, 17:35

No właśnie, forum weryfikuje wszystkie te internetowe rewolucje niedoedukowanych dziennikarzyn.
Mamy tysiące użytkowników i szkoda że żadna dziennikarzyna nie chciała zainteresować się tematem np. brzęczenia sprzęgła w jednym i drugim modelu.
Więc wiesz, życie pisze inne scenariusze niż to co chce zasiać w głowach jakiś jeden gryzipiórek z rzeszą jego pochlebców, czy jak to się teraz nazywa... fanów :-D

Awatar użytkownika
destroyed22
Twórca
Twój samochód: 1.6 GDI STYLE
Kolor: Biały

Post autor: destroyed22 » 10 kwie 2025, 19:47

Posiadam 1.6 gdi od 5lat, średnie spalanie z dystrybutora 7,7l/100km, nigdy mnie nie zawiódł, przebieg aktualnie 60tyś, oleju nie bierze, ze swojej strony polecam.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu