Znaczy to że nie wiesz, podobnie jak ja, czy w naszych Hyundajowych lampach LED jest tylko radiator czy radiator w wiatrakiem.mgrrybak pisze: ↑22 lut 2023, 16:30@Dafior01 a masz jakieś foto oryginalnej "Żarówki"?
Kiedyś były retro fit osram bez niczego, ale już nie ma. To chyba o czymś świadczy
Nie znalazłem żadnego rozbierania led hyundai, ale są innych marek i widać jakie mają duże radiatory i czasami wentylatory.
To całkiem inne konstrukcje niż zwykłe halogeny. Jak by było tak łatwo to producenci aut pewnie sami by oferowali tanie wersje ledów.
Nie również wiesz, tak samo jak ja, czy ciepło jest w jakikolwiek sposób odbierane na zewnątrz lampy czy nie.
Szkoda. Więc po co krytykujesz te retrofity nie wiedząc jak oryginał działa a do nich się odnosisz.
Żeby było jeszcze dziwniej piszesz "Nie znalazłem żadnego rozbierania led hyundai, ale są innych marek i widać jakie mają duże radiatory i czasami wentylatory.
No to w końcu jest ok jak wentylator jest w lamie czy nie.... Bo u innych widzisz i nie ganisz....
Napisałeś też:
To całkiem inne konstrukcje niż zwykłe halogeny. Jak by było tak łatwo to producenci aut pewnie sami by oferowali tanie wersje ledów."
Puste zdanie - wiadomo że konstrukcja żarówki LED jest inna i wymaga dodatkowych elementów w porównania zwykłej żarówki wolframowej np. halogenowej. Że nie wspomnę o budowie lampy która musi to w sobie zamknąć.
Ale co z tego? Zwyczajnie, jak wile innych rzeczy producent olał je. Mimo że nie wymagały specjalnych nakładów. Przykład innych rzeczy? Domykanie szyb : w Tucsonie fabrycznym jest nie możliwe, a wystarczy dokupić moduł i działa (wiem - bo mam). Inny przykład - Oświetlenie "skarpetkowe" podłogi - też w naszej generacji nie dostępne. (choć tu Hyundai zrobił swój kit i można w ASO założyć) - ale za cenę z kosmosu. Można zrobić samemu za 10% ceny ASO - wiem bo zrobiłem. O zamykaniu dachu, czy oświetleniu bagażnika nie ma co wspominać. Światem żądzą teraz księgowi, może oni uznali że tak ma być
Wracając do rozmowy o retrofitach LED: fajnie by było aby swoje teorie mieć czym poprzeć. A jeśli nie - przemilczeć.
Ja zmieniłem długi na retro-fita, parę postów wcześniej podzieliłem się praktycznymi spostrzeżeniami, bez teoretyzowania. Czekam na odważnego, który sprawdzi jak w praktyce działają te od sprzedawcy CARLED.PL .