Tucson TL
Na co zwrócić uwagę przy odbiorze auta?
- dywan wawa
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Kolor: White
Re: Na co zwrócić uwagę przy odbiorze auta?
Datę produkcji oznaczają te kropki znajdujące się na samym dole oznakowania.
Ilość kropek wskazuje na miesiąc, w którym szyba została wyprodukowana.
Jeśli kropki są przed cyfrą, to szyba powstała w okresie od stycznia (1 kropka) do czerwca (6 kropek),
z kolei jeśli za cyfrą, to od lipca (6 kropek) do grudnia (1 kropka). Cyfra oznacza rocznik produkcji.
Zazwyczaj jest to jedna lub dwie ostatnie cyfry roku produkcji.
Ilość kropek wskazuje na miesiąc, w którym szyba została wyprodukowana.
Jeśli kropki są przed cyfrą, to szyba powstała w okresie od stycznia (1 kropka) do czerwca (6 kropek),
z kolei jeśli za cyfrą, to od lipca (6 kropek) do grudnia (1 kropka). Cyfra oznacza rocznik produkcji.
Zazwyczaj jest to jedna lub dwie ostatnie cyfry roku produkcji.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Kolor: Biały
Wow! Nieźle, dzięki za oświecenie mnie
ide liczyć kropki 

-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 Go
- Kolor: Silver
Ja prawdopodobnie odbierać będę w najbliższym tygodniu (wstępnie wtorek lub środa) Gdyby coś to Ok 15.00 miałbyś szanse pomóc przy odbiorze w Katowicach?rav pisze: ↑22 lis 2017, 12:21Jak nie masz swojego to skorzystaj z serwisowego. Mierzysz z pracownikiem cały samochód lub najważniejsze punkty- maska, drzwi, nadkola, słupki przednie i tylne, klapa, dach itp. Porównujesz prawą stronę z lewą, zwracając uwagę na to aby wartości z tych porównań były takie same lub tylko delikatnie różne.
Ważna też jest wartość mikronów, która dla każdej marki jest inna przyjęta jako fabryczna. U mnie wszystko oscylowało jak pamiętam w okolicy 200tu.
Podobno koreańskie marki malowane są cienko, ale jak widać nie jest to regułą.
Może masz możliwość pojechania z zaprzyjaźnionym znajomym płci brzydkiej bo zawsze będzie Ci raźniej.
Ostatecznie możesz kogoś z forum wziąć z Twojej okolicy. Pewnie pomoże bez problemu bo dobre z nas chłopaki
Ja np. mogę pomóc na Śląsku
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
I jak tam? Udało się odebrać Tuśka?
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI Comfort
- Kolor: White Sand
Witam,
W tym tygodniu odbieram swojego pierwszego Hyundaia - to będzie Tucson 1.6 GDI w kol. White Sand przed liftowy. Samochód oglądałem już wstępnie i wszystko wygląda super poza jednym szczegółem - szyba w drzwiach kierowcy oznaczona jest jako wyprodukowana w 2017 roku wszystkie pozostałe - 2018r. Samochód wyprodukowany został na przełomie stycznia/lutego 2018r i dealer tym tłumaczy tą różnice w oznaczeniu na szybach. Na moją prośbę samochód sprawdzony miernikiem lakieru z wynikiem do ok. 130 więc chyba wszystko w porządku - jednak pewne wątpliwości ten fakt we mnie budzi, przejrzałem forum + internet i część opinii zgodna z tym co mówią w salonie tzn. produkcja auta na początku 2018 roku więc taka sutuacja może się zdarzyć. Postanowiłem jednak zapytać szanownych Forumowiczów o zdanie w tej kwestii i ew.doświadczenia własne. Pozdrawiam.
W tym tygodniu odbieram swojego pierwszego Hyundaia - to będzie Tucson 1.6 GDI w kol. White Sand przed liftowy. Samochód oglądałem już wstępnie i wszystko wygląda super poza jednym szczegółem - szyba w drzwiach kierowcy oznaczona jest jako wyprodukowana w 2017 roku wszystkie pozostałe - 2018r. Samochód wyprodukowany został na przełomie stycznia/lutego 2018r i dealer tym tłumaczy tą różnice w oznaczeniu na szybach. Na moją prośbę samochód sprawdzony miernikiem lakieru z wynikiem do ok. 130 więc chyba wszystko w porządku - jednak pewne wątpliwości ten fakt we mnie budzi, przejrzałem forum + internet i część opinii zgodna z tym co mówią w salonie tzn. produkcja auta na początku 2018 roku więc taka sutuacja może się zdarzyć. Postanowiłem jednak zapytać szanownych Forumowiczów o zdanie w tej kwestii i ew.doświadczenia własne. Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
- Kolor: Moon Rock
Nie jest to żaden problemLewy pisze: ↑22 paź 2018, 1:46Witam,
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI Comfort
- Kolor: White Sand
Dokładnie tak samo jak kolega Speedor sobie myślę ale trudno - wpis w protokół odbioru ssmochodu i tyle - jak ktoś kiedyś coś to okaże się tym dokumentem. Pozdrawiam.
-
- Świeżak
- Twój samochód: wawa
Warto zabrać ze sobą miernik grubości lakieru
warto, różne rzeczy wychodzą